counter

Ω3 vs Επιλόχειος κατάθλιψη

Ω3 vs Επιλόχειος κατάθλιψη
Ω3 vs Επιλόχειος κατάθλιψη

Η επιλόχειος κατάθλιψη είναι μία διαταραχή της διάθεσης, μία μορφή της κλινικής κατάθλιψης που έχει έναρξη τις πρώτες εβδομάδες της λοχείας, αν και μπορεί να εμφανιστεί και αργότερα μέσα στον πρώτο χρόνο ζωής του μωρού. Η έλλειψη των ω-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων φαίνεται να σχετίζεται με την εμφάνιση επιλόχειας κατάθλιψης, ενώ υποδηλώνουν μια ψυχονευροανοσολογικη σύνδεση. Αν και στις μέλλουσες μητέρες συνιστάται συχνά να αποφεύγουν ορισμένα είδη ψαριών, τα ω-3 που περιέχονται στο ιχθυέλαιο έχουν σχετιστεί τόσο με τη θεραπεία όσο και με την πρόληψη. Αυτά τα λιπαρά οξέα κρίνονται απαραίτητα για την ισορροπία των ορμονών στη διάρκεια της ζωής, για την καλή υγεία των αρθρώσεων, τη σωστή κυτταρική λειτουργία, τις χημικές διεργασίες του εγκεφάλου και τις διανοητικές λειτουργίες. 

Μια νέα έρευνα αναφέρει ότι ενδεχομένως τα λιπαρά οξέα που περιέχουν τα ιχθυέλαια μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από την επιλόχειο κατάθλιψη. Η ερευνήτρια Dr. Michelle Price Judge, από το πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ, πραγματοποίησε έρευνα σε 52 εγκύους. Για 5 ημέρες την εβδομάδα, τις εβδομάδες  24-40 της εγκυμοσύνης,  26 από τις γυναίκες έλαβαν κάψουλα που περιείχε 300 mg δοκοσαεξαενοϊκού οξέος. Η ποσότητα είναι περίπου ίδια με αυτή που περιέχεται σε μισή μερίδα σολομό. Την ίδια περίοδο, οι υπόλοιπες 26 έλαβαν εικονικό χάπι. Στο τέλος της έρευνας, αξιολογήθηκαν οι γυναίκες και έλαβαν σκορ σχετικά με τη σοβαρότητα συμπτωμάτων της επιλόχειας κατάθλιψης. Οι γυναίκες που έλαβαν ιχθυέλαια είχαν σημαντικά χαμηλότερα σκορ, δηλαδή είχαν λιγότερα προβλήματα με συμπτώματα όπως άγχος και ‘απώλεια του εαυτού’.

Επιπρόσθετα, μια ανάλυση μελετών από 23 χώρες αποκάλυψε ότι τόσο η χαμηλότερη περιεκτικότητα σε δοκοσαεξαενοϊκό οξύ (DHA) στο μητρικό γάλα, όσο και η χαμηλότερη κατανάλωση θαλασσινών (πλούσια πηγή ω-3), σχετίζονται με υψηλότερα ποσοστά επιλόχειας κατάθλιψης. Η βιβλιογραφία αιτιολογεί το γεγονός αυτό, στην πιθανή σύνδεση μεταξύ εγκυμοσύνης, ω-3 λιπαρών οξέων και της χημικής αντίδρασης που επιτρέπει την απελευθέρωση της σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή του εγκεφάλου που ρυθμίζει τη διάθεση. Επειδή τα ω-3 λιπαρά οξέα μεταφέρονται από τη μητέρα στο έμβρυο και αργότερα στο βρέφος που θηλάζει, τα επίπεδα των ω-3 της μητέρας μειώνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα για τουλάχιστον 6 εβδομάδες μετά τη γέννηση. Γι’ αυτόν το λόγο, χωρίς επαρκή πρόσληψη ω-3, κι επειδή τα επίπεδα στον οργανισμό της μητέρας θα μειωθούν σημαντικά αμέσως μετά τον τοκετό, ο κίνδυνος εμφάνισης της επιλόχειας κατάθλιψης είναι υψηλότερος. Γι΄αυτό λοιπόν,  η επαρκής πρόσληψη των ω-3 απαραίτητων λιπαρών οξέων είναι πολύ σημαντική και αποτελεί σύμμαχο για τη συνολική υγεία, τόσο της μητέρας, όσο και του εμβρύου ή του βρέφους που θηλάζει.

 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR