Ερώτηση: Ο φίλος μου επιμένει πως τα βιολογικά έχουν την ίδια επιβάρυνση με τα συμβατικά και πως «πετάω» τα χρήματα μου επιλέγοντας τα. Ποια είναι παρακαλώ η γνώμη σας;
Απάντηση: Παρόλο που προκύπτουν ερωτήματα σχετικά με το πόσο «φυσικά» και απαλλαγμένα από επιβαρυντικές ουσίες μπορεί να είναι τα βιολογικά τρόφιμα, τις περισσότερες φορές και όταν αυτά συνοδεύονται από τα απαραίτητα πιστοποιητικά των αρμόδιων φορέων, εμπεριέχουν σαφέστατα αν όχι μηδενική, σίγουρα μικρότερη ποσότητα χημικών ουσιών που επεμβαίνουν αρνητικά στην υγεία του ανθρώπινου οργανισμού.
Ενδεικτικά αναφέρω πως σε έγκριτη μελέτη (Pussemier and others 2006) φάνηκε πως τα νιτρικά άλατα (τα οποία προκύπτουν κυρίως από αζωτούχα λιπάσματα και μπορεί σε μεγάλα ποσά να οδηγήσουν στην παραγωγή από τον οργανισμό μας των καρκινογόνων νιτροζαμινών) που υπήρχαν σε βιολογικά τρόφιμα που εξετάσθηκαν, ήταν κατά μέσο όρο 1703 mg/ Kgr τροφής, ενώ στα συμβατικά ήταν 2637 mg/Kgr τροφής… Δεν θεωρώ λοιπόν πως «πετάτε» τα χρήματα σας, αλλά πως προασπίζετε, όσο είναι βέβαια δυνατόν, την υγεία σας…
Απαντάει ο Κωνσταντίνος Ξένος Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος M.Sc. M.Sc. in Nutritional Medicine - University of Surrey Διευθυντής τμήματος Διατροφογενετικής & Έρευνας Θρέψης «Ευρωκλινική Αθηνών» www.kxenos.gr.
Διάβασε περισσότερα στο www.formamag.gr.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)