X
Χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε πως θα έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία ως επισκέπτης στο Fthis.gr. Επιλέγοντας «Συμφωνώ», αποδέχεστε να λαμβάνετε όλα τα cookies . Διαβάστε την πολιτική μας για τα cookies

Ανακαλύψτε τα πολύτιμα οφέλη της χωριάτικης σαλάτας!

Ανακαλύψτε τα πολύτιμα οφέλη της χωριάτικης σαλάτας!

Η χωριάτικη σαλάτα αποτελεί τη γνήσια έκφραση της ελληνικής παραδοσιακής διατροφής και παράλληλα είναι πλήρες γεύµα. Μια σαλάτα που συνδυάζει τις χαρακτηριστικές γεύσεις της Ελλάδας.  

 

Η ντοµάτα περιέχει λυκοπένιο, βιταµίνη C ενώ σε συνδυασµό µε τις τοκοφερόλες και την ολευρωπαΐνη του ελαιολάδου παρέχει αποτελεσµατική προστασία στην καρδιά και στα αγγεία από διάφορους οξειδωτικούς παράγοντες.  

 

Ταυτόχρονα, ενισχύει την άµυνα του οργανισµού και αποτρέπεται την πρόωρη γήρανση. Η συγκεκριµένη σαλάτα περιέχει βιταµίνη Β12 (40% της ΣΗΠ - Συνιστώµενη Ηµερήσια Πρόσληψη), βιταµίνη C (23% της ΣΗΠ) και σηµαντικό ποσοστό φυτικών ινών (29% της Ενδεικτικής Ηµερήσιας Πρόσληψης –GDAs– µε βάση δίαιτα 2.000 θερµίδων). Μία µοναδική παραδοσιακή σαλάτα µε έναν τέλειο συνδυασµό γεύσης και διατροφικής αξίας! Η συνταγή της χωριάτικης σαλάτας του κλινικού διαιτολόγου-διατροφολόγου Δημήτρη Γρηγοράκη, αποτελεί μια «βόμβα» αντιοξειδωτικών και βιταμινών. Τι λέτε, να τη δοκιμάσουμε;

 

Για την παρασκευή της (4 μερίδες) θα χρειαστούμε: 4 ντοµάτες, 1 αγγούρι, 250 γραµµ. κοκκινόφλουδα κρεµµύδια, 2 πράσινες πιπεριές, 20 µαύρες ελιές ξιδάτες, 100 γραµµ. τυρί φέτα, 2 κ.σ. ξίδι, 3 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, αλάτι, μαύρο πιπέρι, ρίγανη.

  

  • Πλένουµε καλά τις ντοµάτες και το αγγούρι. Κόβουµε κάθε ντοµάτα σε οκτώ κοµµάτια. Κόβουµε τις άκρες του αγγουριού και το τεµαχίζουµε σε κυβάκια. Αν θέλουµε πολύ µικρά κοµµάτια, κόβουµε τις φέτες στη µέση. 

 

  • Ξεφλουδίζουµε και κόβουµε σε λεπτές φέτες το κρεµµύδι. Πλένουµε τις πιπεριές, τις ανοίγουµε στη µέση βγάζοντας τα κοτσάνια και τους σπόρους και τις κόβουµε σε λεπτές λωρίδες.  

 

  • Ανακατεύουµε τις ντοµάτες, το αγγούρι, τα κρεµµύδια, τις πιπεριές και τις ελιές σε φαρδύ µπολ ή πιατέλα σερβιρίσµατος. Αναµειγνύουµε το ξίδι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι και ραντίζουµε τη σαλάτα. Πασπαλίζουµε µε λίγο πιπέρι. 

 

  • Κόβουµε σε χοντρές φέτες τη φέτα ή τη θρυµµατίζουµε πάνω στη σαλάτα. Πασπαλίζουµε µε τη ρίγανη, προσθέτουµε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σερβίρουµε τη σαλάτα αµέσως.

  

Σύνολο ORAC ανά μερίδα: 1.777

 

Με τη συνεργασία του Δημήτρη Γρηγοράκη, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc Επιστημονικός Διευθυντής «ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ - ΛΟΓΩ ∆ΙΑΤΡΟΦΗΣ», Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου, www.apisxnansis.gr & www.logodiatrofis.gr.

 

Ανακαλύψτε υπέροχες αντιοξειδωτικές συνταγές στο ένθετο MY cooking του περιοδικού

που κυκλοφορεί στα περίπτερα.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)