counter

Χοληστερίνη: Ανακαλύψτε τις δύο όψεις της…

Χοληστερίνη: Ανακαλύψτε τις δύο όψεις της…
Χοληστερίνη: Ανακαλύψτε τις δύο όψεις της…

Χοληστερίνη: Ανακαλύψτε τις δύο όψεις της…

Είναι κύρια αιτία του εμφράγματος και του εγκεφαλικού καθώς προκαλεί αθηρωμάτωση, δηλαδή εναπόθεση λίπους στα αγγεία μας. Πώς όμως δημιουργείται και πώς μπορούμε να την προλάβουμε πριν γίνει απειλή για την υγεία μας; 

 

Τι είναι η χοληστερόλη; 

Πρόκειται για ένα λιπίδιο, το οποίο σε μικρές ποσότητες είναι απαραίτητο για τον οργανισμό μας καθώς αποτελεί δομικό υλικό των κυτταρικών μεμβρανών και των ορμονών του φύλου, βρίσκεται σε όλους τους ιστούς του σώματος και βοηθά στο σχηματισμό της βιταμίνης D. Ένα μικρό ποσοστό της σχηματίζεται στο συκώτι, όπου παράγεται όση ποσότητα χρειάζεται ο οργανισμός μας ενώ κυρίως προέρχεται από τις διάφορες τροφές που καταναλώνουμε. 

 

 

«Καλή» και «κακή»

Η χοληστερόλη υπάρχει σε δύο βασικές μορφές στο σώμα μας την HDL («καλή») και την LDL («κακή»). Η πρώτη απομακρύνει τη χοληστερίνη από τις αρτηρίες και την επιστρέφει στο συκώτι για να αξιοποιηθεί από τον οργανισμό ενώ η δεύτερη κάνει το ακριβώς αντίθετο επιβαρύνοντας την καρδιαγγειακή μας υγεία.

 

Πότε είναι επικίνδυνη...

Όπως καταλαβαίνουμε, η χοληστερόλη στις σωστές ποσότητες μόνο κακό δε μας κάνει. Όταν όμως η ποσότητά της που κυκλοφορεί στο αίμα είναι μεγαλύτερη από αυτή που χρειαζόμαστε, όση περισσεύει συγκεντρώνεται στο τοίχωμα των αγγείων και των αρτηριών και προκαλεί τη σταδιακή στένωσή τους (αθηρωμάτωση ή αρτηριοσκλήρυνση).

 

...και γιατί

 

Η αθηρωμάτωση ευθύνεται σε μεγάλο ποσοστό για έμφραγμα, εγκεφαλικό, ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, απόφραξη των αρτηριών των κάτω άκρων και ισχαιμική καρδιακή ανεπάρκεια.  

 

Βάλε «φρένο»!  

Εμπλούτισε τη διατροφή σου με φρούτα και λαχανικά και μείωσε την πρόσληψη λιπαρών και άλλων πηγών χοληστερίνης ή εφόσον είναι απαραίτητο βάλε στη διατροφή σου προϊόντα με φυτικές στερόλες που μπορούν να βοηθήσουν.

 

  • Μην ξεχνάς τα τσεκ απ σου. Επισκέψου τον παθολόγο ή τον καρδιολόγο σου για να σε καθοδηγήσουν κατάλληλα.

 

  • Μετρήσου. Στην αγορά θα βρεις ειδικούς μετρητές που θα σε βοηθήσουν να ελέγχεις τις τιμές της χοληστερίνης σου ανά πάσα στιγμή ούτως ώστε να γνωρίζεις αν χρειάζεται να προσέξεις κάτι άμεσα.

  

 

Με τη συνεργασία του Δημήτρη Δελλή, Ειδικού Παθολόγου-Διατροφολόγου. 

 

Διαβάστε περισσότερα στο www.formamag.gr.

 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR