counter

Θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν τον μεταβολισμό. Μέρος Β΄

Θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν τον μεταβολισμό. Μέρος Β΄
Θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν τον μεταβολισμό. Μέρος Β΄

Θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν τον μεταβολισμό. Μέρος Β΄

  • Η καρνιτίνη  

Η καρνιτίνη είναι ένα αµινοξύ που παίζει σηµαντικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας και στον µεταβολισµό των λιπαρών οξέων. Είναι µια ουσία που µπορεί ο οργανισµός να τη συνθέσει από µόνος του, από τα δύο απαραίτητα αµινοξέα λυσίνη και µεθειονίνη, αλλά όταν η κατανάλωση πρωτεϊνών είναι πολύ µικρότερη από αυτή που απαιτείται από τον οργανισµό, πρέπει να συµπληρώνεται από σκευάσµατα. Η καρνιτίνη επίσης επηρεάζει τον µεταβολισµό των υδατανθράκων. Έλλειψη καρνιτίνης έχει συσχετιστεί µε τον σακχαρώδη διαβήτη, τα καρδιαγγειακά νοσήµατα και την παχυσαρκία. Έχει αποδειχτεί από ορισµένες έρευνες ότι µειώνει τη λιπώδη µάζα, αυξάνει τη µυϊκή και µειώνει τη σωµατική κόπωση. Όλες αυτές οι ιδιότητες µπορεί να συµβάλουν στην απώλεια βάρους.

 

  • Η L-τυροσίνη  

Η L-τυροσίνη είναι ένα αµινοξύ που διαδραµατίζει σηµαντικό ρόλο στον µεταβολισµό κυρίως γιατί συµµετέχει στη λειτουργία του θυρεοειδούς, που συχνά συνδέεται µε την αύξηση του σωµατικού βάρους ή την απώλεια αυτού. Επίσης, παρουσιάζει αντιοξειδωτική δράση. Η L-τυροσίνη βρίσκεται στο κρέας και στο αβοκάντο.

 

 

  • Ο ψευδάργυρος  

Ο ψευδάργυρος βρίσκεται σε όλα τα φυτικά και ζωικά κύτταρα. Η απαίτηση ψευδαργύρου για τη σύνθεση του DNA (γενετικό υλικό) και των νέων ιστών τον καθιστούν ζωτικής σηµασίας για την οµαλή ανάπτυξη στην παιδική ηλικία.

Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητο συστατικό για περισσότερα από 100 ένζυµα που εµπλέκονται στην πέψη και τη χρησιµοποίηση του λίπους, των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων, ενώ είναι στενά συνδεδεµένος µε τη διαδικασία παραγωγής ενέργειας. Επιπλέον, ο ψευδάργυρος είναι σηµαντικός για τον έλεγχο της όρεξης και η έλλειψή του µπορεί να προκαλέσει απώλεια της γεύσης και της όσφρησης. Τον ψευδάργυρο τον συναντάµε στα οστρακοειδή, στο κοτόπουλο, στο πλιγούρι, στο καστανό ρύζι, στα ρεβίθια, στα καρύδια, στο γάλα, στην παρµεζάνα, στο αυγό, στον αρακά και στα αµύγδαλα.

 

  

  • Οι πρωτεΐνες 

Ο οργανισµός καταβάλλει περισσότερη ενέργεια για να απορροφήσει τις πρωτεΐνες και αυτό µπορεί να συµβάλει στην απώλεια βάρους. Οι πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, τις οποίες τις συναντάµε στα τρόφιµα ζωικής προέλευσης (αυγό, κοτόπουλο, µοσχάρι, γάλα, γιαούρτι, τυρί), βοηθούν στη διατήρηση του µυϊκού ιστού. Αν το σώµα δεν λαµβάνει καθηµερινά την απαραίτητη ποσότητα πρωτεϊνών, ο οργανισµός θα τις αναπληρώσει από τη µυϊκή µάζα, µε αποτέλεσµα τη µείωσή της. Επίσης, οι πρωτεΐνες βοηθούν στην επιβράδυνση της απορρόφησης της γλυκόζης. Αυτό µε τη σειρά του µειώνει την πείνα και τα επίπεδα ινσουλίνης, καθιστώντας ευκολότερη την οξείδωση του λίπους. Ακόµη οι πρωτεΐνες έχουν την ικανότητα να προωθούν το αίσθηµα του κορεσµού γρηγορότερα απ' ό,τι το λίπος και οι υδατάνθρακες. Τέλος, οι πρωτεΐνες ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστηµα του οργανισµού.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η ανεπάρκεια πρωτεϊνών υψηλής ποιότητας µπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήµατος, στην αδυναµία του σώµατος να παράγει αντισώµατα και σε διάφορα άλλα ανοσοποιητικά προβλήµατα.

 

  

  • Οι κατεχίνες 

Το καθηµερινό άγχος, το κάπνισµα, η κακή διατροφή, η µειωµένη φυσική δραστηριότητα και η επιβαρυµένη ατµόσφαιρα αυξάνουν την παραγωγή των ελεύθερων ριζών και οξειδωτικού στρες, που συνδέονται στενά µε την αύξηση του σωµατικού βάρους. Σύγχρονες µελέτες υποστηρίζουν συνεχώς την αυξηµένη πρόσληψη αντιοξειδωτικών στη µάχη κατά της παχυσαρκίας. Τα αντιοξειδωτικά δεσµεύουν και εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου µετατρέποντάς τες σε µη τοξικές. Σύµφωνα µε πρόσφατα επιστηµονικά δεδοµένα, σηµαντικός είναι ο ρόλος των αντιοξειδωτικών «κατεχίνων». Οι κατεχίνες, οι οποίες είναι φλαβονοειδή, βρίσκονται σε υψηλή περιεκτικότητα στο πράσινο τσάι (ποικιλία Camellia Sinensis).

  

Επιπλέον έρευνες έχουν δείξει ότι η συστηµατική καθηµερινή κατανάλωση πράσινου τσαγιού (2-3 ποτήρια) επαυξάνει τις βιολογικές καύσεις κατά 3-4%. Η παραπάνω διαπίστωση προκύπτει από έρευνα που διεξήχθη σε υπέρβαρους και δηµοσιεύτηκε το 2002 στο Phytomedicine, όπου καταγράφηκε µέσος όρος απώλειας βάρους 4,6% και µείωση της περιφέρειας της κοιλιάς 4,5% µε την καθηµερινή κατανάλωση ενός εκχυλίσµατος πράσινου τσαγιού επί 12 εβδοµάδες.

  

Τέλος, το πράσινο τσάι µε τις κατεχίνες που περιέχει, συνδυάζει τη γευστική απόλαυση µε µηδενική θερµιδική αξία, ενώ το τελετουργικό της ετοιµασίας του πράσινου τσαγιού και η σύνδεσή του µε την ηρεµία συµβάλλει και στην απόκτηση θετικών διατροφικών συνηθειών. Η ωφέλιµη δράση των κατεχινών του πράσινου τσαγιού στο αδυνάτισµα συνοψίζεται ως εξής:

  • Συµµετέχουν στην πρόληψη του µεταβολικού συνδρόµου.
  • Αυξάνουν τις ενεργειακές δαπάνες.
  • Συµβάλλουν στην οξείδωση των αποθηκευµένων λιπών ενεργοποιώντας τον µεταβολισµό τους.
  • Βελτιώνουν την κατανοµή του λίπους στο σώµα, µειώνοντας το λίπος που εντοπίζεται στην περιοχή της κοιλιάς.

  

 

Του Δημήτρη Γρηγοράκη, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc Επιστημονικός Διευθυντής «ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ - ΛΟΓΩ ∆ΙΑΤΡΟΦΗΣ», Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου, www.apisxnansis.gr & www.logodiatrofis.gr.

  

Πηγή: Περιοδικό mytv

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR