counter

Ψάρια και αδυνάτισμα

Ψάρια και αδυνάτισμα
Ψάρια και αδυνάτισμα

Ψάρια και αδυνάτισμα

Μια ισορροπημένη διατροφή με ψάρια μπορεί να βοηθήσει να χάσετε μερικά κιλά παραπάνω πιο εύκολα και συγχρόνως θα ενισχύσει και την γενική εικόνα της υγείας. Για να το πετύχετε αυτό πρέπει να εντάξετε στο διαιτολόγιο σας τρόφιμα που είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και θερμίδες. Μια κατηγορία τροφίμων που μπορεί να σας προσφέρει τα παραπάνω είναι τα ψάρια και τα θαλασσινά.

 

Χρειαζόμαστε καθημερινά καλά λιπαρά οξέα στη διατροφή μας. Η κατανάλωση ωμέγα 3 λιπαρών οξέων βοηθούν να χάσετε βάρος. Τα ωμέγα 3 εισχωρούν στα κύτταρα και επικοινωνούν με το DNA ενεργοποιώντας συγκεκριμένα γονίδια που βοηθούν να κάψετε περισσότερο λίπος. Επίσης τα ψάρια και τα θαλασσινά είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα σε αντίθεση με το κρέας το οποίο περιέχει κορεσμένα λίπη. Τα κορεσμένα λίπη ανήκουν στην κατηγορία λιπών τα οποία πρέπει αποφεύγετε η κατανάλωσή τους, διότι και παχαίνουν αλλά δημιουργούν και προβλήματα υγείας.

 

Τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για την προστασία του οργανισμού από καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια. Επίσης μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, μειώνουν τον κίνδυνο για θρόμβωση. Να προσθέσουμε ακόμη ότι είναι απαραίτητα κατά την διάρκεια εγκυμοσύνης διότι προλαμβάνουν την προεκλαμψία, βοηθούν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου, προστατεύουν την γυναίκα από καρκίνου του μαστού αλλά και από οστεοπόρωση.

 

Ένα ακόμη σημαντικό χαρακτηριστικό των ψαριών και των θαλασσινών είναι πως αποτελούν άριστη πηγή πρωτεϊνών και τα καθιστούν άριστη εναλλακτική λύση απέναντι στο κόκκινο κρέας. Η πρωτεΐνη είναι θρεπτική ουσία που αποτελείται από αμινοξέα. Εννέα από αυτά τα αμινοξέα το σώμα δεν μπορεί να τα κατασκευάσει και έτσι πρέπει να τα παίρνουμε από τα τρόφιμα. Τα θαλασσινά σας παρέχουν αυτά τα αμινοξέα, ο οργανισμός τα χρειάζεται για την ανάπτυξη και τη συντήρηση των μυών και των ιστών. 

 

Πως όμως η πρωτεΐνη βοηθάει στην απώλεια βάρους;

Ο οργανισμός καταβάλει περισσότερη ενέργεια για να απορροφήσει τις πρωτεΐνες. Αυτό βοηθάει στην απώλεια βάρους. Αν το σώμα σας δεν λαμβάνει καθημερινά την απαραίτητη ποσότητα πρωτεϊνών ο οργανισμός σας θα τις <τραβήξει>> από τη μυική μάζα, με αποτέλεσμα τη μείωση της. Επίσης οι πρωτεΐνες βοηθούν στην επιβράδυνση της απορρόφησης της γλυκόζης. Αυτό με τη σειρά του μειώνει την πείνα και τα επίπεδα ινσουλίνης καθιστώντας ευκολότερο για τον οργανισμό να κάψει λίπος. Ακόμη οι πρωτεΐνες έχουν την ικανότητα να προωθούν το αίσθημα του κορεσμού γρηγορότερα απ’ ότι το λίπος και οι υδατάνθρακές. Τέλος οι πρωτεΐνες ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού.

Έρευνες και μελέτες έχουν δείξει ότι η ανεπάρκεια πρωτεϊνών υψηλής ποιότητας μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, την αδυναμία του σώματος να παράγει αντισώματα και άλλων ανοσοποιητικών προβλημάτων.

 

Τα ψάρια και τα θαλασσινά είναι πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία όπως σελήνιο, ψευδάργυρο, σίδηρο, ασβέστιο, βιταμίνη Α, D, C Β2.  Για παράδειγμα, τρώγοντας 12 μύδια παίρνουμε το 30% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας για το σίδηρο, το 10% για τη βιταμίνη Α και 8% για το ασβέστιο.

 

Το σελήνιο είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό των ψαριών που μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Το σελήνιο χρησιμοποιείται από το σώμα για τη ρύθμιση του θυρεοειδούς. Όταν ο θυρεοειδής λειτουργεί σωστά βοηθάει στη διαχείριση του βάρους. Επιπλέον το σελήνιο δρα ως αντιοξειδωτικό για τον έλεγχο των ελεύθερων ριζών στο σώμα, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την ανάπτυξη ασθενειών όπως καρδιοπάθειες και καρκίνο.

 

Ο ψευδάργυρος είναι σημαντικός για τον έλεγχο της όρεξης και η έλλειψή του μπορεί να προκαλέσει απώλεια της γεύσης και της όσφρησης. Τα οφέλη για την υγεία περιλαμβάνουν και τη καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ερευνητές εξέτασαν πως ο ψευδάργυρος επηρεάζει το βασικό μεταβολισμό και διαπίστωσαν πως τα άτομα με χαμηλή πρόσληψη ψευδαργύρου είχαν χαμηλότερο ρυθμού μεταβολισμού και καύση θερμίδων, σε αντίθεση με άτομα που λαμβάνανε την επαρκεί ποσότητα.

 

 

Με την συνεργασία του Δημήτρη Γρηγοράκη, Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΜSc Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου Απίσχνανσις - Λόγω διατροφής, Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας και της  Εύας Καφετζή, Διαιτολόγου- Διατροφολόγου, ΒSc Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου Λόγω Διατροφής Πτολεμαΐδας, Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας,  www.logodiatrofis.gr, www.activekids.gr, www.care24.gr. Κάντε like στο FthisGR στο Facebook και στείλτε τις δικές σας απορίες- ερωτήσεις. 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR