counter

7 απαντήσεις για τα νεφρά

7 απαντήσεις για τα νεφρά
7 απαντήσεις για τα νεφρά

7 απαντήσεις για τα νεφρά

Είναι άκρως απαραίτητα για να λειτουργεί ο οργανισμός μας ρολόι, να μάθουμε όσα περισσότερα μπορούμε γι’ αυτά και να τα φροντίσουμε όπως τους αξίζει.

 

Τι κάνουν τα νεφρά μας;

 

Αυτά τα πολύτιμα όργανά μας που έχουν σχήμα φασολιού και μέγεθος γροθιάς έχουν ως κύρια λειτουργία τους το να φιλτράρουν την περίσσεια νερού στον οργανισμό μας καθώς και τα άχρηστα προϊόντα του μεταβολισμού που κυκλοφορούν στο αίμα.

 

Εκτός από αυτό όμως είναι επιφορτισμένα και με άλλες αρμοδιότητες αφού ρυθμίζουν το ph και τα επίπεδα νατρίου και καλίου στο σώμα μας ενώ είναι υπεύθυνα και για την παραγωγή ορμονών που ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση και την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τέλος, ευθύνονται για την ενεργοποίηση της τελικής μορφής της βιταμίνης D, που είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών μας.

 

Τι τα απειλεί;

 

Τα νεφρά μας μπορεί να επηρεαστούν από διάφορους παράγοντες. Έτσι η λειτουργία τους μπορεί να επηρεαστεί από διάφορες χρόνιες παθολογικές καταστάσεις όπως ο διαβήτης και η αρτηριακή υπέρταση που ευθύνονται για τη Χρόνια Νεφρική Νόσο, μία εξελισσόμενη και μη αναστρέψιμη πάθηση. Χρόνια Νεφρική Νόσο μπορούν επίσης να προκαλέσουν η προσβολή των σπειραμάτων (είναι υπεύθυνα για το «φιλτράρισμα» του αίματος) από διάφορα αίτια, η λήψη κάποιων φαρμάκων, κληρονομικά νοσήματα κ.λπ.

 

Επίσης υπάρχουν και άλλες παθήσεις που μπορούν να τα προσβάλλουν όπως η νεφρολιθίαση, η σπειραματονεφρίτιδα, η πολυκυστική νόσος, η πυελονεφρίτιδα και ο καρκίνος. Πάντως, αν τα νεφρά μας υποστούν κάποια σοβαρή βλάβη, προκαλούνται επιπλοκές, που συχνά είναι απειλητικές όχι μόνο για την υγεία αλλά και για τη ζωή μας.

 

Γι’ αυτό δεν πρέπει να αφήνουμε την υγεία τους στην τύχη. Και καλό είναι να έχουμε υπ’ όψιν μας ότι σε αντίθεση με τις χρόνιες, οι  οξείες νεφρικές βλάβες, στις περισσότερες περιπτώσεις αποκαθίστανται εφόσον διαγνωστούν και αντιμετωπιστούν έγκαιρα.

 

Πώς μπορώ να τα προφυλάξω;

 

Αντίθετα με ό,τι πιστεύουμε οι περισσότεροι, το πολύ νερό δε βοηθά απαραίτητα τα νεφρά. Το σωστό είναι να πίνουμε μόνο όσο νερό χρειαζόμαστε, δηλαδή περίπου 8 ποτήρια τη μέρα καθώς υπερβολική κατανάλωση μπορεί στην πραγματικότητα να επιδεινώσει κάποια ήδη υπάρχουσα νεφρική βλάβη.

 

Εξαιρείται όμως η νεφρολιθίαση, δηλαδή ο εντοπισμός πέτρας στα νεφρά, κατά την οποία η κατανάλωση νερού πρέπει να  αυξάνεται αν και με μέτρο. Επίσης συστήνονται περιορισμός του αλατιού και η διακοπή του καπνίσματος καθώς και η ελεγχόμενη χρήση των φαρμάκων και ειδικά των μη συνταγογραφούμενων.

 

Τέλος, τα άτομα με διαβήτη, υπέρταση, νεφρολιθίαση και λευκωματουρία θα πρέπει να ακολουθούν πιστά τις διατροφικές οδηγίες που τους έχει δώσει ο γιατρός τους.

 

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;

 

Οι ηλικιωμένοι καθώς και τα άτομα με διαβήτη, υπέρταση και οικογενειακό ιστορικό νεφρικών παθήσεων μπορεί να έχουν αυξημένο ρίσκο να εκδηλώσουν κάποια νεφρική πάθηση.

 

Τι θα πρέπει να με «υποψιάσει»;

 

Συμπτώματα που μπορεί να δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά με τα νεφρά μας και άρα πρέπει να μας οδηγήσουν στο γιατρό είναι τα εξής:

 

  • Αλλαγές  στην ούρηση (αλλαγές στη συχνότητα- κυρίως τη νύχτα, πόνος ή/και τσούξιμο, αλλαγή στο χρώμα, αιματουρία, αφρώδη ούρα).

 

  • Οίδημα (στους αστραγάλους ή/και στα βλέφαρα).

 

  • Πόνος στην περιοχή των νεφρών, τόσο στην πλάτη όσο και πλάγια χαμηλά στην κοιλιά.

 

  • Εξανθήματα ή/και κνησμός.

  • Εύκολη κόπωση.

 

  • Εμφάνιση υπέρτασης ή επιδείνωση προϋπάρχουσας.

 

Οι πέτρες τι είναι;

 

Πρόκειται για μία από τις πιο κοινές παθήσεις των νεφρών. Οι άχρηστες ουσίες και τα άλατα που συγκεντρώνονται στον οργανισμό συνήθως είναι σε διαλυμένη μορφή οπότε αποβάλλονται με τα ούρα χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα. Μερικές φορές όμως μπορεί να συνενωθούν δημιουργώντας λίθους που επικάθονται στα νεφρά δημιουργώντας πόνο στην περιοχή αλλά και στα γεννητικά όργανα, ναυτία, τσούξιμο στην ούρηση, αιματουρία, συχνουρία καθώς και πυρετό και ρίγη (αν υπάρχει και ουρολοίμωξη).

 

Κύριες αιτίες για την εμφάνισή τους είναι η έλλειψη υγρών, το οικογενειακό ιστορικό, η διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνη και αλάτι και φτωχή σε ασβέστιο, η παχυσαρκία και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας. 

 

Πάντως το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με σχετικά απλές επεμβάσεις όπως η εξωσωματική λιθοτριψία, κατά την οποία χρησιμοποιούνται κρουστικά κύματα που σπάνε το λίθο σε μικρά κομμάτια ώστε να αποβληθούν από την ουρήθρα.

 

Ενδοσκοπική επέμβαση (και πολύ σπάνια ανοιχτό χειρουργείο) εφαρμόζεται συνήθως αν οι πέτρες είναι πολύ σκληρές.

 

Σε τι γιατρό πρέπει να απευθυνθώ αν έχω κάποιο πρόβλημα στα νεφρά μου;

Οι πλέον κατάλληλοι ειδικοί για τις παθήσεις των νεφρών είναι οι νεφρολόγοι αλλά και οι ουρολόγοι, ενώ και ο παθολόγος σας μπορεί να σας καθοδηγήσει κατάλληλα τουλάχιστον στην αρχή.

 

 

Ανακαλύψτε περισσότερα κάνοντας κλικ στο www.formamag.gr

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR