counter

Αλήθεια, μπορούμε να πάμε κόντρα στο χρόνο;

Αλήθεια, μπορούμε να πάμε κόντρα στο χρόνο;
Αλήθεια, μπορούμε να πάμε κόντρα στο χρόνο;

Αλήθεια, μπορούμε να πάμε κόντρα στο χρόνο;

Ο καρδιολόγος και γηρίατρος Θάνος Μπενέτος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Forma, εξηγεί πώς µπορούµε να ζήσουµε ως τα εκατό και να είµαστε σε φόρµα! Ο ίδιος έχει γίνει διάσηµος στη Γαλλία με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του «Το αλφαβητάρι του αιωνόβιου», αλλά και εξαιτίας της ανάδειξής του ως «Καρδιολόγος της Χρονιάς»! Ο γνωστός καρδιολόγος και γηρίατρος ζει εδώ και 32 χρόνια στη Γαλλία. Από το 2002 µάλιστα διευθύνει το Τµήµα Γηριατρικής του Πανεπιστηµιακού Νοσοκοµείου του Νανσί αλλά και το Κέντρο Μελετών και Εκπαίδευσης για τη Γήρανση. Παράλληλα είναι µέλος του Διοικητικού Συµβουλίου της Παγκόσµιας Οργάνωσης Γηριατρικής και Γεροντολογίας.

 

«Δύο πράγµατα µου έκαναν εντύπωση στην τελευταία επίσκεψή µου στην Αθήνα. Ο απίστευτος αριθµός των παχύσαρκων παιδιών και οι ατέλειωτες γυναικοπαρέες», εκµυστηρεύεται στις πρώτες µας κουβέντες ο Θάνος Μπενέτος και συνεχίζει λέγοντας… «Βασικά είµαι αντίθετος µε όλες αυτές τις θεωρίες τού πώς να φτάσουµε τα 100 και τα 150! Μπορεί βέβαια χάρη στις εξελίξεις της Ιατρικής και της Βιολογίας καθώς και των συνθηκών ζωής να ζούµε περισσότερο ο µέσος όρος ζωής µάλιστα έχει αυξηθεί στις µέρες µας κατά 30% από εκεί και πέρα όµως κανείς µας δεν µπορεί να ρυθµίσει την τύχη του. Όλα είναι θέµα πιθανοτήτων…».

 

 

Από τι εξαρτάται, όμως, η µακροζωία;

«Κατά 25-30% από τα γονίδια. Αν όµως καπνίζεις ένα πακέτο τσιγάρα κάθε µέρα, χάνεις το προνόµιο των γονιδίων. Εξαρτάται επίσης από τον τρόπο ζωής κατά 45-50%, ενώ αποµένει ένα 25% στην τύχη ή την ατυχία. Γι αυτό είναι απαραίτητες η πρόληψη και η θεραπεία, η αντιµετώπιση κυρίως των επιπλοκών σε ασθένειες που σχετίζονται µε τη γήρανση όπως ο καρκίνος, η καρδιακή ανεπάρκεια και διάφοροι τύποι άνοιας, αλλά και διάφορες ενέργειες που µπορούν να επιβραδύνουν τη γήρανση των κυττάρων, των ιστών ή των οργάνων…» σημειώνει.

 

  

Η διατροφή, τι ρόλο παίζει;  

«Εδώ και δεκαετίες ξέρουµε πως µπορούµε να παρατείνουµε τη ζωή µας αν περιορίσουµε τη λήψη θερµίδων. Η διατροφή γενικά παίζει τεράστιο ρόλο στο πώς γερνάµε, ενώ η µεσογειακή διατροφή κερδίζει όλα τα αβαντάζ, µε το ελαιόλαδο να παίζει σηµαντικό ρόλο για την υγεία µας όπως και τα φρούτα και τα λαχανικά. Προσωπικά δίνω µεγάλη σηµασία στην ισορροπηµένη διατροφή και είµαι εναντίον κάθε αυστηρής δίαιτας. Ένας από τους σηµαντικότερους κανόνες ακόµα και για τη µακροβιότητα είναι το "µέτρον άριστον". Μια γυναίκα λοιπόν 56 χρόνων που δεν είναι παχύσαρκη, δεν υποφέρει από κάποια σοβαρή αρρώστια και δεν καπνίζει έχει µεγάλη πιθανότητα να φτάσει τα 90. Βέβαια, αν είναι µόνη, µειώνονται οι πιθανότητες να ζήσει τόσο πολύ διότι οι γυναίκες χωρίς σύντροφο έχει παρατηρηθεί πως έχουν περισσότερα προβλήµατα χρόνιων παθήσεων, αρθριτικά, αϋπνίες, µέχρι και το πιο απλό, όπως δυσκοιλιότητα».

  

 

Βιταµίνες και συµπληρώµατα διατροφής: Μύθος ή αλήθεια; 

«Δεν αρνούµαι πως είναι χρήσιµες για τον οργανισµό όταν τις παίρνουµε µέσα από τις φυσικές τροφές. Σίγουρα όµως ένα φυσιολογικό άτοµο χωρίς διατροφικά προβλήµατα δεν χρειάζεται συστηµατική λήψη βιταµινούχων συµπληρωµάτων. Μάλιστα, µερικές έγκυρες µελέτες αποδεικνύουν πως τα συµπληρώµατα µπορεί να αποδειχτούν έως και επικίνδυνα».

  

 

Τελικά, υπάρχει ελιξίριο της νεότητας;

«Κοιτάξτε, το νερό είναι το βασικό αντιγηραντικό µέσο των κυττάρων, ενώ τα παράγωγα που υπάρχουν στο κόκκινο κρασί βοηθάνε τα κύτταρα να ξανανιώσουν. Κάπου εκεί δηλαδή ίσως µιλάµε για ελιξίριο νεότητας. Βέβαια, όσον αφορά στο κρασί, εννοούµε µέχρι δύο ποτηράκια την ηµέρα – ποτέ περισσότερο, γιατί τότε τα αποτελέσµατα είναι τα αντίθετα.

 

  

Υπάρχουν άλλοι βασικοί κανόνες που «φρενάρουν» τη φθορά του χρόνου;

«Το να έχεις κοινωνικές επαφές, να είσαι δηλαδή κοινωνικά δραστήριος, να ασκείς το µυαλό και το σώµα σου, να ζεις µε ένταση, καθώς ακόµα και το απλό ελεγχόµενο στρες στην καθηµερινότητα χαρίζει ζωή. Έρχεσαι επίσης κόντρα στο χρόνο όταν φροντίζεις να µαθαίνεις συνέχεια καινούργια πράγµατα και όταν βλέπεις τη ζωή µε αισιοδοξία. Επιπλέον το γέλιο είναι ευεργετικό, οι αισιόδοξοι που χαµογελούν συχνά ζουν περισσότερο και καλύτερα από τους µουρτζούφληδες!... Προσωπικά σε αυτό το σηµείο να σας τονίσω πως για µένα µια λέξη-κλειδί για τη µακροβιότητα, πέρα από την καλή διατροφή και την άσκηση, είναι η κοινωνικότητα, γιατί διαφορετικά µπορεί ακόµα και να πεθάνεις από µοναξιά.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR