Η πρόληψη αλλά και η αντιμετώπιση πολλών παθήσεων πρέπει να περιλαμβάνει αλλαγές μεταξύ άλλων και στις διατροφικές μας συνήθειες. Γιατί η σωστή διατροφή μπορεί να αποτελέσει το καλύτερο «φάρμακο»!
Το κυριότερο συστατικό που θα πρέπει να μειωθεί είναι το κορεσμένο λίπος και η διατροφική χοληστερίνη, αυξάνοντας παράλληλα συστατικά όπως οι φυτικές ίνες, τα καλά μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά και τα αντιοξειδωτικά. Γι’ αυτό…
…προτιμήστε:
- Φρούτα και λαχανικά (τουλάχιστον 2 μερίδες ημερησίως)
- Προϊόντα ολικής αλέσης (ψωμί, παξιμάδι, ζυμαρικά)
- Δημητριακά όπως η βρώμη και το κριθάρι
- Ξηρούς καρπούς (φιστίκια Αιγίνης, πασατέμπο, ηλιόσπορο)
- Όσπρια
- Ελαιόλαδο
- Άπαχα τυριά (ανθότυρο, κατίκι Δομοκού, τυριά τύπου cottage)
- Λειτουργικά τρόφιμα που μειώνουν τη χοληστερίνη
- Ψάρια, ιδιαιτέρως λιπαρά όπως ο σολομός, η σαρδέλα κ.λπ.
- Κοτόπουλο, πουλερικά
…αποφύγετε:
- Λιπαρά κόκκινα κρέατα (αρνί, κατσίκι, χοιρινό, μοσχάρι)
- Παχιά Αλλαντικά (π.χ. μπέικον, σαλάμι αέρος)
- Γαλακτοκομικά προϊόντα με πολλά λιπαρά (πλήρες γάλα και γιαούρτι)
- Λιπαρά τυριά, κυρίως κίτρινα σκληρά (π.χ. παρμεζάνα, γραβιέρα)
- Βούτυρο, σως, μαγιονέζα, κρέμα γάλακτος.
- Γλυκά (ειδικά με σοκολάτα, σαντιγί, κρέμα γάλακτος)
- Συκώτι και εντόσθια
- Θαλασσινά
- Αυγά
- Καφέ (στιγμιαίο). Αποφύγετε να πίνετε πάνω από 4 – 5 φλιτζάνια ημερησίως.
Extra Tip: Αφαιρείτε πάντα την πέτσα και το ορατό λίπος από το κρέας.
Με τη συνεργασία του Χάρη Γεωργακάκη, Κλινικού Διαιτολόγου – Διατροφολόγου, MSc Προέδρου Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής.
Ανακαλύψτε ακόμα περισσότερες συμβουλές στο www.formamag.gr.