counter

Πάνε πακέτο!

Πάνε πακέτο!
Πάνε πακέτο!

Διατροφή

Ξέρεις ότι κάποια τρόφιμα είναι φτιαγμένα για να συνδυάζονται με κάποια άλλα; Και όχι μόνο γιατί το γευστικό αποτέλεσμα απογειώνεται, αλλά κυρίως επειδή όταν είναι μαζί μάς κάνουν περισσότερο καλό.

Ένα πολύ συχνό ερώτημα για πολλούς που θέλουν να έχουν μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή είναι το ποιοι είναι οι σωστοί συνδυασμοί τροφών, ώστε να προσλαμβάνουν τη μεγαλύτερη δυνατή ποσότητα θρεπτικών συστατικών. Η αλήθεια είναι πως τα διάφορα συστατικά που υπάρχουν στα τρόφιμα μπορούν να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, διευκολύνοντας ή εμποδίζοντας το ένα την απορρόφηση του άλλου. Ας δούμε λοιπόν κάποια κλασικά και αντιπροσωπευτικά παραδείγματα σωστών ή λανθασμένων συνδυασμών τροφίμων.

Το κρέας πάει με...

Όπως όλα τα τρόφιμα που περιέχουν σίδηρο (θαλασσινά, φακές κ.λπ.), το κρέας καλό είναι να συνδυάζεται κυρίως με τρόφιμα που περιέχουν υψηλά ποσά βιταμίνης C, που βοηθούν στην απορρόφησή του, όπως τα ακτινίδια, το μπρόκολο, οι φράουλες, το πορτοκάλι, το μανταρίνι, τα σταφύλια, το σπανάκι και το λεμόνι.

Γενικότερα, το θέμα της απορρόφησης του σιδήρου από μια τροφή επηρεάζεται από ποικίλους παράγοντες και θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα. Για το λόγο αυτό, όταν καταναλώνουμε μια πηγή σιδήρου, καλό είναι να βάζουμε αρκετό λεμόνι ή να συνοδεύουμε με έναν φρεσκοστιμμένο χυμό εσπεριδοειδών. Αντίθετα, κάποια συστατικά μειώνουν την απορρόφησή του, οπότε ο συνδυασμός τους με καλές πηγές σιδήρου θα πρέπει να αποφεύγεται.

Τέτοια είναι :

Ασβέστιο και τρόφιμα που το περιέχουν, όπως το γάλα.

 

Μαύρο τσάι (μειώνει την απορρόφηση σιδήρου κατά 50%-64%).

Καφές (ένα φλιτζάνι καφές φίλτρου μειώνει την απορρόφηση του σιδήρου κατά 39%).

Κόκκινο κρασί (ένα ποτήρι μειώνει την απορρόφηση του σιδήρου κατά 70%).


Extra tip: Αν παίρνεις κάποιο συμπλήρωμα σιδήρου, απόφευγε την κατανάλωση των παραπάνω τροφίμων δύο ώρες πριν και δύο ώρες μετά τη λήψη του συμπληρώματος.

Το τυρί πάει με...

Για να απορροφηθεί το ασβέστιο, χρειάζεται η συνέργεια της βιταμίνης D. Κατά συνέπεια τροφές όπως τα γαλακτοκομικά, που περιέχουν και τα δύο, είναι ιδανικές για τα οστά μας. Τα γαλακτοκομικά επίσης όπως το τυρί πάνε πολύ με το αβγό, το οποίο είναι μία από τις –όχι πολλές-  διατροφικές πηγές της βιταμίνης D. Αντίθετα, υπάρχουν ουσίες που δυσχεραίνουν την απορρόφηση του ασβεστίου, όπως το οξαλικό οξύ (π.χ. σπανάκι) και οι τανίνες (π.χ. καφές, τσάι, κόκκινο κρασί).

Επίσης, η υψηλή πρόσληψη πρωτεΐνης, αλατιού, καφεΐνης και αλκοόλ αλλά και το κάπνισμα είναι ανασταλτικοί παράγοντες για την απορρόφηση και την εναπόθεση του ασβεστίου στα οστά. 

