counter

Η Βάσω Κολλιδά αποκαλύπτει την τέλεια συνταγή για πεντανόστιμο τσουρέκι!

Η Βάσω Κολλιδά αποκαλύπτει την τέλεια συνταγή για πεντανόστιμο τσουρέκι!
Η Βάσω Κολλιδά αποκαλύπτει την τέλεια συνταγή για πεντανόστιμο τσουρέκι!

Η Βάσω Κολλιδά έδωσε στο περιοδικό People τη δική της συνταγή για πεντανόστιμα τσουρέκια.

Δείτε παρακάτω τη συνταγή και την εκτέλεση που προτείνει το μοντέλο και παρουσιάστρια!

Τσουρέκι

Υλικά (για 4 μέτρια προς μεγάλα τσουρέκια)

1 κιλό αλεύρι με πρωτεΐνες 14 γραμμ. και πάνω / 100 γραμμ.

2 φακελάκια ξερή μαγιά

1 κ.γ. κοπανισμένη μαστίχα

2 κ.γ. μαχλέπι

Ξύσμα από 1 λεμόνι

500 ml γάλα πλήρες

300 γραμμ. ζάχαρη

125 γραμμ. βούτυρο

4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου

1 αυγό για επάλειψη

Αμύγδαλα φιλέ ή σουσάμι για πασπάλισμα

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά σε χλιαρό νερό και προσθέτουμε μια κουταλιά αλεύρι. Ανακατεύουμε με το χέρι μας να διαλυθεί καλά. Μεταφέρουμε το μπολ σε ζεστό δωμάτιο. Το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το τυλίγουμε με κουβέρτες.

Αφήνουμε για μία ώρα να φουσκώσει. Στη συνέχεια χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια και τα χτυπάμε. Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ προσθέτουμε τη ζάχαρη, το γάλα, το μαχλέπι (ή μαστίχα), το ξύσμα, τον χυμό και ανακατεύουμε με το χέρι. Στη συνέχεια προσθέτουμε τους κρόκους και τη μαρέγκα προσεκτικά. Η μαρέγκα πρέπει να ενσωματωθεί ομοιόμορφα και σιγά σιγά στο υπόλοιπο μείγμα. Προσθέτουμε στο υγρό μείγμα το φουσκωμένο ζυμάρι με τη μαγιά, ενώ σιγά σιγά μας ρίχνει κάποιος το υπόλοιπο αλεύρι. Με τα χέρια μας φτιάχνουμε μια απαλή ζύμη.

Όταν πάρει όλο το αλεύρι η ζύμη, θα κολλάει πολύ λίγο στα χέρια. Το βούτυρο δεν το ζεσταίνουμε, αλλά το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, μέχρι να είναι τόσο μαλακό όσο το γιαούρτι. Όταν η ζύμη έχει πάρει σχεδόν όλο το αλεύρι, πιάνουμε βούτυρο στα χέρια μας και συνεχίζουμε το πλάσιμο της ζύμης (με διπλώματα). Μόλις φύγει το βούτυρο από το χέρι μας και ενσωματωθεί στη ζύμη, παίρνουμε κι άλλο και ξαναπλάθουμε. Επαναλαμβάνουμε έως ότου χρησιμοποιήσουμε όλο το βούτυρο.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ίσα μέρη, πασπαλίζουμε με αλεύρι και πλάθουμε σε μπαστούνια, τα οποία πλέκουμε σε πλεξούδα (αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο). Χτυπάμε το αυγό και αλείφουμε τα τσουρέκια, πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα ή το σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45 λεπτά περίπου.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR