counter

5 check up που δεν κοστίζουν! Μέρος B΄

5 check up που δεν κοστίζουν! 
Μέρος B΄
5 check up που δεν κοστίζουν! Μέρος B΄

5 check up που δεν κοστίζουν!

  • ΜΕΤΡΗΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΜΕΣΗΣ

 

Μετρώντας τη µέση σας είναι εύκολο να προσδιορίσετε αν έχετε υπερβολικό λίπος στην περιοχή της κοιλιάς. Ανεξάρτητα από το βάρος σας, όσο µεγαλύτερη κοιλιά έχετε τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες για υψηλή χοληστερίνη, υπέρταση, καρδιαγγειακή νόσο και διαβήτη τύπου 2.

 

Κάντε το σωστά:

  • Σταθείτε όρθια αφήνοντας χαλαρούς τους κοιλιακούς σας µυς.
  • Μετρήστε µε µεζούρα την περιφέρεια της µέσης σας ελάχιστα πάνω από τον οµφαλό χωρίς να σφίγγετε τη µεζούρα γύρω από τη µέση.
  • Για τις γυναίκες η περιφέρεια µέσης πρέπει να είναι µέχρι 80 εκατοστά, ενώ για τους άντρες µέχρι 94. Αν ξεπερνάτε αυτά τα όρια, έχετε υπόψη ότι έχετε αυξηµένο ρίσκο για καρδιακά προβλήµατα ή διαβήτη.

 

 

 Στο γιατρό αν…

…η περιφέρεια µέσης υπερβαίνει τα παραπάνω νούµερα, ο οποίος εκτός από γενικές εξετάσεις θα σας συστήσει και απώλεια βάρους.

 

 

  

  • ΤΕΣΤ ΜΝΗΜΗΣ

 

Η πνευµατική διαύγεια είναι πολύτιµη για την ποιότητα της ζωής µας, γι αυτό είναι καλό να την διατηρήσουµε όσο καλύτερα µπορούµε. Ο τακτικός έλεγχος για να διαπιστώσουµε σε τι κατάσταση βρίσκεται είναι απαραίτητος.

 

Κάντε το σωστά: 

  • Γράψτε µια λίστα για τα ψώνια του σούπερ µάρκετ που να περιέχει περίπου είκοσι είδη.
  • Διαβάστε την τρεις φορές και ύστερα από δέκα λεπτά γράψτε ξανά σ ένα χαρτί τα είδη που θυµάστε ή πηγαίνετε στο σούπερ µάρκετ διαπιστώνοντας τι απ όλα αυτά θυµηθήκατε να αγοράσετε χωρίς τη βοήθεια της λίστας.
  • Όσο περισσότερα είδη από τη λίστα θυµηθείτε τόσο πιο δυνατή είναι η µνήµη σας.

 

 

 Στον γιατρό αν…

…ξεχνάτε ονόµατα και φυσιογνωµίες ανθρώπων ή αν ξεχνάτε τα πρόσφατα γεγονότα, παρόλο που θυµόσαστε πολύ καλά τα παλαιότερα. Επίσης αν συναντάτε δυσκολία στο να εκφραστείτε, να βρείτε τις κατάλληλες λέξεις, χάνετε τα προσωπικά σας αντικείµενα (χάπια, γυαλιά, κλειδιά), αντιµετωπίζετε δυσκολίες στο να κάνετε πράγµατα που παλαιότερα σας φαίνονταν πολύ εύκολα, π.χ. να µαγειρέψετε ή να οδηγήσετε, να δέσετε τη γραβάτα σας, αν δυσκολεύεστε να προσανατολιστείτε στο χώρο, χάνετε το δρόµο σας σε περιοχές που γνωρίζετε καλά, αλλάζει η διάθεσή σας πολύ γρήγορα, έχετε γίνει καχύποπτοι και, τέλος, δεν παίρνετε πρωτοβουλίες για να ξεκινήσετε και να οργανώσετε καινούργιες δραστηριότητες.

   

 

Με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μελανώµατος, του Πανελλήνιου Συλλόγου Γυναικών µε Καρκίνο Μαστού "Αλµα Ζωής", της Ελληνικής ΕταιρΕίας Νόσου Alzheimer και συγγενών διαταραχών , της Μαρίας Κατσούνη, Ειδικήσ Παθολόγου, τ. Συνεργάτιδας Ιατρείου Νος. "Αµαλία Φλέµιγκ", Επιστ. Συνεργάτιδας IAΣΩ GENERAL, και της δρ. Ελένης Παπαγιαννίδου, διδάκτορα του Πανεπιστηµίου του Surrey, Κλινικής Διαιτολόγου - Διατροφολόγου, Τµήµα Διατροφής, Γ.Ν. "Ασκληπιείο Βούλας".

  

 

Διαβάστε περισσότερα στο www.formamag.gr.

 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR