counter

Παυσίπονα: Ναι, αλλά με μέτρο!

Παυσίπονα: Ναι, αλλά με μέτρο!
Παυσίπονα: Ναι, αλλά με μέτρο!

Παυσίπονα: Ναι, αλλά με μέτρο!

  • Πότε τα παίρνεις:

Τα παυσίπονα με παρακεταμόλη και τα αντιφλεγμονώδη (μη στεροειδή) όπως η ιβουπροφένη είναι οι κύριες κατηγορίες αναλγητικών που μπορείς να προμηθευτείς από το φαρμακείο χωρίς συνταγή γιατρού για να ανακουφιστείς από τον πόνο όταν έχεις πονοκέφαλο, πονόδοντο, πόνο λόγω περιόδου ή μυϊκούς πόνους.

  

  • Πώς λειτουργούν;

Καταστέλλουν το σήμα του πόνου στο νευρικό σύστημα με αποτέλεσμα αυτός να μειώνεται ή να παύει για όση ώρα δρα το φάρμακο. Δεν θεραπεύεται ωστόσο η αιτία του πόνου. Συγκεκριμένα, η παρακεταμόλη έχει παυσίπονη και αντιπυρετική δράση ενώ τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη έχουν επιπλέον και αντιφλεγμονώδη. Όταν  λοιπόν ο πόνος οφείλεται σε οξεία ή χρόνια φλεγμονή, τα αντιφλεγμονώδη παυσίπονα είναι προτιμότερα λόγω του μηχανισμού δράσης τους που, όπως μαρτυρά το όνομά τους, καταπολεμά εκτός από τον πόνο και τη φλεγμονή.

  

 

  • Τι να θυμάσαι:

Μη συνδυάζεις τη λήψη παυσίπονων με αλκοόλ. Η χορήγησή τους στο πλαίσιο ολιγοήμερης αγωγής πρέπει να γίνεται πάντα με την καθοδήγηση του γιατρού. Επίσης, υπάρχουν και νέας γενιάς παυσίπονα με πιο στοχευμένη δράση που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του μπουκώματος σε περίπτωση γρίπης ή κρυολογήματος ή να εξασφαλίσουν έξτρα ανακούφιση από τους πόνους της περιόδου.

 

  

  • Τι πρέπει να ξέρεις:

Είναι προτιμότερο να παίρνεις παρακεταμόλη για την αντιμετώπιση του πόνου. Επίσης η παρακεταμόλη είναι το μόνο φάρμακο που επιτρέπεται στην εγκυμοσύνη. Αν χρειαστεί να πάρεις αντιφλεγμονώδη, είναι καλό να τα συνδυάσεις με τη λήψη γαστροπροστατευτικών φαρμάκων, κάτι εντελώς απαραίτητο αν έχεις ιστορικό έλκους ή γαστρίτιδας. Μπορείς να συνδυάσεις δύο διαφορετικά παυσίπονα, π.χ. παρακεταμόλη με ιβουπροφένη, για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, για τον κατάλληλο συνδυασμό και τις σωστές δόσεις, πρέπει να συμβουλεύεσαι το γιατρό ή το φαρμακοποιό σου.

 

 

Tip: Τα αναβράζοντα παυσίπονα και ιδιαίτερα αυτά σε μορφή υπόθετου απορροφώνται πιο γρήγορα από τον οργανισμό και ενδείκνυνται για άτομα με ευαίσθητο στομάχι. Επίσης, καλύτερα να έχεις φάει πριν πάρεις  παυσίπονο.

  

 

Της Φλώρας Κασσαβέτη, με τη συνεργασία του Κωνσταντίνου Χαλκιά, Ειδικού Παθολόγου, Διευθυντή Παθολογικής Κλινικής Ευρωκλινική.  

  

Διαβάστε περισσότερα στο www.formamag.gr.

 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR