counter

Κάν’ το όπως οι Ιάπωνες!

Κάν’ το όπως οι Ιάπωνες!
Κάν’ το όπως οι Ιάπωνες!

Κάν’ το όπως οι Ιάπωνες

Η βάση της Ιαπωνικής κουζίνας είναι το ρύζι, το ψάρι και η σόγια, ενώ αποφεύγονται το κόκκινο κρέας, η ζάχαρη και τα επεξεργασµένα τρόφιµα. Μάλιστα τα φύκη, τα οποία χρησιµοποιούν συνήθως για να τυλίγουν κοµµάτια σούσι ή σε σούπες και σαλάτες, είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, βιταµίνες του συµπλέγµατος Β, σίδηρο, ασβέστιο, µαγνήσιο και λιγνάνες, στοιχεία πολύτιµα για τον οργανισµό και την υγεία µας.  

 

Επίσης, η ιαπωνική κουζίνα δεν χαρακτηρίζεται άδικα «πράσινη», καθώς τα περισσότερα γεύµατά της παρασκευάζονται µε ποικιλία λαχανικών όπως λάχανο, µπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών, ραπανάκια, κάρδαµο κ.ά., τα οποία µάλιστα θεωρείται ότι έχουν αντικαρκινική δράση. Βέβαια, το ατού της δεν είναι µόνο τα τρόφιµα που χρησιµοποιούνται αλλά και η προετοιµασία του φαγητού, η οποία γίνεται στον ατµό. Γενικά οι Ιάπωνες στη διατροφή τους προσπαθούν να εφαρµόσουν το λεγόµενο «Hara Hachi Bu», που σηµαίνει «φάτε έως ότου είστε πλήρεις κατά 80%».

 

Το μυστικό της…

Βασικό «µυστικό» της ιαπωνικής διατροφής είναι το πράσινο τσάι, το οποίο έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες, καθώς είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Έτσι, εκτός του ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό, η συστηµατική του κατανάλωση έχει συνδεθεί και µε µείωση της αρτηριακής πίεσης και αντικαρκινική δράση. Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το πράσινο τσάι είναι 100 φορές πιο αποτελεσµατικό από τη βιταµίνη C και 25 φορές από τη βιταµίνη Ε στην προστασία των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες.

  

 

Μάθετε ότι…

Παρόλο που το ωµό ψάρι που χρησιµοποιείται στο σούσι θεωρείται πλούσιο σε ένζυµα και θρεπτικά συστατικά, συγκεκριµένες κατηγορίες ατόµων είναι καλύτερα να το αποφεύγουν. Έτσι οι εγκυµονούσες και τα ανοσοκατασταλµένα άτοµα καλό θα ήταν να µην καταναλώνουν ωµό ψάρι και χέλι, λόγω της πιθανής ύπαρξης βακτηρίων και παρασίτων. Επίσης, τα άτοµα µε διαβήτη είναι προτιµότερο να επιλέγουν ρύζι ολικής άλεσης για την καλύτερη ρύθµιση των επιπέδων σακχάρου στο αίµα τους. 

 

* Εξαιτίας µετά τη διαρροή ραδιενέργειας στην Ιαπωνία, καλό είναι να αποφύγετε τα προϊόντα ιαπωνικής προέλευσης. Ενημερωθείτε από του αρµόδιους φορείς. Για περισσότερες πληροφορίες: Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων. 

 

Με τη συνεργασία της Ιωάννας Κατσαρόλη, Κλινικής Διαιτολόγου - Διατροφολόγου, M.SC., Επιστημονικής συνεργάτιδας του mednutrition.gr.  

 

Διαβάστε περισσότερα στο www.formamag.gr.

 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR