X
Χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε πως θα έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία ως επισκέπτης στο Fthis.gr. Επιλέγοντας «Συμφωνώ», αποδέχεστε να λαμβάνετε όλα τα cookies . Διαβάστε την πολιτική μας για τα cookies

Κουνουπίδι: Ο ευεργέτης της υγείας και της σιλουέτας!

Κουνουπίδι: Ο ευεργέτης της υγείας και της σιλουέτας!

Πως καλλιεργείται 

Το κουνουπίδι, ανήκει στα σταυρανθή, την ίδια οικογένεια με το μπρόκολο και το λάχανο. Καλλιεργείται σε άσπρη και πιο σπάνια σε κόκκινη ποικιλία, κυρίως σε παραθαλάσσιες περιοχές του Ατλαντικού και της Μεσογείου. Αρχικά, σπέρνεται από τον Μάιο μέχρι τον Αύγουστο  σε φυτώρια, ενώ  αργότερα τα "βλαστάρια" μεταφυτεύονται σε χωράφια και «κόβονται» όταν  η ανθοκεφαλή έχει πάρει το χαρακτηριστικό της σχήμα.

 

 

Οι ιδιότητές του… 

Πλούσιο σε νερό, βιταμίνη Α και C , κάλιο, φώσφορο, και ασβέστιο το κουνουπίδι περιέχει επίσης φυλλικό οξύ που είναι πολύτιμο κατά την εγκυμοσύνη.  Επίσης, προσφέρει προστασία από τα καρδιακά νοσήματα καθώς είναι καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών που συμβάλλουν  στην μείωση  της LDL - χοληστερόλης. Το κυριότερο όμως είναι πως αυτό το πανίσχυρο λαχανικό, θωρακίζει τον οργανισμό μας από νοσήματα "φθοράς". Το "λουλούδι" του κουνουπιδιού περιέχει υψηλά επίπεδα γλυκοζιδάσης η οποία όταν διασπάται  στον οργανισμό αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους  αντικαρκινικούς διατροφικούς παράγοντες. Μια ακόμα ουσία, η  DIM ( διινδολυμεθάνιο) αποτρέπει την ανάπτυξη κακοηθών κύτταρων εμποδίζοντας την εξάπλωση  του καρκίνου του μαστού. Την ίδια ώρα το κουνουπίδι  συστήνεται  σε διαιτητικά προγράμματα ως ενδιάμεσο σνακ, καθώς  έχει  ελάχιστες θερμίδες ( 30 στα εκατό γραμμάρια).

 

 

Ελάχιστες θερμίδες - πολλές βιταμίνες! 

Ένα μεγάλο πλεονέκτημα  του κουνουπιδιού είναι οι ελάχιστες θερμίδες του. Όμως μόνο το ωμό  κουνουπίδι διατηρεί στο ακέραιο όλα του τα συστατικά ενώ το  βρασμένο τα χάνει μέχρι και 66%. Αντίστοιχα στον  φούρνο μικροκυμάτων, οι βιταμίνες καταστρέφονται κατά 74 - 87%.Οσο για το κατεψυγμένο  η το τουρσί κουνουπίδι,  θυμηθείτε πως χάνει  μεγάλο μέρος των θρεπτικών του συστατικών, ιδίως της βιταμίνης C που είναι εξαιρετικά ευαίσθητη.

  

Γνωρίζετε ότι…

 

  • Προστατευμένο από την υγρασία το κουνουπίδι διατηρείται για πολλές μέρες στο ψυγείο.

 

  • Το φρέσκο κουνουπίδι πρέπει  να είναι λευκό χωρίς μαύρες κηλίδες και αρκετά βαρύ .

 

  • Για να το χρησιμοποιήσουμε σε σαλάτες το βυθίζουμε  σε καυτό νερό για δέκα δευτερόλεπτα, και αμέσως μετά σε παγωμένο.

 

 

Extra Tip: Για να αποφύγετε την δυσάρεστη μυρωδιά που βγάζει το κουνουπίδι στο μαγείρεμα προσθέστε στο νερό μια φέτα ψωμί, ένα λεμόνι ή ένα κρεμμύδι. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε πάνω στο καπάκι της κατσαρόλας ένα βαμβάκι μουσκεμένο με ξύδι.

 

 

Ανακαλύψτε ακόμα περισσότερες χρήσιμες συμβουλές για τη διατροφή και την υγεία σας κάνοντας «κλικ»  στο www.formamag.gr.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)