 

Τα λαχανικά πάνε με...

Ένας από τα πιο σημαντικούς λόγους που συστήνεται η καθημερινή παρουσία μιας πολύχρωμης σαλάτας στο τραπέζι είναι η περιεκτικότητά της σε καροτενοειδή και άλλα αντιοξειδωτικά συστατικά. Ωστόσο, επειδή πολλά από αυτά είναι, όπως λέμε, λιποδιαλυτά, δηλαδή για να απορροφώνται καλύτερα χρειάζονται μια μικρή ποσότητα λίπους στο έντερο, καλό είναι να συνοδεύουμε πάντα τη σαλάτα μας με λίγο λάδι ή κάποια άλλη λιπαρή ύλη.

Για να μη σου ανεβεί το σάκχαρο

Αν έχεις υψηλό σάκχαρο ή αντίστοιχη κληρονομικότητα, τότε σίγουρα ο γιατρός ή ο διατροφολόγος σου θα σου έχει πει να αποφεύγεις τους πολλούς υδατάνθρακες, όπως το ψωμί, το παξιμάδι, το ρύζι και τα μακαρόνια. Αν όμως θες να τρως ψωμί, σου έχουμε ένα μικρό μυστικό που θα βοηθήσει να μην ανεβαίνει πολύ και απότομα το ζάχαρό σου. Απλώς βάζε πάνω στο ψωμί λίγο βούτυρο ή, ακόμη καλύτερα, λίγη μαργαρίνη. Χάρη στα λιπαρά που περιέχει, έστω και σε μικρή ποσότητα, επιβραδύνει την απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα και βοηθάει την καλύτερη και πιο ήπια απορρόφησή του.

Αν κάνεις δίαιτα

Μια από τις πιο διαδεδομένες απόψεις που αφορούν το φαγητό, ιδιαιτέρως για κάποιον που προσπαθεί να χάσει βάρος, είναι αυτή που υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να συνδυάζεται κρέας με άμυλο, όπως ρύζι, πατάτες, μακαρόνια κ.λπ. Η άποψη αυτή ξεκίνησε φυσικά από την κοιτίδα των τάσεων και της παραπληροφόρησης σε σχέση με τη δίαιτα, που δεν άλλη από τις ΗΠΑ. Ωστόσο, η συγκεκριμένη άποψη δεν έχει καμία επιστημονική υπόσταση. Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της, το άμυλο που θα μπει στο πιάτο από κάποια από τις «απαγορευμένες» τροφές θα εμποδίσει την πέψη των πρωτεϊνών του κρέατος και θα μπλοκάρει το μεταβολισμό. Ωστόσο, τα σημεία που μεταβολίζεται κάθε θρεπτικό συστατικό είναι διαφορετικά στο ανθρώπινο πεπτικό σύστημα, ενώ ο μεταβολισμός γίνεται και από διαφορετικά ένζυμα. Εξάλλου, ακόμη και η σαλάτα, που υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να είναι το μόνο που συνοδεύει το κρέας, το κοτόπουλο ή το ψάρι, περιέχει υδατάνθρακες. Τέλος, βασικά και απαραίτητα τρόφιμα όπως το γάλα, το γιαούρτι, το τυρί και τα όσπρια περιέχουν τόσο πρωτεΐνες όσο και υδατάνθρακες. Κατά συνέπεια, άλλος ένα μύθος καταρρίπτεται.

Το ιδανικό πιάτο θα πρέπει να περιλαμβάνει την απαραίτητη ποσότητα πρωτεΐνης από τρόφιμα όπως κοτόπουλο, ψάρι, κρέας, τυρί, γιαούρτι, όσπρια, μαζί με υδατάνθρακες από λαχανικά και κάποια ποσότητα αμυλούχων (ρύζι, μακαρόνια, ψωμί …) και βασική λιπαρή ύλη το ελαιόλαδο.

Ανακαλύψτε περισσότερα κάνοντας κλικ στο www.formamag.gr.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR