counter

Καρμπονάρα: Απόλαυση χωρίς ενοχές!

Καρμπονάρα: Απόλαυση χωρίς ενοχές!
Καρμπονάρα: Απόλαυση χωρίς ενοχές!

γαικαίκα σε ζυγαριά

Μπορεί η καρμπονάρα είναι ένα από τα πιο εύκολα και δημοφιλή πιάτα -όχι μόνο στη γενέτειρά της Ιταλία, αλλά και στη χώρα μας- όμως, δεν παύει να μας χαρίζει γενναιόδωρα θερμίδες, που σίγουρα δε μας ενθουσιάζουν όσο η γεύση της… Τώρα πια, δεν χρειάζεται  να τη στερούμαστε, αφού υπάρχει τρόπος να την απολαύσουμε και σε πιο ελαφριά εκδοχή!

 

Αντί γι’ αυτό…

  • 150γρ. μακαρόνια 
  • 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κουταλιά σούπας λιωμένο βούτυρο 
  • 40γρ. μπέικον                        
  • 3 κρόκους ή 1 αυγό και 1 κρόκο                                       
  • 4κ.σ. κρέμα γάλακτος                                                          
  • 2κ.σ. κεφαλοτύρι γλυκό τριμμένο

Θερμίδες: 950kcal

 

Προτιμήστε…

  • 150γρ. μακαρόνια ολικής άλεσης
  • 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο                                             
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι                                    
  • 1 κουταλιά σούπας μαλακή μαργαρίνη                           
  • 30γρ. γαλοπούλα βραστή                                                       
  • 2κ.σ. κρέμα γάλακτος light ή γάλα                                      
  • 2κ.σ. τυρί τριμμένο χαμηλό σε λιπαρά

  Θερμίδες: 480kcal

 

καρμπονάρα

Η εναλλακτική…

Συγκρίνοντας τις δύο συνταγές θα διαπιστώσουμε, ότι η κανονική συνταγή της καρμπονάρας, μας δίνει 950 θερμίδες/μερίδα, ενώ με τη Light συνταγή προσλαμβάνουμε περίπου τις μισές. Επίσης, στην κανονική συνταγή τα επίπεδα των λιπαρών οξέων και της χοληστερόλης είναι αυξημένα λόγω των αυγών, του μπέικον και της πλήρους κρέμας γάλακτος, η οποία βρίσκεται σε μεγαλύτερη ποσότητα από την light συνταγή. Ιδιαιτέρως, πρέπει να σταθούμε στη διαφορά πρόσληψης των φυτικών ινών της μιας συνταγής από την άλλη. Παρατηρούμε ότι στη full συνταγή με τα απλά ζυμαρικά προσλαμβάνουμε μόνο 4,35γρ φυτικών ινών, ενώ με τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, η πρόσληψη φυτικών ινών τριπλασιάζεται (12,6γρ.).

 

Γενικότερα, η κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου και σε συνδυασμό με τους σύνθετους υδατάνθρακες συντελούν στο αίσθημα του κορεσμού για περισσότερη ώρα. Επιπλέον, βοηθούν τα άτομα με διαβήτη, καθώς δεν αυξάνουν σε μεγάλο βαθμό τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα. Και το κυριότερο; Η Light εκδοχή δεν υστερεί καθόλου σε απόλαυση!

 

Με την συνεργασία της Ρούντου Αθηνάς Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Επιστημονική διευθύντρια Διαιτολογικής Μονάδας Κατερίνης Ιδρυτικό μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας rountou@logodiatrofis.gr

 

 Διάβασε περισσότερα στο www.formamag.gr.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR