counter

Γιαπωνέζικη δίαιτα: Μήπως σας ταιριάζει;

Γιαπωνέζικη δίαιτα: Μήπως σας ταιριάζει;
Γιαπωνέζικη δίαιτα: Μήπως σας ταιριάζει;

 Σούσι

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί οι Γιαπωνέζοι είναι τόσο αδύνατοι και γιατί επίσης έχουν από τους μεγαλύτερους δείκτες βιωσιμότητας; Το μυστικό βρίσκεται στη διατροφή τους. Ακολουθήστε το παράδειγμά τους.  

 

Λίγα λόγια για την ιαπωνική κουζίνα 

 

Η ιαπωνική κουζίνα διαθέτει υγιεινές διατροφικές βάσεις, καθώς στηρίζεται κατά κύριο λόγο στο ψάρι, τα λαχανικά και τα φρούτα ενώ οι μερίδες της δεν είναι ποτέ μεγάλες. Μήπως έφτασε η στιγμή να τη γνωρίσετε καλύτερα; 

 

Στην παραδοσιακή γιαπωνέζικη κουζίνα το ψωμί, έχει αντικατασταθεί από το ρύζι. Οι Γιαπωνέζοι καταναλώνουν σπάνια κρέας (τελευταία έχει μπει στη διατροφή τους το μοσχάρι) και πατάτες, ενώ προτιμούν τις γλυκοπατάτες, όπως και τα λαχανικά, τα οποία ωστόσο μαγειρεύουν διαφορετικά από ότι στις δυτικές χώρες, ενώ τα  χρησιμοποιούν επίσης συνήθως σαν συμπλήρωμα ή σαν στολίδι του πιάτου. Επίσης, δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στα μανιτάρια και τα κρεμμύδια.  

 

Τα πιάτα της γιαπωνέζικης κουζίνας απαρτίζονται κυρίως από σούπες με ή χωρίς φύκια, πίκλες, ψαρικά, λαχανικά, σάλτσες, σαλάτες και φυσικά ρύζι. Το ρύζι στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου όμως βράζεται με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που έχουμε συνηθίσει, γίνεται πιο σφικτό από το πιλάφι και καμιά φορά ανακατεύεται με γαρίδες ή άλλα ψαρικά ή τυλίγεται με φύκια (όπως οι δικοί μας ντολμάδες) με ανοιχτές τις δύο άκρες, οπότε προκύπτει το γνωστό σούσι.

 

Οι Γιαπωνέζοι τρώνε επιπλέον πολλά φύκια, αλλά και πολλά ωμά ψάρια. Τα ψάρια μάλιστα τα κόβουν σε λεπτές φέτες και τα βουτούν σε ειδικές σάλτσες, γνωστές ως σασίμι. Άλλο χαρακτηριστικό της κουζίνας τους είναι ότι δεν χρησιμοποιούν βούτυρo και γαλακτοκομικά, ενώ μαγειρεύουν σε ελάχιστο λάδι (συνήθως σπορέλαιο ενώ τελευταία χρησιμοποιούν και ελαιόλαδο) που χρησιμοποιείται τόσο σε σαλάτες όσο και σε τηγανητά σε μικρές όμως ποσότητες. Τα τηγανητά τους πιάτα είναι γνωστά με την ονομασία τεμπούρα. Τέλος βασικό προϊόν της διατροφής τους είναι η σόγια η οποία χρησιμοποιείται σε πολλές μορφές (σκόνη για σούπες, λάδια για τα τεμπούρα ή τις σαλάτες, κύβους για τις σάλτσες κ.λπ.).  

  

 

Με τη συνεργασία της Αιμιλίας Βασιλοπούλου, κλινική διατροφολόγος-διαιτολόγος.

 

 

Ανακαλύψτε ακόμα περισσότερα diet tips στο www.formamag.gr.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR