counter

Oι ετικέτες των τροφίμων έχουν σημασία

Oι ετικέτες των τροφίμων έχουν σημασία
Oι ετικέτες των τροφίμων έχουν σημασία

Ετικέτες

Τα μηνύματα που λαμβάνονται καθημερινά από το καταναλωτικό κοινό, είναι ότι οι ετικέτες τροφίμων αποτελούν ένα γρίφο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Βιομηχανιών τροφίμων και τις κατά τόπους αρχές, αποφάσισε να καταστούν οι ετικέτες τροφίμων σαφέστερες και πιο σχετικές προς τις ανάγκες των καταναλωτών. Ας δούμε λοιπόν ποιές πληροφορίες πρέπει να αναγράφονται πάνω σε μία συσκευασία τροφίμου και τι σημαίνουν:

  • Θρεπτική αξία

Σε κάθε τρόφιμο πρέπει να αναγράφεται σαφώς στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας η περιεκτικότητά του σε θερμίδες, λίπη, κορεσμένα λίπη, υδατάνθρακες (με ειδική αναφορά σε σάκχαρα) και αλάτι (Νάτριο) τόσο ανά 100 gr όσο και ανά μερίδα του προϊόντος. Επιπλέον, πρέπει να αναγράφεται το ποσοστό των συνιστώμενων ημερήσιων δόσεων ενός οργανισμού που καλύπτεται για κάθε συστατικό.

  • Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη

Ή αλλιώς ΣΗΠ. Στις ετικέτες κάτω από κάθε βασικό «χαρακτηριστικό» του προϊόντος (θερμίδες, λίπος κ.λπ.) αναγράφεται και ένα ποσοστό. Αυτό δείχνει τι ποσότητα του εν λόγω «συστατικού» από αυτή που πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά περιέχεται σε κάθε μερίδα. Π.χ. αν κάτω από το λίπος γράφει 5% σημαίνει ότι μία μερίδα του προϊόντος μας δίνει το 5% του λίπους που χρειαζόμαστε καθημερινά κ.ο.κ.

Διαβάστε περισσότερα στο formamag.gr

Με τη συνεργασία του Χάρη Γεωργακάκη Κλινικού Διαιτολόγου - Διατροφολόγου M.Sc., Προέδρου Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής, Επιστημονικού Συνεργάτη Εργαστηρίου Διατροφής & Κλινικής Διαιτολογίας Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR