counter

Kitchen Lab: Οι συνταγές που προτείνει ο Άκης Πετρετζίκης αυτό το Σαββατοκύριακο

Kitchen Lab: Οι συνταγές που προτείνει ο Άκης Πετρετζίκης αυτό το Σαββατοκύριακο

Συνταγές για comfort food προτείνει ο Άκης Πετρετζίκης στο «Kitchen Lab» για το Σάββατο 5 και την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου, στις 16:40.  

Σάββατο 5 Δεκεμβρίου

Το πρώτο πιάτο στο σαββατιάτικο μενού είναι πεντανόστιμες φωλιές με ρικότα και ντοματίνια. Πρώτα κόβει την κάθε σφολιάτα σε 4 κομμάτια, κλείνει περιμετρικά τη ζύμη και τρυπάει το εσωτερικό τους με ένα πιρούνι. Στην συνέχεια, μεταφέρει τα κομμάτια σε ταψί με λαδόκολλα, αλείφει με έναν αραιωμένο με νερό κρόκο και ψήνει για 15 με 20 λεπτά. Σε ένα μπολ βάζει ρικότα, ένα αβγό, πιπέρι, θυμάρι, ρίγανη, παρμεζάνα, ξύσμα από λεμόνι και ανακατεύει. Μοιράζει τη γέμιση στις φωλιές, αφήνει στην άκρη και βάζει σε ένα μπολ ντοματίνια, ρίγανη, βασιλικό, ελαιόλαδο,ξίδι, αλάτι, πιπέρι και ζάχαρη. Μοιράζει πάνω από τη γέμιση στις σφολιάτες, πασπαλίζει με επιπλέον παρμεζάνα και ψήνει για 20 λεπτά. Αφού κρυώσουν, τις σερβίρει με θυμάρι και βασιλικό.

Για κυρίως γεύμα ο Άκης προτείνει, το απόλυτο comfort οικογενειακό γεύμα, λαζάνια με κοτόπουλο. Αρχικά, βάζει σε μια κατσαρόλα με ελαιόλαδο ψιλοκομμένα ένα κρεμμύδι και δύο σκελίδες σκόρδο, σοτάρει και προσθέτει ένα καρότο σε κυβάκια και μια πιπεριά πράσινη σε μικρά κομμάτια. Κατόπιν, ρίχνει πελτέ ντομάτας, ντομάτα κονκασέ, νερό, ζωμό λαχανικών, μπούκοβο, κύμινο, ανακατεύει και σιγοβράζει για 10 λεπτά. Για τη μπεσαμέλ, σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά βάζει βούτυρο, προσθέτει αλεύρι και ανακατεύει καλά μέχρι να απορροφηθεί. Βάζει γάλα σε δόσεις ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να δέσει, αφαιρεί από τη φωτιά και βάζει γραβιέρα, αλάτι και πιπέρι.

Για τη σύνθεση, σε ένα πυρίμαχο σκεύος απλώνει ελαιόλαδο και το 1/3 από τα λαζάνια. Ρίχνει τον μισό κιμά, πιπέρι, βασιλικό και γραβιέρα, κάνει άλλη μια στρώση από τα λαζάνια, και βάζει τον υπόλοιπο κιμά, πιπέρι, βασιλικό και γραβιέρα. Απλώνει το τελευταίο στρώμα από τα λαζάνια, την μπεσαμέλ, γραβιέρα και καλύπτει με αλουμινόχαρτο. Ψήνει για 30 λεπτά, αφαιρεί το αλουμινόχαρτο και ψήνει για επιπλέον 30 λεπτά. Αφαιρεί και σερβίρει μαζί με βασιλικό.

Ένα επιδόρπιο αφράτο, ζουμερό, ευρωπαϊκής φινέτσας και μοναδικής νοστιμιάς, τα cinnamon rolls ολοκληρώνει το γεύμα. Η διαδικασία  ξεκινάει στο μίξερ, όπου ο  Άκης ρίχνει γάλα, μαγιά, ζάχαρη και ανακατεύει. Προσθέτει βούτυρο, αλεύρι, αλάτι, 2 αβγά, ξύσμα λεμονιού και χτυπάει με γάντζο σε δυνατή ταχύτητα. Μεταφέρει τη ζύμη σε αλευρωμένο μπολ, καλύπτει με μεμβράνη και αφήνει να διπλασιαστεί σε όγκο. Βάζει τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και ανοίγει με έναν πλάστη. Για την γέμιση, σε ένα μπολ βάζει καστανή ζάχαρη, κανέλα, βούτυρο και ανακατεύει καλά μέχρι να γίνει μια πάστα. Απλώνει σε όλη την επιφάνεια της ζύμης και τυλίγει σε ρολό από τη μεγάλη πλευρά. Κόβει το ρολό σε 16 κομμάτια και τα μεταφέρει σε βουτυρωμένο ταψί. Καλύπτει με πετσέτα και αφήνει να διπλασιαστούν σε όγκο. Ψήνει για 30 λεπτά, αφήνει να κρυώσουν και ρίχνει από πάνω ένα γλάσο που φτιάχνει αφού ανακατέψει ζάχαρη άχνη με λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού.

