Tο έλκος στο στομάχι ή στο δωδεκαδάκτυλο (πεπτικό έλκος) είναι μια πληγή στην εσωτερική επιφάνεια του πεπτικού συστήματος, όπου ο βλεννογόνος του στομάχου ή του δωδεκαδάκτυλου διαβρώνεται σε βάθος. Είναι αρκετά συχνή πάθηση και υπολογίζεται ότι περίπου 10% του πληθυσμού μπορεί να αναπτύξει μια τέτοια ασθένεια.
Αιτίες: Η συχνότερη αιτία που προκαλεί το έλκος είναι η μόλυνση από ένα βακτηρίδιο το οποίο ονομάζεται ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (Helicobacter Pylori). Ορισμένα πικάντικα φαγητά και το στρες δεν προκαλούν από μόνα τους έλκος αλλά μπορούν να επιδεινώσουν ένα έλκος που ήδη υπάρχει. Ασθενείς που παίρνουν μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορούν να παρουσιάσουν έλκος διότι τα φάρμακα αυτά είναι μια από τις αιτίες που προκαλούν βλάβες στο βλεννογόνο του πεπτικού συστήματος και έλκος.
Συμπτώματα:
- Πόνος ή αίσθημα καύσου στο επιγάστριο
- Αλλαγές στην όρεξη με απώλεια ή με αύξηση βάρους
Σε αντίθεση με άλλα νοσήματα του πεπτικού όπως παλινδρόμηση ή δυσπεψία, στο έλκος τα συμπτώματα του πόνου υποχωρούν και ο ασθενής ανακουφίζεται όταν τρώει ενώ χειροτερεύουν μεταξύ των γευμάτων.
Διατροφικές οδηγίες:
- Το στομάχι δεν θα πρέπει να μένει "κενό" για μεγάλο χρονικό διάστημα.
- Αποφυγή υπερκατανάλωσης μεγάλου όγκου τροφής σε ένα γεύμα.
- Συστήνονται μικρά και συχνά γεύματα
- Αποφεύγονται τα τηγανιτά και τα φαγητά που είναι μαγειρεμένα με βαριές και πικάντικες σάλτσες (μπεσαμέλ, κρέμα γάλακτος, μπαχαρικά)
- Αποφεύγονται τα προπαρασκευασμένα έτοιμα φαγητά
- Να προτιμώνται οι μαλακές τροφές
- Να αποφεύγονται τα όξινα τρόφιμα ή τα παρασκευάσματά τους (ντομάτα σάλτσα, λεμόνι, ξύδι, χυμοί λαχανικών ή φρούτων, τουρσιά, αλλαντικά, κονσέρβες, τυποποιημένα τρόφιμα κ.λπ.)
- Ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος μαγειρέματος είναι τα βραστά ή ψητά φαγητά (κυρίως κρέας, ψάρι, κοτόπουλο)
- Συμπληρώστε το κυρίως φαγητό με βρασμένα λαχανικά ή με ωμά-νωπά.
- Προτιμήστε στα ενδιάμεσα γεύματα στεγνά σνακ χωρίς λιπαρά πχ φρυγανιές ή cream crackers για να απορροφούν τα γαστρικά υγρά
Περιορίστε: Λιπαρά,τηγανητά, σοκολάτα, μέντα, μπαχαρικά, αεριούχα ποτά, αλκοόλ, ξινούς χυμούς φρούτων, γλυκά με σιρόπι, πίτες με φύλλο και σούπες το βράδυ.
Με την συνεργασία του Δημήτρη Γρηγοράκη, Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΜSc Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου Απίσχνανσις - Λόγω διατροφής, Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, www.logodiatrofis.gr, www.activekids.gr, www.care24.gr.
Κάντε like στο FthisGR στο Facebook και στείλτε τις δικές σας απορίες- ερωτήσεις.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)