X
Χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε πως θα έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία ως επισκέπτης στο Fthis.gr. Επιλέγοντας «Συμφωνώ», αποδέχεστε να λαμβάνετε όλα τα cookies . Διαβάστε την πολιτική μας για τα cookies

Αντιμετωπίστε τα φουσκώματα με φυσικό τρόπο

Αντιμετωπίστε τα φουσκώματα με φυσικό τρόπο

Τα καθημερινά φουσκώματα και η κακή λειτουργία του εντέρου είναι πραγματικότητα για ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Ποια είναι η λύση;

 

Για πολλούς φταίει το άγχος και το στρες, για άλλους η κακή διατροφή ενώ άλλοι έχουν το λεγόμενο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, με αποτέλεσμα τα πρηξίματα να αποτελούν μια μόνιμη καθημερινότητα. Επίσης, η ελλιπής ενυδάτωση και η έλλειψη άσκησης, αλλά και τα ταξίδια, ερεθίζουν το έντερο, προκαλώντας από αδιαθεσία έως αργή κίνηση του και μη τακτικές κενώσεις.  Αν κι εσείς έχετε ενοχλήσεις στο έντερό σας δεν είστε οι μόνοι. Σύμφωνα με έρευνες οι γυναίκες ειδικά, πλήττονται πολύ συχνά, με το 73% να παρουσιάζουν φουσκώματα τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.

 

Τι μπορείτε να κάνετε…

 

Ο σημαντικότερος προληπτικός αλλά και θεραπευτικός παράγοντας όσον αφορά στα φουσκώματα είναι η σωστή και ισορροπημένη διατροφή. Και πώς θα πρέπει να είναι αυτή;

 

Προγραμματίστε καλύτερα τη διατροφή σας και μην αφήνετε μεγάλες αποστάσεις ανάμεσα στα γεύματα σας

 

Αφαιρέστε τροφές που έχετε παρατηρήσει ότι σας φουσκώνουν (π.χ.  όσπρια, μπρόκολο, κουνουπίδι, γάλα).

 

Αυξήστε τις  φυτικές ίνες που διεγείρουν την  λειτουργία του εντέρου σας. Τροφές με φυτικές ίνες είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, τα δημητριακά (ιδιαιτέρως ολικής άλεσης), γενικότερα τα προϊόντα ολικής άλεσης (ψωμί, παξιμάδι, φρυγανιές, ζυμαρικά), οι ξηροί καρποί και τα όσπρια.

Καταναλώνετε τουλάχιστον 2 λίτρα υγρών, είτε μόνο από νερό είτε συνδυαστικά με χυμούς φρούτων και λαχανικών. Χωρίς ενυδάτωση, τα κόπρανα μένουν στεγνά και δημιουργούνται προβλήματα.

 

 Γυμναστείτε. Η άσκηση βελτιώνει την εντερική λειτουργία. Ανεβείτε τις σκάλες με τα πόδια αντί να πάρετε το ασανσέρ, χρησιμοποιήστε το ποδήλατο για να καλύψετε μικρές αποστάσεις. Περπατάτε τουλάχιστον 25 λεπτά την ημέρα. 

 

 

Ενισχύστε την εντερική σας χλωρίδα...

Σύμφωνα με τους ειδικούς μια καλή εντερική χλωρίδα αποτελεί βασική προϋπόθεση για μια «επίπεδη κοιλιά».

 

       

Η  «περίφημη» εντερική χλωρίδα …

 

Λίγες ώρες μετά τη γέννηση, ο γαστρεντερικός σωλήνας στους ανθρώπους αποικείται από διάφορα μικρόβια, τα οποία διαμορφώνουν την μας εντερική χλωρίδα. Γενικά η ισορροπημένη χλωρίδα, βοηθά να εξασφαλιστεί η βέλτιστη λειτουργία του εντέρου, διευκολύνει την πέψη στο παχύ έντερο και την απορρόφηση ορισμένων θρεπτικών ουσιών και συμβάλλει στην αποβολή τοξικών ουσιών, ενώ  προστατεύει τον οργανισμό από παθογόνα βακτήρια.

 

 

…και οι εχθροί της

 

Η εντερική χλωρίδα επηρεάζεται σημαντικά από διάφορους  παράγοντες όπως η ηλικία, το άγχος και το στρες, η λήψη φαρμάκων και κατά κύριο λόγο από την διατροφή μας. Στοιχεία δείχνουν ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής  ( έντονο στρες, άγχος και κακή διατροφή) αλλοιώνει σημαντικά την ποιότητά της. Ωστόσο, υπάρχει τρόπος και να προστατέψουμε αλλά και να αποκαταστήσουμε την χλωρίδα του εντέρου, κυρίως μέσω της κατανάλωσης των λεγόμενων πρoβιοτικών τροφίμων - προϊόντων.

 

Τι είναι τα προβιοτικά;

 

Με τον όρο προβιοτικά εννοούμε τα προϊόντα που περιέχουν προβιοτικά συστατικά δηλαδή ειδικούς ζωντανούς μικροοργανισμούς (Τα περισσότερα προβιοτικά προϊόντα έχουν οξυγαλακτικά βακτήρια που ανήκουν σε διαφορετικά γένη όπως Bifidobacterium.) αντίστοιχους με αυτούς που αποτελούν την εντερική χλωρίδα. Οι μικροοργανισμοί αυτοί επιζούν κατά την πέψη και περνούν στο έντερο, απ’ όπου συμβάλλουν στη βελτίωση της υγείας γενικότερα καθώς και στη λειτουργία του εντέρου. Με άλλα λόγια, με την κατανάλωση τροφών που περιέχουν προβιοτικά ενισχύουμε και αποκαθιστούμε όπου χρειάζεται την εντερική χλωρίδα. Κυριότερα προβιοτικά τρόφιμα αποτελούν τα προβιοτικά γιαούρτια, το κεφίρ κ.α.

 

 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Γαστρεντερολογίας τονίζει ότι η καθημερινή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, και κυρίως γιαουρτιού με προβιοτικά, είναι σημαντική για την υγεία του πεπτικού μας συστήματος.

 

 

Με τη συνεργασία του Χάρη Γεωργακάκη Κλινικού Διαιτολόγου - Διατροφολόγου M.Sc., Προέδρου Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής, Επιστημονικού Συνεργάτη Εργαστηρίου Διατροφής & Κλινικής Διαιτολογίας Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

 

Διαβάστε περισσότερα στο www.formamag.gr.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)