Κυριακή 6 Δεκεμβρίου

Την Κυριακή 06 Δεκεμβρίου ο Άκης Πετρετζίκης στο «Kitchen Lab» συνδυάζει  μαμαδίστικες με  πιο υψηλής αισθητικής συνταγές.

Κυπριακά αβγά Φλωρεντίν επιλέγει για πρώτο πιάτο ο Άκης στο κυριακάτικο μενού, παραλλάσσοντας ένα από τα πιο διάσημα αμερικανικά brunches, τα αυγά Florentine και προσδίδοντας τους κυπριακό αέρα. Πρόκειται για ένα πιάτο θρεπτικό, χορταστικό, του οποίου ο συνδυασμός των υλικών είναι μελετημένος στην εντέλεια.

Ξεκινάει στο τηγάνι, σοτάροντας σκόρδο σε φέτες και κρεμμύδι ψιλοκομμένο, προσθέτει σπανάκι baby και σοτάρει μέχρι να χάσει τον όγκο και την υγρασία του. Αφαιρεί από τη φωτιά, βάζει άνηθο και δυόσμο ψιλοκομμένους και ανακατεύει. Σε ταψί με λαδόκολλα βάζει κυπριακές πίτες, τις ανοίγει στην μέση κάνοντας μια θήκη και μοιράζει τη γέμιση στις πίτες μαζί με ελαιόλαδο και γραβιέρα. Ψήνει για 5-7 λεπτά, όσο εκείνος βάζει χαλούμι σε φέτες στο τηγάνι μέχρι να πάρει χρώμα. Στην συνέχεια, ρίχνει στο τηγάνι 4 αυγά, αλάτι, πιπέρι και τηγανίζει για 1-2 λεπτά. Τέλος, σερβίρει τις πίτες  με τα αβγά, το χαλούμι, ρίγανη και ελαιόλαδο.

Για κυρίως γεύμα ο αγαπημένος σεφ  επιλέγει έναν χοιρινό λαιμό με αγκινάρες. Η διαδικασία ξεκινάει κόβοντας  το χοιρινό σε κομμάτια και να προσθέτει ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Μεταφέρει στη χύτρα ταχύτητας και σοτάρει για 3-4 λεπτά να πάρει χρώμα. Αφαιρεί το χοιρινό και αφήνει στην άκρη. Κόβει ένα κρεμμύδι μαζί με πατάτες σε μεγάλα κομμάτια, σκόρδο σε φέτες, 2 πράσα σε μικρά κομμάτια, 2 καρότα σε μισοφέγγαρα και τα βάζει όλα μαζί στη χύτρα ταχύτητας. Σοτάρει να πάρουν χρώμα, προσθέτει τις αγκινάρες, σβήνει με κρασί και ρίχνει χυμό λεμονιού. Βάζει αλάτι, πιπέρι, άνηθο ψιλοκομμένο, το χοιρινό, νερό, καλύπτει με το καπάκι, βράζει για 40 λεπτά και σερβίρει με άνηθο, φέτες λεμονιού, ελαιόλαδο και πιπέρι.

Για γλυκό ο Άκης φέρνει αέρα Χριστουγέννων στο τραπέζι μας αφού δείχνει την συνταγή για τις δίπλες. Βάζει στον κάδο του μίξερ αλεύρι, 5 αβγά, ελαιόλαδο, αλάτι, ζάχαρη και χτυπάει σε μέτρια ταχύτητα. Συνεχίζει να πλάθει με τα χέρια του και μεταφέρει ξανά στο μίξερ. Κόβει σε 5 κομμάτια, καλύπτει με μεμβράνη και βάζει στο ψυγείο να ξεκουραστεί. Ανοίγει το ένα κομμάτι με πλάστη σε πολύ λεπτό φύλλο, κόβει σε κομμάτια και τα μεταφέρει σε καυτό λάδι. Τηγανίζει μόλις για 1 λεπτό, αφαιρεί σε απορροφητικό χαρτί και ακολουθεί την ίδια διαδικασία για όλα τα κομμάτια της ζύμης. Για το σιρόπι, σε κατσαρόλα βάζει ζάχαρη, νερό, 2 κανέλες, χυμό λεμονιού, μέλι και μεταφέρει σε δυνατή φωτιά να πάρει μια βράση και να λιώσει η ζάχαρη. Βγάζει από τη φωτιά και βάζει μέσα τις δίπλες για 5 δευτερόλεπτα. Αφαιρεί και σερβίρει με μέλι και καρύδια.

 

 

MOST POPULAR
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΑΦΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε.
ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΩΝ 2
15125 ΜΑΡΟΥΣΙ
ΤΗΛ: 210 2594100
FAX: 210 2594000

Για να διαφημιστείτε στο FTHIS.GR επικοινωνήστε με το εμπορικό τμήμα της εταιρίας μας:

Διεύθυνση Διαφήμισης:
e-mail: info@fthis.gr
Tηλ.: 210 2594100

Like us Follow us Find us
fthis.gr
Daphne