counter

Τα λάθη του γυμναστηρίου…

Τα λάθη του γυμναστηρίου…
Τα λάθη του γυμναστηρίου…

Γυμναστήριο

Για να μην χρειαστεί να… πάθουμε για να μάθουμε, καλό είναι να εντοπίσουμε και να διορθώσουμε κάποια «κοινά» λάθη που επαναλαμβάνουμε όταν επισκεπτόμαστε το γυμναστήριο. 

 

Είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε να ασκήσετε συστηματικά. Επιλέγετε ένα γυμναστήριο για να μπείτε σε πρόγραμμα. Φοράτε τα αθλητικά σας και με όρεξη πάτε να κατακτήσετε την… καλή φυσική κατάσταση. Τι είναι, όμως, αυτό που δεν γίνεται σωστά με αποτέλεσμα συχνά να απογοητεύεστε και να τα παρατάτε;

   

Τα πιο κοινά επαναλαμβανόμενα λάθη:    

  • Δεν αξιολογούμε σωστά τις δυνατότητες του σώματός μας και δεν κάνουμε προπονητικό πλάνο. Πριν ξεκινήσουμε προπονήσεις, είναι απαραίτητο, με τη βοήθεια του γυμναστή, να κάνουμε κάποια τεστ για να ελέγξουμε ότι δεν έχουμε προβλήματα. Να ελέγξουμε π.χ.  ότι οι αρθρώσεις μας δουλεύουν σωστά, ότι οι μυς δεν έχουν θλάσεις  κ.ά. Επίσης πρέπει να ελέγξουμε την αναπνευστική ικανότητα και την ευλυγισία μας και να κάνουμε λιπομέτρηση. Αφού κάνουμε τις απαραίτητες μετρήσεις, φτιάχνουμε το προπονητικό μας πλάνο πάντα με την καθοδήγηση του γυμναστή. Βασική προϋπόθεση για να φτιάξουμε ένα σωστό πλάνο είναι να βάλουμε συγκεκριμένους στόχους (Γιατί θέλω να γυμναστώ;) οι οποίοι θα καθορίσουν και τη μορφή της προπόνησης μας αφού θα ασκηθούμε διαφορετικά, αν  θέλουμε π.χ. να χάσουμε κιλά και διαφορετικά π.χ. για αποθεραπεία.  

 

  • Υπερβολικός ζήλος. Τις πρώτες μέρες γυμναζόμαστε συνήθως με πολύ όρεξη και υπερβάλλουμε εαυτόν, με αποτέλεσμα να έχουμε πολλά και επίπονα πιασίματα.  Ωστόσο δε χρειάζεται τόσος ζήλος. Πρέπει να ξεκινάμε ήπια και μαλακά και να ανεβάζουμε την ένταση σταδιακά.

  

  • Πολλές προπονητικές ώρες. Ως συνέχεια του προηγουμένου, μένουμε στο γυμναστήριο πολλές περισσότερες ώρες απ’ όσο χρειάζεται. Μπαίνουμε συχνά από ομαδικό πρόγραμμα σε ομαδικό πρόγραμμα και μετά κάνουμε και βάρη ή αερόβια άσκηση, με αποτέλεσμα να υποβάλλουμε το σώμα μας σε υπερβολική κούραση. Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν αντέχει πάνω από 1 ½ ώρα επιβάρυνση. Είναι καλύτερα, λοιπόν, να αυξήσουμε την επιβάρυνση και να μειώσουμε το χρόνο, παρά να έχουμε χαλαρή επιβάρυνση για περισσότερη ώρα. Αν συνεχίσουμε σε έντονο ρυθμό, μετά από κάποιο διάστημα, θα έρθει ο κορεσμός και η απόρριψη από τον οργανισμό, αλλά και από τον χαρακτήρα μας. Ενθουσιαζόμαστε εύκολα, τα «δίνουμε όλα» αμέσως και βαριόμαστε γρήγορα.

 

  • Κίνδυνοι τραυματισμού από την υπερ-προσπάθεια. Ο υπερβάλλων ζήλος που οδηγεί σε αυξημένο προπονητικό όγκο, εμπεριέχει κινδύνους τραυματισμού. Όχι τόσο για τον μυ που γυμνάζουμε, όσο για άλλα σημεία π.χ. στη μέση ή τα γόνατα.  Και αυτό γιατί όταν κάνουμε πολλή προπόνηση, οι μυς δεν μπορούν να σταθεροποιήσουν το σώμα, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται τα κόκκαλα. 

 

  • Βιαζόμαστε να δούμε αποτελέσματα. Περιμένουμε ότι σε μια βδομάδα ή ένα μήνα θα έχουμε τέλειο σώμα. Όταν όμως κυνηγάμε το αποτέλεσμα, έρχεται δυσκολότερα. Αυτό που θα μας οδηγήσει στην επιτυχία ωστόσο είναι η επανάληψη. Ωστόσο όταν βιαζόμαστε, συνήθως δεν έχουμε και την υπομονή να κάνουμε τις επαναλήψεις που απαιτούνται.

 

  • Σταματάμε το γυμναστήριο. Με όσο περισσότερο ζήλο ξεκινάμε, τόσο πιο γρήγορα έρχεται η απογοήτευση και καταλήγουμε εύκολα στο συμπέρασμα ότι το γυμναστήριο δεν είναι για μας. Αν όμως έχουμε ένα σωστό και ολοκληρωμένο πλάνο δεν εγκαταλείπουμε.

 

  

Μικρά αλλά σημαντικά:  

 

  • Δεν ξεχνάμε την πετσέτα μας (θέμα υγιεινής). 
  • Φροντίζουμε να έχουμε το σώμα μας χαλαρό σε κάθε άσκηση, εκτός από το μέρος που γυμνάζουμε.  
  • Δεν πρέπει να κάνουμε μεγάλα διαλλείματα μεταξύ των ασκήσεων ή των σετ.  30’’ μεταξύ των σετ και 1- 2 λεπτά μεταξύ των διαφόρων ασκήσεων είναι ιδανικά. 
  • Πίνουμε αρκετό νερό, σε μικρές ποσότητες.
  •  Κατά  την εκτέλεση της άσκησης αναπνέουμε ελεύθερα.
  • Δεν φοράμε ρούχα που μας δυσκολεύουν στην κίνηση.
  • Κάνουμε προθέρμανση, αποθεραπεία και διατάσεις.
  • Ακολουθούμε πάντα πιστά τις οδηγίες του γυμναστή μας. 

 

 

Με τη συνεργασία του Μιχάλη Μηνούδη, καθηγητή φυσικής αγωγής, πρώην πρωταθλητή Ελλάδας στο άλμα εις ύψος, προέδρου του Συλλόγου Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων και ιδιοκτήτη του Personal Training Places.

 

Ανακαλύψτε ακόμα περισσότερα fitness tips στο www.formamag.gr.

 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR