counter

Αυτά, είναι τα τρία λάθη που μας δίνουν κιλά!

Αυτά, είναι τα τρία λάθη που μας δίνουν κιλά!
Αυτά, είναι τα τρία λάθη που μας δίνουν κιλά!

φιττ

Οι τροφές που καταναλώνουμε αποδίδουν ενέργεια την οποία ο οργανισμός μας αξιοποιεί για να ικανοποιήσει για τις ανάγκες του, ενώ την περίσσεια -όταν αυτή υπάρχει (και στις ημέρες μας υπάρχει συχνά)- την αποθηκεύει με τη μορφή λιπώδους ιστού. Η ενεργειακή απόδοση των τροφών λοιπόν, αποτελεί το σημείο αναφοράς για τον έλεγχο του βάρους μας: αν τρώμε περισσότερο από αυτό που «ξοδεύουμε» θα πάρουμε βάρος ενώ αν τρώμε λιγότερο θα χάσουμε. Κάποιες φορές όμως μπορεί να μην έχουμε ιδέα του πόσες θερμίδες παίρνουμε τελικά.

 

 

Λάθος #1: Αντικαθιστούμε τροφές αυθαίρετα

Πολύ συχνά και ενώ κάποιος προσπαθεί να χάσει βάρος, ο δείκτης της ζυγαριάς αρνείται πεισματικά να κατέβει επειδή μπορεί αντί για το τρόφιμο που υποδεικνύεται στο διατροφικό μας πρόγραμμα να καταναλώνουμε κάτι άλλο θεωρώντας ότι δεν έχει διαφορά. Η αιτία δεν είναι καμία άλλη από το ότι δεν έχει γίνει κατανοητό το πόσες θερμίδες μπορεί να συνεπάγεται αυτό η «μικρή» ατασθαλία.

 

Για παράδειγμα έστω ότι προγραμματίζουμε για βραδινό μια περιποιημένη Τονοσαλάτα με φρέσκα λαχανικά, καλαμπόκι, ελαιόλαδο και συνοδευτικά μια φέτα ψωμί(25 - 30 γρ.) . αντί για το ψωμί όμως προτιμούμε τελικά ένα κριθαροκούλουρο, σκεφτόμενοι ότι δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά ανάμεσά τους. Κι όμως έτσι είναι σα να τρώμε τελικά 4 φέτες ψωμί αφού ένα κριθαροκούλουρο των 80 γρ. παρασκευασμένο με την κλασική κρητική συνταγή αποδίδει περίπου 320 θερμίδες! Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να ξαναφάμε κριθαροκούλουρο, αλλά απλά ότι είναι ανάγκη να γνωρίζουμε τι τρώμε.

 



Λάθος #2. Υποτιμούμε τις «υγρές» θερμίδες

Τα τελευταία χρόνια έχουν κατακλύσει την αγορά ροφήματα εναλλακτικά του καφέ, με πραγματικά ατέλειωτη ποικιλία γεύσεων που «γαργαλάνε» τον ουρανίσκο μας. Πόσοι όμως πραγματικά συνειδητοποιούν ότι η προτίμηση ενός τέτοιου ροφήματος αντί του κλασικού καφέ (ο οποίος όταν δεν βάλουμε ζάχαρη και γάλα, θεωρείται ότι δεν έχει θερμίδες) συνεπάγεται μια «βόμβα» θερμίδων και μάλιστα χωρίς να μας χορταίνει κιόλας.

 

Μια προσεκτική ματιά στον πίνακα που ακολουθεί θα σας βοηθήσει να συνειδητοποιήσετε πόσο μπορεί να «στοιχίσει» μια τέτοια επιλογή.

  

Ρόφημα Ζεστής Σοκολάτας με άπαχο γάλα και σαντιγί

Μικρό μέγεθος

Θερμίδες: 300 ή το 16,6% των θερμίδων σε μια ελαφρώς υποθερμιδική διατροφή των 1800 θερμίδων

Ρόφημα Καραμέλας - Μόκας με γάλα πλήρες

Μεσαίο Μέγεθος

Θερμίδες: 376 ή το 21% των θερμίδων σε μια ελαφρώς υποθερμιδική διατροφή των 1800 θερμίδων

Ρόφημα Κανέλας - Μόκας με γάλα πλήρες και σαντιγί

Μεγάλο Μέγεθος

Θερμίδες: 550 ή το 30% των θερμίδων σε μια ελαφρώς υποθερμιδική διατροφή των 1800 θερμίδων

 

 

 

Λάθος #3. Υπερεκτιμάμε την άσκηση

Δεν είναι λίγες οι φορές που πολλοί έχουν την ψευδαίσθηση, ότι ένας περίπατος στην παραλία ή μια βόλτα στο βουνό, αρκεί για να «κάψουν» τις θερμίδες που κατανάλωσαν σε ένα πλουσιοπάροχο γεύμα λίγες ώρες πριν. Όμως η αλήθεια των αριθμών μας δίνει για ακόμη μια φορά τη σωστή διάσταση των πραγμάτων:

δδ*ενεργειακή δαπάνη (σε θερμίδες) ανά ώρα δραστηριότητας

 

 

Αυτό λοιπόν που εύκολα διαπιστώνει κανείς, είναι ότι ένα άτομο (στο παράδειγμα μας, άνδρας) βάρους 70 κιλών περπατώντας με μέτρια ένταση για 1 ολόκληρη ώρα, καταφέρνει να δαπανήσει τις θερμίδες που περιέχει μισή μόλις σοκολάτα.

 

Πολύ γενικά μάλιστα θα μπορούσαμε να πούμε ότι τις θερμίδες που «καταναλώνουμε» σε 60 δευτερόλεπτα, χρειαζόμαστε 60 λεπτά δραστηριότητας για να τις «κάψουμε».

 

Η σωματική δραστηριότητα λοιπόν, κάνει καλό στην υγεία της καρδιάς και των αγγείων, προφυλάσσει τον οργανισμό μας κατά την περίοδο δίαιτας αδυνατίσματος από την μεγάλη απώλεια μυϊκού ιστού, έχει σημαντικότατη επιρροή στην ψυχική μας ισορροπία, αλλά ας μην έχουμε την εντύπωση ότι συμβάλλει δραματικά στο «κάψιμο» θερμίδων, εκτός και αν μιλάμε για πρωταθλητές και Ολυμπιονίκες. Είναι λοιπόν πιο εφικτό να προσέχουμε τι τρώμε, παρά να γίνουμε όλοι αθλητές υψηλών επιδόσεων.

 

 

 

Του Κωνσταντίνου Ξένου, Κλινικού Διαιτολόγου - Διατροφολόγου M.Sc. M.Sc. in Nutritional Medicine - University of Surrey, Διευθυντή τμήματος Διατροφογενετικής & Έρευνας Θρέψης «Ευρωκλινική Αθηνών», www.kxenos.gr.

 

Διαβάστε περισσότερα στο www.formamag.gr.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR