counter

Κρέας με λαχανικά

Κρέας με λαχανικά
Κρέας με λαχανικά

Κρέας με λαχανικά

Το κρέας αποτελεί μία σημαντική πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, καθώς παρέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, που δεν μπορεί να συνθέσει από μόνος του ο ανθρώπινος οργανισμός. Επιπλέον αποτελεί και μία πολύ καλή πηγή σιδήρου και μάλιστα πολύ απορροφήσιμης μορφής.

 

Ο συνδυασμός του με λαχανικά ωστόσο είναι ακόμα προτιμότερος καθώς αυτά ενισχύουν την απορρόφηση του σιδήρου από το κρέας. Αν μάλιστα πρόκειται για πράσινα φυλλώδη λαχανικά, η απορρόφηση είναι ακόμα καλύτερη καθώς το φυλλικό οξύ που περιέχουν βοηθάει ακόμα περισσότερο.

 

Επιπλέον οι φυτικές ίνες των λαχανικών μειώνουν την απορρόφηση τόσο του κορεσμένου λίπους όσο και της χοληστερόλης που περιέχει το κρέας, με αποτέλεσμα το διατροφικό όφελος να είναι ακόμα μεγαλύτερο. Όσο πιο λιπαρό το κρέας, τόσο μεγαλύτερη η ανάγκη για παρουσία λαχανικών. Ειδικά λοιπόν αν πρόκειται να μαγειρέψετε αρνί ή χοιρινό με ορατό λίπος, η σαλάτα με διάφορα λαχανικά είναι απαραίτητη.

 

Και πώς...

 

Κρέας ψητό και σαλάτα: Μπορείτε να ψήσετε σκέτο το κρέας και να το συνοδέψετε με σαλάτα από ωμά ή βρασμένα λαχανικά. Μάλιστα η καλύτερη επιλογή για σαλάτα σε αυτή την περίπτωση φαίνεται να είναι το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο, που ανήκουν στην οικογένεια των σταυρανθών λαχανικών. Αυτά περιέχουν 2 φυτοχημικά, τις ινδόλες και τις ισοθειοκυανάτες, που διαθέτουν ισχυρή αντικαρκινική δράση.

           

Κρέας μαγειρεμένο με λαχανικά: Το γνωστό και αγαπητό σε όλους φρικασέ, δεν είναι τελικά και τόσο κακή επιλογή. Η παρουσία λαχανικών όπως μαρούλι ή αντίδια και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες εξασφαλίζουν μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών για να μειωθεί η απορρόφηση τόσο του λίπους όσο και της χοληστερόλης του αυγού εφόσον χρησιμοποιήσουμε αυγολέμονο. Οι αγκινάρες επίσης, οι οποίες τώρα είναι και στην εποχή τους αποτελούν έναν εξαιρετικό συνδυασμό με το κρέας.  

 

Tips:

 

  • Το λεμόνι είναι καλό να πρωταγωνιστεί σε όλους αυτούς τους συνδυασμούς. Προσθέστε το και στις σαλάτες και στα φαγητά σας για να επιτύχετε ακόμα καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου, λόγω της βιταμίνης C που περιέχει.

 

  • Προτιμάτε πάντα λαχανικά εποχής τόσο για τις σαλάτες σας όσο και για τα φαγητά σας. Εάν κάποιο λαχανικό δεν είναι της εποχής, μπορείτε κάλλιστα να το αγοράζετε κατεψυγμένο, καθώς τα κατεψυγμένα λαχανικά έχουν επίσης υψηλή διατροφική αξία.     

 

 

Ανακαλύψτε περισσότερα κάνοντας κλικ στο www.formamag.gr

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR