counter

Υγιές στήθος για πάντα!

Υγιές στήθος για πάντα!
Υγιές στήθος για πάντα!

Υγιές στήθος για πάντα!

Μπορεί το μέγεθος και η εικόνα του στήθους να αποτελεί ζήτημα για πολλές γυναίκες, εκείνο όμως που τις απασχολεί ουσιαστικά, είναι η υγεία του. Κι επειδή κάθε ηλικία έχει τις δικές της ανάγκες ζητήσαμε από τους ειδικούς να μας δώσουν τις πολύτιμες συμβουλές τους.  

 

Πριν και μετά τα 30… 

Μέχρι και τα τριάντα, το γυναικείο στήθος παραμένει σφριγηλό και ακόμη δεν έχει υποστεί καμία αλλαγή. Οι πρώτες αλλαγές παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια της δεκαετίας των τριάντα, στην οποία οι μαστοί γίνονται πιο μαλακοί και εμφανίζουν μία μικρή, όχι όμως σημαντική χαλάρωση. Τα προβλήματα σ’ αυτή τη φάση είναι περιορισμένα, ωστόσο συστήνεται μία μαστογραφία στην ηλικία των τριανταπέντε και εφόσον υπάρχει κάποιο ιστορικό στην οικογένεια και στην ηλικία των τριάντα.

 

Εγκυμοσύνη και θηλασμός 

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, οι μαστοί αυξάνονται σε μέγεθος και όγκο, ενώ όσο πιο μεγάλοι είναι τόσο πιο έντονες είναι και οι αλλαγές που θα υποστούν. Μετά το θηλασμό, το μέγεθος και το όγκος των μαστών μειώνεται, ωστόσο χάνεται σημαντικά η σφριγηλότητά τους. 

 

Ένα σημαντικό στοιχείο, που ίσως έρχεται σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν αρκετές γυναίκες,  είναι ότι η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός δεν αποτρέπουν την εμφάνιση καρκίνου στην περιοχή. Αντίθετα μάλιστα θεωρείται, ότι η γυναίκα που αναπτύσσει κακοήθεια μαστού κατά την διάρκεια της κύησης έχει χειρότερη πρόγνωση απ’ ότι μια γυναίκα που προσβάλλεται σε κάποια άλλη περίοδο της ζωής της. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι  στην έγκυο η κακοήθεια διαγιγνώσκεται σε πιο προχωρημένο στάδιο καθώς τόσο η ίδια όσο και ο γυναικολόγος της συνήθως παραπλανούνται από την αναμενόμενη διόγκωση των μαστών εξαιτίας της εγκυμοσύνης. Έτσι πριν από την εγκυμοσύνη, για τις γυναίκες κάτω των 35 συστήνεται ένα υπερηχογράφημα μαστών, ενώ για τις γυναίκες άνω των 35 συστήνεται μαστογραφία.

   

Από τα 40 και μετά… 

Είναι η περίοδος κατά την οποία η γυναίκα μπαίνει στην εμμηνόπαυση. Σε αυτή τη φάση ο αδενικός ιστός ατροφεί και αντικαθίσταται σταδιακά από λίπος. Οι διαφορές γίνονται εμφανείς μετά τα 45 καθώς σ’ αυτή την ηλικία, ο μαστός χάνει το σχήμα του και όση σφριγηλότητα είχε διατηρήσει έως τότε.

 

Η μείωση της πυκνότητας των μαστών που παρατηρείται αυτή τη δεκαετία, έχει ως συνέπεια τη μεγαλύτερη δυνατότητα ανίχνευσης πιθανού καρκίνου, αλλά και την υποχώρηση του πόνου και της ευαισθησίας που υπήρχε κατά την αναπαραγωγική ηλικία.

 

Σε αυτή τη δεκαετία, κάθε γυναίκα θα πρέπει να υποβάλλεται σε μαστογραφία ανά 2ετία και αμέσως μετά την εμμηνόπαυση μία φορά το χρόνο.

 

  

Tips για κάθε ηλικία: 

 

  • Είναι σημαντικό από νεαρή ηλικία να υποβάλλεστε σε αυτοεξέταση των μαστών (ανάμεσα στην 7η και την 14η ημέρα του εμμηνορρυσιακού κύκλου).

 

  • Γυμνάστε το στήθος σας: Η άσκηση τονώνει τους θωρακικούς μύες καθυστερώντας τα σημάδια του χρόνου.

 

  • Σωστός στηθόδεσμος: Αποφύγετε τα σουτιέν με τις σκληρές μπανέλες και εφόσον γυμνάζεστε, χρησιμοποιήστε τους ειδικούς, αθλητικούς στηθόδεσμους.

 

  • Όταν αυξομειώνεται ο όγκος και το βάρος του στήθους, το δέρμα εμφανίζει ραγάδες. Η συχνή χρήση ενυδατικής κρέμας όμως βοηθάει στην τόνωση του δέρματος και στην αποφυγή τους.

  

 

Πότε να απευθυνθείτε σε γιατρό: 

 

  • Εάν ψηλαφίσετε στο μαστό οζίδιο το οποίο είναι σκληρό, έχει ανώμαλη μορφή, δεν πονάει και δε μετακινείται όταν πιέζεται με τα δάχτυλα.

 

  • Εφόσον παρατηρήσετε έκκριμα (με αίμα) από τη θηλή -χωρίς να την έχετε πιέσει.

 

  • Εάν παρατηρήσετε εισολκή της θηλής (αν δηλαδή η θηλή μπαίνει προς τα μέσα).

 

  • Όταν η θηλή ή η περιοχή γύρω από αυτήν αλλάζει χρώμα.

 

  • Εάν παρατηρήσετε αλλαγή στο χρώμα ή την υφή του δέρματος των μαστών (εάν μοιάζει με φλούδα πορτοκαλιού).

 

  • Εάν υπάρχει ασυνήθιστη αύξηση ή μείωση στο μέγεθος του ενός μαστού.

 

  • Σε περίπτωση οιδήματος του βραχίονα, πόνου ή ερυθρότητας του δέρματος.

 

  • Εάν εμφανιστεί οίδημα κάτω από τους βραχίονες, γύρω από τον τράχηλο (λαιμό) ή την άνω περιοχή γύρω από τον θώρακα. 

 

 

Με τη συνεργασία της Αθηνάς Βούρτση, Ειδικής Ακτινολόγου Μαστολόγου και της Ελένης Τασιούλα, Γυναικολόγου.

 

 

Ανακαλύψτε ακόμα περισσότερα tips και συμβουλές υγείας στο www.formamag.gr.  

 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR