counter

Αλήθεια, πόσα πράγματα γνωρίζεις για τα αντιβιοτικά;

Αλήθεια, πόσα πράγματα γνωρίζεις για τα αντιβιοτικά;
Αλήθεια, πόσα πράγματα γνωρίζεις για τα αντιβιοτικά;

Αλήθεια, πόσα πράγματα γνωρίζεις για τα αντιβιοτικά;

  • Πότε τα παίρνεις:

Για λοιμώξεις που προκαλούνται από μικρόβια και όχι από ιούς. Χορηγούνται πάντοτε υπό την καθοδήγηση του γιατρού, ο οποίος θα κάνει τη διάγνωση κυρίως από την κλινική εικόνα (συμπτωματολογία και ευρήματα από την κλινική εξέταση) και, αν κριθεί απαραίτητο, από κάποιες εργαστηριακές εξετάσεις. Σε ειδικές περιπτώσεις μόνο μπορεί να χορηγηθούν αντιβιοτικά ως προφύλαξη για την αποφυγή κάποιας λοίμωξης.

  

 

  • Πώς λειτουργούν:

Σκοτώνουν τα μικρόβια ή αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό τους. Κάθε αντιβιοτικό μπορεί να καταπολεμά μια ευρεία γκάμα μικροβίων. Σε μερικές περιπτώσεις απαιτείται αντιβιόγραμμα (εξέταση που εντοπίζει ποιο είναι το μικρόβιο και σε ποια αντιβιοτικά είναι ανθεκτικό) ώστε να γίνει η επιλογή του σωστού αντιβιοτικού.

  

 

  • Τι να θυμάσαι:

Η άσκοπη χρήση μπορεί να οδηγήσει σε ανθεκτικότητα των μικροοργανισμών που εκτίθενται στη δράση τους, με αποτέλεσμα να μην είναι αποτελεσματικά.

  

 

  • Τι πρέπει να ξέρεις:

Αντιβίωση μπορεί να χορηγήσει μόνο ο γιατρός, εφόσον κρίνει ότι είναι απαραίτητη, και κανείς άλλος. Εκείνος θα επιλέξει το είδος της αντιβίωσης που ενδείκνυται στην περίπτωσή σου, θα καθορίσει τον τρόπο που πρέπει να την παίρνεις και τη δοσολογία καθώς και το διάστημα της θεραπείας. Τα διάφορα είδη αντιβίωσης έχουν διαφορετικές οδηγίες. Η λήψη γιαουρτιού, για παράδειγμα, μπορεί να συμβάλλει θετικά στην αποκατάσταση της χλωρίδας του πεπτικού που αλλοιώνεται από κάποια αντιβιοτικά, ενώ μπορεί να εμποδίσει την καλή απορρόφηση κάποιων άλλων.

  

Ο γιατρός θα σου πει αν πρέπει να παίρνεις τα συγκεκριμένα αντιβιοτικά που σου έχει χορηγήσει πριν ή μετά τα γεύματα, ενώ για οποιεσδήποτε άλλες απορίες σχετικά με τις ιδιαιτερότητες στη λήψη μην παραλείψεις να τον ρωτήσεις. Διάβασε επίσης τις οδηγίες ώστε να είσαι σωστά ενημερωμένη για τις όποιες παρενέργειες, αλλά να έχεις υπόψη σου ότι, ευτυχώς, οι περισσότερες από αυτές είναι πολύ σπάνιες και συνεπώς είσαι ασφαλής να τα πάρεις υπό ιατρική καθοδήγηση.

 

  

Tip: Αν έχεις ευαίσθητο στομάχι μην ξεχάσεις να το αναφέρεις στο γιατρό σου, γιατί όταν παίρνεις αντιβίωση θα χρειαστεί να παίρνεις παράλληλα φάρμακα για γαστροπροστασία. Αν είσαι επιρρεπής σε κολπίτιδες, ο γιατρός μπορεί εκτός από προβιοτικά προϊόντα να συστήσει και τη λήψη κάποιων ενζύμων ή αντιμυκητιασικών φαρμάκων. Επίσης ποτέ μη διακόπτεις πρόωρα τη θεραπεία με αντιβιοτικά, διότι αυξάνεται η πιθανότητα υποτροπής.

 

  

 

Της Φλώρας Κασσαβέτη, με τη συνεργασία του Κωνσταντίνου Χαλκιά, Ειδικού Παθολόγου, Διευθυντή Παθολογικής Κλινικής Ευρωκλινική.

  

Διαβάστε περισσότερα στο www.formamag.gr.

 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR