counter

Ολική άλεση: Η υγιεινή μόδα!

Ολική άλεση: Η υγιεινή μόδα!
Ολική άλεση: Η υγιεινή μόδα!

Ολική άλεση: Η υγιεινή μόδα!

Και υγεία και γεύση 

 

Τα τρόφιμα που προέρχονται από δημητριακά ολικής άλεσης έχουν αναμφισβήτητα περισσότερα οφέλη από τα επεξεργασμένα. Ωστόσο, για χρόνια είχαν περάσει σε δεύτερη μοίρα. Να, όμως, που πια ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να ασχοληθούν με τη διατροφή τους και να στραφούν σε πιο υγιεινές συνήθειες, όπως είναι σίγουρα η προτίμηση προϊόντων ολικής άλεσης στην καθημερινή τους διατροφή. 

 

Σύμμαχός μας σε αυτή την προσπάθεια έχει σταθεί ευτυχώς η βιομηχανία τροφίμων που προώθησε την αντικατάσταση των συμβατικών δημητριακών με ολικής άλεσης με δημιουργικό και εύγευστο τρόπο. Κι έτσι, ενώ παλιότερα κάποιοι μπορεί να πρόβαλλαν ως δικαιολογία για να αποφεύγουν την ολική άλεση ότι είναι άγευστη, η εντύπωση αυτή έχει πια ανατραπεί. Γιατί η αλήθεια είναι ότι το ψωμί ολικής άλεσης, για παράδειγμα, πλέον είναι αρκετά γευστικότερο και πιο εύληπτο από εκείνο που δοκιμάσαμε πριν από μια δεκαετία. Από τη μια οι νέες συνταγές και από την άλλη οι νέοι τρόποι επεξεργασίας του σιταριού στο σύνολό του, μας επιτρέπουν πια να απολαμβάνουμε τα οφέλη που μπορεί να μας παρέχει η κατανάλωσή του. 

 

 

Συμβατικά VS ολικής άλεσης  

 

Στα συμβατικά τρόφιμα αφαιρείται το 40% του καρπού του σιταριού, γεγονός που οδηγεί σε ένα τελικό προϊόν με πολύ χαμηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σε φυτικές ίνες, αλλά και σε ορισμένα μέταλλα. Αντίθετα τα δημητριακά, τα ζυμαρικά και το ψωμί ολικής άλεσης είναι πιο πλούσια στα συστατικά αυτά. 

 

Αυτός είναι και ο λόγος που τα επεξεργασμένα δημητριακά, σύμφωνα με τις νέες διεθνείς συστάσεις υγιεινής διατροφής, πρέπει να είναι περιορισμένα. Αντίθετα, τα προϊόντα ολικής άλεσης συστήνεται να καταναλώνονται καθημερινά, αφού, σύμφωνα με μελέτες, μπορούν να συμβάλουν στην προαγωγή της υγείας.

  

 

Πολλά τα οφέλη… 

 

Στα πλαίσια ενός ισορροπημένου διαιτολογίου, τα προϊόντα ολικής άλεσης μπορεί να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακές ασθένειες, στην καλύτερη ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος και των επιπέδων ινσουλίνης, στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, στη μείωση του κινδύνου για ορισμένες μορφές καρκίνου και στον καλύτερο έλεγχο του βάρους. Κάντε λοιπόν κι εσείς ένα μικρό βήμα προς μια καλύτερη διατροφή και υγεία, που δεν απαιτεί μεγάλη προσπάθεια.

  

Αντικαταστήστε τα ζυμαρικά και το ψωμί με ολικής άλεσης, τα δημητριακά πρωινού με δημητριακά ολικής άλεσης, το αλεύρι που αγοράζετε για να φτιάξετε ζύμη για πίτες, πίτσα κ.λπ. με αλεύρι ολικής άλεσης και το λευκό ρύζι με καστανό. Είναι μια αλλαγή που με τα σύγχρονα δεδομένα δεν υστερεί σε γεύση, ενώ παράλληλα προσφέρει καλύτερη θρέψη και υγεία.

 

  

Του Γιάννη Χρύσου Κλινικού Διαιτολόγου – Διατροφολόγου Δ/ντή Διαιτολογικού Τμήματος Ευρωκλινικής Παίδων, Γενικού Γραμματέα Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής.

  

Διαβάστε περισσότερα στο www.formamag.gr.

 

 

 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR