counter

Oδηγός επιβίωσης στο γραφείο

Oδηγός επιβίωσης στο γραφείο
Oδηγός επιβίωσης στο γραφείο

Γραφείο

Πριν χάσεις την ψυχραιµία σου, πάθεις κρίση πανικού, νιώσεις πελαγωµένη γιατί δεν ξέρεις από πού να αρχίσεις και τι να τελειώσεις, κάνε ένα διάλειµµα και διάβασε το άρθρο που ακολουθεί. Είναι πολύ πιθανό να βρεις λύση στο πρόβληµά σου!

Πιεστικό deadline

Είναι πιθανό να µην δείχνεις συνέπεια στις προθεσµίες αν δεν κάνεις καλή χρονοδιαχείριση ή αναλώνεσαι σε λεπτοµέρειες, µε αποτέλεσµα να χάνεις άσκοπα πολύτιµο χρόνο.

Τι µπορεί να βοηθήσει...

  • Ξεκίνα µε τα σηµαντικά. Μην αναλώνεσαι στις µικρές εκκρεµότητες που θα σου µακρύνουν τη λίστα χωρίς να επηρεάσουν πρακτικά το τελικό αποτέλεσµα.
  • Ξεκίνα µε αυτά που επείγουν. Μην καταπιάνεσαι µε τίποτε άλλο αν δεν τελειώσεις πρώτα µε ό,τι επείγει να ολοκληρωθεί, εστιάζοντας σ αυτό.
  • Χρησιµοποίησε ένα organizer και γράψε αναλυτικά όλα όσα πρέπει να κάνεις.
  • Σπάσε το project σε µικρότερα βήµατα και ξεκίνα µε ό,τι είναι πιο εύκολο, π.χ. τα τηλέφωνα που πρέπει να γίνουν.
  • Παραµέρισε την τελειοµανία σου. Μην χάνεις πολύτιµο χρόνο δίνοντας σηµασία στις λεπτοµέρειες (ιδιαίτερα όταν δεν είναι απαραίτητο). ?εν χρειάζεται να τα κάνεις πάντα και όλα τέλεια.
  • Πες "µπράβο" στον εαυτό σου. Βρες τρόπους να επιβραβεύσεις τον εαυτό σου για καθετί που ολοκληρώνεις.     
  • Διαπληκτισµός µε συνάδελφο


Πολλές φορές η πίεση στο γραφείο µπορεί να σε κάνει να χάσεις τον έλεγχο. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τους άλλους.

Τι µπορεί να βοηθήσει:

  • Μην επιδεικνύεις ψυχρή συµπεριφορά µε σκοπό να µαντέψει ο συνάδελφος τι σε έχει πειράξει ή για να δηλώσεις τη διαµαρτυρία σου.
  • Απόφυγε τη συζήτηση µε άλλους συναδέλφους. Μπορεί κάποιοι να πάρουν το µέρος σου, µπορεί όµως και να µεταφέρουν λόγια διαστρεβλωµένα ή να περιπλέξουν την κατάσταση. Γενικά δείξε επιφύλαξη σε όσα λες και σε όσα ακούς.
  • Λύσε την παρεξήγηση όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Αν η κατάσταση είναι έκρυθµη, άφησε να περάσει λίγη ώρα ώστε να µειωθεί η ένταση. Γενικά όµως προτίµησε να συζητήσεις όσο πιο γρήγορα και κοντά στο συµβάν, π.χ. την ίδια ή την επόµενη µέρα.
  • Επιδίωξε ένα καλό αποτέλεσµα για σένα και όχι να κερδίσεις τον καβγά. Σε κάθε αντιπαράθεση µην χάνεις την ουσία επειδή παρασύρεσαι από τον εγωισµό σου. Μην βιάζεσαι να απαντήσεις στην κατηγορία µε κατηγορία. Στόχος σου δεν πρέπει να είναι να αποδείξεις σε κάθε περίπτωση ότι έχεις δίκιο. Είναι πιο έξυπνο να προτείνεις λύσεις ή τρόπους χειρισµού για το µέλλον.
  • Σκέψου το ενδεχόµενο της "συγνώµης". Κάνε το µε ευγένεια και ειλικρίνεια χωρίς να διστάζεις αλλά και χωρίς ηττοπάθεια. Έτσι δείχνεις ότι έχεις διάθεση να εξασφαλίσεις τις καλύτερες δυνατές σχέσεις µε τους συναδέλφους σου.
  • Αποδέξου ότι µε κάποιους ανθρώπους δεν τα πας καλά. Αν έχεις κάνει κάθε προσπάθεια να τα βρεις µε κάποιο συνάδελφο αλλά δεν το έχεις επιτύχει, αποδέξου την κατάσταση και ξεπέρασέ την, φροντίζοντας πάντα να προφυλάσσεις τον εαυτό σου.    
  • Yπερφόρτωση εργασίας


Είναι πολύ εύκολο να χάσεις την µπάλα αν αναβάλεις για αύριο ό,τι µπορείς να κάνεις σήµερα ή αν δυσκολεύεσαι να βάλεις όρια στους άλλους σε ό,τι αφορά στις αρµοδιότητές σου.

 Τι µπορεί να βοηθήσει:

  • Βάλε προτεραιότητες όσον αφορά στις υποχρεώσεις σου ξεκινώντας πρώτα µε εκείνες που είναι πιο σηµαντικές ή επείγουσες.
  • Συγκεντρώσου κάθε φορά σ ένα στόχο αντί να αναλώνεις τις δυνάµεις σου σε πολλές δραστηριότητες ταυτόχρονα, οι οποίες µπορεί να ανεβάσουν τα επίπεδα του στρες.
  • Δούλεψε απερίσπαστα. Μάθε να κλείνεις την πόρτα και το τηλέφωνό σου προκειµένου να συγκεντρωθείς σε αυτό που κάνεις. Θα κερδίσεις χρόνο και ενέργεια.
  • Ασχολήσου µε κάθε θέµα µόνο µία φορά. Ολοκλήρωσε ό,τι ξεκινάς χωρίς να το αφήνεις στη µέση πριν προχωρήσεις στο επόµενο.
  • Απόφυγε τις δύσκολες αποστολές. Ιδιαίτερα αυτές που ξέρεις από την αρχή ότι δεν µπορείς ή θα δυσκολευτείς πολύ να καταφέρεις εφόσον δεν άπτονται των αρµοδιοτήτων ή των ικανοτήτων σου.
  • Θέσε όρια στους άλλους λέγοντας "όχι" όταν χρειάζεται. Φρόντισε να εξηγήσεις γιατί χρειάζεται να πεις "όχι".
  • Μην κάνεις τον καλό Σαµαρείτη. Καλό είναι να δίνεις βοήθεια στους συναδέλφους σου αλλά µόνο όταν έχεις χρόνο. Μην αφήνεις ατελείωτες τις δικές σου δουλειές για να τελειώσεις των άλλων.
  • Αναζήτησε υποστήριξη στο πρόσωπο συναδέλφων. Επιδίωξε τη συνεργασία µε οποιονδήποτε µπορεί να σου φανεί χρήσιµος ανταποδίδοντας φυσικά τη βοήθεια όποτε αυτό είναι εφικτό.
  • Μοιράσου τους προβληµατισµούς σου µε τους ανώτερους για τα θέµατα των αρµοδιοτήτων σου, ζητώντας ρυθµίσεις ή αναδιοργάνωση στον καταµερισµό εργασίας.
  • Κάνε συχνά διαλείµµατα στη δουλειά για να φας, να επισκεφτείς την τουαλέτα, να τεντωθείς. Είναι απαραίτητα για να χαλαρώσεις και να µπορέσεις να συνεχίσεις χωρίς να εξαντληθείς.    Κλίµα ανταγωνισµού

Ο ανταγωνισµός είναι µέρος της δουλειάς, σήµερα µάλιστα περισσότερο από ποτέ. Ακόµα πάντως και αν δεν είσαι από τη φύση σου ανταγωνιστική, κάποιες φορές προκειµένου να αποδείξεις την αξία σου δεν µπορείς να τον αποφύγεις.

 Τι µπορεί να βοηθήσει:

  • Δείξε επαγγελµατισµό. Παρότι δεν χρειάζεται να παίζεις το παιχνίδι που παίζουν οι άλλοι, είναι σηµαντικό να φροντίζεις να κάνεις σωστά τη δουλειά σου, να είσαι συνεπής και να βελτιώνεις συνεχώς τις δεξιότητές σου.
  • Εντόπισε τις αδυναµίες των άλλων. Με βάση αυτές µπορείς να ανασυγκροτηθείς και να καλύψεις τα κενά που προκύπτουν. Ποτέ όµως µην εξαπολύεις κατηγορίες για την αναποτελεσµατικότητα των άλλων γιατί µπορεί να γυρίσουν εναντίον σου.
  • Μην υποτιµάς αλλά ούτε να υπερτιµάς τον ανταγωνιστή. Φρόντισε να µάθεις ό,τι µπορείς από αυτόν, αλλά µην παρασύρεσαι σε ηττοπαθή συµπεριφορά.
  • Μην µένεις στη σιωπή. Σε κάθε συνάντηση µε τους συναδελφους σου θα πρέπει να έχεις το θάρρος να πεις τη γνώµη σου και τις καινούργιες ιδέες σου.
  • Φρόντισε να υπενθυµίζεις την αξία σου. Αυτό πρέπει να το κάνεις ιδιαίτερα στα πρόσωπα που πρέπει να είναι ενήµερα για το µέρος της συµµετοχής σου σε κάθε σηµαντικό επίτευγµα. Μην αφήνεις τους άλλους να παίρνουν τα εύσηµα που στην πραγµατικότητα αξίζει να πάρεις εσύ.
  • Μείνε κοντά στους ανταγωνιστές σου. Αυτό κάποιες φορές µπορεί να σηµαίνει ότι ίσως χρειαστεί ακόµα και να συνεργαστείς µαζί τους. Μην ξεχνάς τη σοφή φράση: κράτα τους φίλους σου κοντά και τους εχθρούς σου ακόµα κοντύτερα.     Έρωτας στο γραφείο


Παρότι δεν είναι πάντα εύκολο να βάλεις όρια στην ερωτική έλξη, η αλήθεια είναι πως όταν τα αισθηµατικά µπλέκουν µε τα επαγγελµατικά µπορεί να προκύψουν πολλά προβλήµατα. Εκτός από τις ισορροπίες που διαταράσσονται στον επαγγελµατικό χώρο, το βασικό πρόβληµα είναι το πώς θα χειριστείτε και οι δύο τα πράγµατα αν η σχέση δεν πάει καλά. Επίσης τα πράγµατα µπορεί να είναι πιο περίπλοκα αν έχει αναπτυχθεί σχέση µεταξύ υπαλλήλου και προϊστάµενου ή µε το ίδιο το αφεντικό. Σ αυτή την περίπτωση το συναδελφικό κλίµα διαταράσσεται ακόµα περισσότερο, αφού θεωρητικά εξαιτίας του ερωτικού δεσµού ανήκεις πλέον στο αντίπαλο στρατόπεδο ενώ θα υπάρχει σχεδόν πάντα διάχυτη η υπόνοια ότι πίσω από τον έρωτα µπορεί να κρύβεται µια στρατηγική για ταχύτερη αναρρίχηση στην κορυφή.

 Τι µπορεί να βοηθήσει:

  • Ενηµερώσου για την τακτική της εταιρείας. Κάθε εταιρεία έχει διαφορετική πολιτική όσον αφορά στις ερωτικές σχέσεις µεταξύ των µελών του προσωπικού, που καλό είναι να γνωρίζεις.
  • Βάλε όρια στην έρωτα. Αν δεν µπορεί ένας από τους δύο να αλλάξει θέση, σε κάθε περίπτωση κρατήστε τις διαχυτικότητες έξω από τον εργασιακό χώρο.
  • Μην αλλάζεις συµπεριφορά. Προσπάθησε να µην επιδεικνύεις χαλαρή συµπεριφορά απέναντι στο άτοµο µε το οποίο έχεις σχέση λόγω της οικειότητας που έχετε αναπτύξει εκτός εργασίας.
  • Κράτα το στόµα σου κλειστό. Μην αποκαλύπτεις πληροφορίες στους συναδέλφους τις οποίες έχεις εκµαιεύσει από το πρόσωπο µε το οποίο έχεις σχέση, είτε είναι απλός συνάδελφος είτε το αφεντικό σου.

Extra Tip: Αν έχεις πρόβληµα µε κάποιο συνάδελφο, απόφυγε να λύσεις την παρεξήγηση ενώπιον τρίτων γιατί είναι πιθανό να επιδείξει πιο επιθετικό ή αµυντικό προφίλ. Αντιµετώπισε τους συναδέλφους µε σεβασµό. Μην παίρνεις ελευθερίες που δεν σου ανήκουν, ιδιαίτερα αν έχεις ερωτική σχέση µε προϊστάµενο.

Με τη συνεργασία της Νάνσυσ Μαλλέρου, Certified Life Coach, µέλους των International Coach Federation, International Association of Coaches και European Mentoring & Coaching Council

Διαβάστε περισσότερα στο formamag.gr

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR