counter

Καθαρά Δευτέρα: Αυτός είναι ο λόγος που τρώμε λαγάνα και χαλβά

Καθαρά Δευτέρα: Αυτός είναι ο λόγος που τρώμε λαγάνα και χαλβά
Καθαρά Δευτέρα: Αυτός είναι ο λόγος που τρώμε λαγάνα και χαλβά

Η Καθαρά Δευτέρα ορίζει την έναρξη της Σαρακοστής και το έθιμο μας θέλει να τρεφόμαστε κυρίως με λαγάνα και χαλβά.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Η λαγάνα σύμφωνα με την παράδοση είναι ένας τρόπος για να θυμηθούμε τη βοήθεια που προσέφερε ο Θεός στους Ισραηλίτες με τα «άζυμα» και τους οδήγησε στη Έξοδο από την Αίγυπτο.

Από την άλλη, ο συνηθισμένος χαλβάς στη μορφή που τον συναντάμε σε όλα τα Βαλκάνια και την Τουρκία είναι ένα απλό γλυκό. Για τους Έλληνες ο χαλβάς αποτελεί ένα από τα σαρακοστιανά γλυκά τους και ιδίως η παραλλαγή που φτιάχνεται με ταχίνι και πωλείται σε μορφή κυλίνδρου η παραλληλεπιπέδου.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR