counter

Μύθοι τέλος για το μέλι

Μύθοι τέλος για το μέλι
Μύθοι τέλος για το μέλι

Μύθοι τέλος για το μέλι

Έχει περισσότερες θερμίδες από τη ζάχαρη;

Το μέλι αποδίδει λιγότερες θερμίδες από τη ζάχαρη, όμως η διαφορά είναι πολύ μικρή. Συγκεκριμένα, τα 5 γραμμάρια, δηλαδή το ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη, αποδίδει 19 θερμίδες, ενώ η ίδια ποσότητα μέλι αποδίδει 15 θερμίδες. Η χρήση τους λοιπόν σε ένα διαιτολόγιο δε δημιουργεί σημαντικές διαφορές ως προς τις θερμίδες.

 

Δίνει μόνο ενέργεια;

Το μέλι, εκτός από τα απλά σάκχαρα, περιέχει και μια ποικιλία μικροστοιχείων. Οι ποσότητες μπορεί να μην είναι σημαντικές, όμως σύμφωνα με έρευνες φαίνεται ότι μπορούν να συμβάλουν στην προαγωγή της υγείας μας. Συγκεκριμένα, στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της γρίπης και ειδικά στην αντιμετώπιση της ξηρότητας του ανώτερου αναπνευστικού. Επιπλέον, μελέτες έχουν συσχετίσει την τακτική κατανάλωσή του με αντιμικροβιακές και αντικαρκινικές δράσεις.

 

Μπορεί να είναι τοξικό;

Το μέλι μπορεί να περιέχει σπόρους Clostridium Botulinum, που μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι για την πρόκληση αλλαντίασης. Πρόκειται για μια παραλυτική ασθένεια που μπορεί να καταλήξει μέχρι και στο θάνατο. Μετά όμως από το πρώτο έτος της ζωής μας, το γαστρεντερικό μας σύστημα καταφέρνει με αποτελεσματικότητα να εμποδίσει την ανάπτυξη και δράση των εν λόγω μικροβίων. Έτσι, επικίνδυνο θεωρούμε το μέλι μόνο για βρέφη έως 12 μηνών και το αποκλείουμε από τη διατροφή τους.

 

Το μέλι παχαίνει;

Όπως είδαμε, ένα κουταλάκι μέλι αποδίδει 15 θερμίδες. Όταν καταναλώνεται με μέτρο δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι αυξάνει σημαντικά τη θερμιδική πρόσληψη, Αντιθέτως, προσφέρει τη γλυκιά γεύση που πολλοί επιθυμούν χωρίς να περιέχει λιπαρά και πολλές θερμίδες όπως ένα γλυκό. Στόχος λοιπόν πρέπει να είναι η διατήρηση του μέτρου στην ποσότητα κατανάλωσης.

 

Δεν μπορεί να χρησιμοποιείται από διαβητικούς;

Το μέλι αποτελείται αποκλειστικά από σάκχαρα, οπότε έχει έντονη επίδραση στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα λόγω του υψηλού γλυκαιμικού του δείκτη. Μπορούμε όμως να το καταναλώνουμε σε μικρή ποσότητα και σε συνδυασμό με κάποια λιπαρή ύλη, ώστε να μειώνεται ο γλυκαιμικός δείκτης και να καθυστερεί η απορρόφηση των σακχάρων. Για παράδειγμα, μπορούμε να βάλουμε λίγο ταχίνι μαζί με λίγο μέλι σε μια φρυγανιά ή στο ρόφημά μας.

 

 

Ανακαλύψτε περισσότερα κάνοντας κλικ στο www.formamag.gr

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR