X
Χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε πως θα έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία ως επισκέπτης στο Fthis.gr. Επιλέγοντας «Συμφωνώ», αποδέχεστε να λαμβάνετε όλα τα cookies . Διαβάστε την πολιτική μας για τα cookies

Φακές: Μικρές, αλλά… θαυματουργές!

Φακές: Μικρές, αλλά… θαυματουργές!

Έχουν ονομαστεί  “το φαγητό των φτωχών” όμως η αξία τους στην υγεία μας, μόνο φτωχή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

 

 

Πώς βοηθάνε

 

Κυκλοφορούν σε πολλές ποικιλίες, με κυριότερες την ευρωπαϊκή, την αιγυπτιακή ή κόκκινη και την κίτρινη και είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φώσφορο, ασβέστιο και σίδηρο (όχι όμως καλά απορροφήσιμο). Επίσης περιέχουν διαλυτές  και αδιάλυτες φυτικές ίνες. Οι πρώτες μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης και οι δεύτερες επιταχύνουν το πέρασμα των τροφών στο έντερο και βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας

 

 

Πώς χρησιμοποιούνται

 

Τρώγονται σα σούπα ή σα σαλάτα ενώ για να αποτελέσουν ένα πλήρες γεύμα, αρκεί να τις συνδυάζουμε με ρύζι (το παραδοσιακό φακόρυζο), με τυρί ή ψάρι.

 

Οι φακές είναι από τις αρχαιότερες τροφές που καλλιεργήθηκαν από τον άνθρωπο. Πρωτοεμφανίστηκαν πριν από 8.000 χρόνια στη Μέση Ανατολή, όπου εξακολουθούν να αποτελούν το δημοφιλέστερο φαγητό.

 

Με τη συνεργασία του Χάρη Γεωργακάκη Κλινικού Διαιτολόγου - Διατροφολόγου M.Sc., Προέδρου Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής, Επιστημονικού Συνεργάτη Εργαστηρίου Διατροφής & Κλινικής Διαιτολογίας Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

 

Διαβάστε περισσότερα στο www.formamag.gr.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)