counter

Πριν γυμναστείτε… μετρηθείτε!

Πριν γυμναστείτε… μετρηθείτε!
Πριν γυμναστείτε… μετρηθείτε!

φιτ

Οι μετρήσεις τις οποίες είναι καλό να κάνουμε πριν ξεκινήσουμε ένα πρόγραμμα γυμναστικής δεν είναι τίποτε άλλο από τεστ τα οποία περιλαμβάνουν κάποιες απλές ασκήσεις, κατά τις οποίες ένας έμπειρος γυμναστής παρατηρεί και εντοπίζει τυχόν «προβλήματα» στη φυσική μας κατάσταση. Κάτι που μπορεί να μας φανεί πολύ χρήσιμο αφού θα μας βοηθήσει να εντοπίσουμε και να βελτιώσουμε τα «αδύναμα» σημεία μας (αρθρώσεις, μυς, ισορροπία).  

 

 

Τεστ πρώτο: μέγιστο εύρος κίνησης 

Οι πρώτες μετρήσεις που πρέπει να κάνετε είναι τα νευρο-μυοσκελετικά τεστ. Με αυτό τον τρόπο ελέγχουμε, πρώτα απ’ όλα, την κατάσταση των αρθρώσεων και των οστών. Κάθε άρθρωση έχει φτιαχτεί για να έχει ένα συγκεκριμένο εύρος κίνησης, π.χ. το χέρι πρέπει να σηκώνεται μέχρι την πρόταση. Με αυτά τα τεστ λοιπόν ελέγχουμε κατά πόσο το σώμα μας ανταποκρίνεται σε αυτά τα στάνταρντ και επίσης εξετάζουμε αν οι μύες έχουν τραυματισμούς ή βραχύνσεις (αν δηλαδή ένας μυς είναι πιο κοντός από το κανονικό).

 

 

Τεστ δεύτερο: μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου

Το τεστ μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου ή πιο απλά φυσικής κατάστασης, μπορεί να δείξει πολλά πράγματα. Ένας έμπειρος γυμναστής, που ξέρει τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να δουλεύει η καρδιά και πως ανεβάζει παλμούς ένα γυμνασμένο και ένα αγύμναστο άτομο, αν παρατηρήσει κάτι που ξεφεύγει από τα κανονικά όρια, συστήνει στο άτομο τσεκ απ. Κανονικά ένα άτομο γυμνασμένο ή μέτρια γυμνασμένο, πρέπει να ανεβάζει από 140 έως 160 παλμούς. Αν κάποιος φτάνει, για παράδειγμα μόνο στους 110 παλμούς ή στους 180, δεν σημαίνει ότι είναι μέτρια γυμνασμένος, αλλά ότι η καρδιά του δεν μπορεί να ανεβάσει ή αντίθετα ανεβάζει πολύ γρήγορα παλμούς. Επομένως υπάρχει κάποιο πρόβλημα, στο οποίο ο γυμναστής οφείλει να επιστήσει την προσοχή μας.  

 

 

Τεστ τρίτο: ιδιοδεκτικότητα

Ένα ακόμα χρήσιμο τεστ είναι και αυτό της ιδιοδεκτικότητας ή αλλιώς ισορροπίας. Η ισορροπία είναι μια αυτόματη, φυσική ικανότητα του οργανισμού, που έχει σκοπό να μας «σώσει» από τις πτώσεις. Την ικανότητα αυτή τη διαθέτουμε όλοι. Όσο όμως μεγαλώνουμε, αρχίζει να εξασθενεί και συνήθως δεν κάνουμε τίποτα για να την διατηρήσουμε σε καλή κατάσταση. Ωστόσο αν φροντίσουμε να τη διατηρήσουμε σε ικανοποιητικά επίπεδα, μπορούμε να αποκτήσουμε καλύτερη ισορροπία ώστε να προφυλασσόμαστε από ατυχήματα. Το τεστ, λοιπόν, αυτό δείχνει αν πρέπει να εντάξουμε στο πρόγραμμα μας ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας ή αν κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο.

 

 

Άλλα τεστ…

Αν κάποιος έχει στόχο να χάσει κιλά παράλληλα με τη εκγύμναση του, καλό είναι να κάνει και μια λιπομέτρηση. Μπορούμε, επίσης, με τα αντίστοιχα τεστ να μετρήσουμε την ικανότητα της αναπνοής, τις μυϊκές δυνάμεις και το μεταβολισμό μας.

 

 

Επίσης…  

Τα άτομα με χρόνιες παθήσεις (άτομα με διαβήτη, άσθμα, οστεοπόρωση, καρδιοπάθειες κ.τ.λ.), οφείλουν να ενημερώσουν το γυμναστήριο για την κατάσταση της υγείας τους. Εξάλλου, σύμφωνα και με το νόμο πριν ξεκινήσουμε ένα πρόγραμμα γυμναστικής είναι υποχρεωτικό να συνυπογράψουμε με τους υπεύθυνους του χώρου ένα ερωτηματολόγιο-ιατρικό ιστορικό. Ειδικά όμως τα άτομα με χρόνιες παθήσεις, θα πρέπει να έχουν δίπλα τους έναν γυμναστή έμπειρο ο οποίος πρέπει να έχει πλήρη γνώση της κατάστασης τους ώστε να τους βοηθήσει αποτελεσματικά προτείνοντάς τους το πλέον κατάλληλο πρόγραμμα ασκήσεων ανάλογα με την περίπτωση.   

 

 

Extra tip:

Πριν ξεκινήσουμε  οποιοδήποτε πρόγραμμα γυμναστικής πρέπει οπωσδήποτε και σύμφωνα με τον νόμο να επισκεφτούμε ένα γιατρό προκειμένου να κάνουμε ένα τσεκ απ.  

 

  

* Με τη συνεργασία του Μιχάλη Μηνούδη, καθηγητή φυσικής αγωγής.

  

Διαβάστε περισσότερα στο www.formamag.gr.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR