counter

17 λάθη που κάνουν οι υγιείς

17 λάθη που κάνουν οι υγιείς
17 λάθη που κάνουν οι υγιείς

17 λάθη που κάνουν οι υγιείς

Φροντίζεις να τρως σωστά, να γυμνάζεσαι και γενικά να ακολουθείς έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Κι όμως, μπορεί κι εσύ να πέφτεις σε λάθη και παγίδες που τελικά υπονομεύουν την υγεία σου χωρίς να το καταλαβαίνεις. Μάθε ποια μπορεί να είναι αυτά.

 

Δεν έχεις αρκετά καλή κοινωνική ζωή…

 

Οι κοινωνικές συναναστροφές και οι φίλοι κάνουν καλό στην υγεία μας, όχι μόνο την ψυχολογική αλλά και τη σωματική, καθώς μπορούν να μας αποφορτίσουν από το στρες που έχει επιπτώσεις συνολικά στη ζωή μας. Κι αυτό είναι κάτι που δείχνουν αρκετές έρευνες. Γι' αυτό κοινωνικοποιήσου. Γράψου γυμναστήριο ή σε μια κινηματογραφική ομάδα ή ό,τι άλλο μπορεί να σε ενδιαφέρει και μη χάνεσαι από τους φίλους σου.

 

Δεν κοιμάσαι καλά…

 

Οι άνθρωποι χρειαζόμαστε τουλάχιστον 7 ώρες καλού ύπνου το βράδυ προκειμένου να εξασφαλίζουμε την απαραίτητη ξεκούραση και αναζωογόνηση που έχει ανάγκη ο οργανισμός μας. Ο λίγος ύπνος ή ο ύπνος κακής ποιότητας συνδέεται με αρκετά προβλήματα υγείας, καθώς μεταξύ άλλων ρίχνει το ανοσοποιητικό μας, ενώ σχετίζεται και με την κατάθλιψη.

 

Το παρακάνεις με τα συμπληρώματα διατροφής

 

Νομίζεις πως όσο περισσότερο φορτώνεις τον οργανισμό σου με βιταμίνες τόσο καλύτερα θα είσαι. Λάθος. Όλα τα συστατικά μάς χρειάζονται με μέτρο. Όταν αυτό ξεπερνιέται, πάντα υπάρχουν συνέπειες. Σταμάτα λοιπόν να παίρνεις συμπληρώματα διατροφής κατά βούληση και συμβουλέψου έναν ειδικό (το γιατρό ή το διαιτολόγο σου) για το αν και κατά πόσο χρειάζεσαι κάτι. Μην ξεχνάς ότι το καλύτερο είναι να παίρνεις τα συστατικά που χρειάζεσαι από τη διατροφή σου. Αν δεν τρως αρκετά φρούτα και λαχανικά, τα συμπληρώματα δε θα σε βοηθήσουν, όπως νομίζεις.

 

Παίρνεις φάρμακα με το παραμικρό

 

Δεν είναι λίγοι αυτοί που με το πρώτο σύμπτωμα καταφεύγουν αυτοβούλως στα αντιβιοτικά ή άλλα φάρμακα που μπορεί να μη χρειάζονται. Έτσι όμως πετυχαίνουν το αντίθετο αποτέλεσμα καθώς τελικά το ανοσοποιητικό τους εξασθενεί. Γι' αυτό συμβουλέψου πάντα έναν γιατρό πριν πάρεις κάποιο φάρμακο και άσε αυτόν να σε καθοδηγήσει για την κατάλληλη θεραπεία κάθε φορά και μη “γλυκοκοιτάζεις” την αντιβίωση που έχεις πάντα πρόχειρη στο φαρμακείο του σπιτιού σου.

 

Τρέμεις τα μικρόβια

 

Πλένεις τα χέρια σου κάθε τρεις και λίγο ή είσαι συνέχεια με το αντισηπτικό επί ποδός. Φυσικά και κάνεις καλά να φροντίζεις για την καθαριότητά τους, αλλά δεν πρέπει να το παρακάνεις. Η υπερβολική καθαριότητα όσον αφορά στο σώμα μας μπορεί να γίνει και βλαπτική, καθώς η έκθεσή μας σε κάποια μικρόβια μπορεί να μας κάνει καλό, αφού μερικά από αυτά μας προφυλάσσουν από αλλεργίες κ.λπ. Αντίθετα, η μόνιμη «αποστείρωση» μπορεί να μας βάλει σε κίνδυνο, μιας και κρατά το ανοσοποιητικό μας αδρανές.

 

Αποφεύγεις τους γιατρούς…

 

Επειδή νιώθεις και φαίνεσαι καλά, συνεχώς αναβάλλεις τα τσεκάπ σου, έχεις να κάνεις γενική αίματος χρόνια, πόσω μάλλον τεστ Παπ ή καρδιολογικό έλεγχο. Αν πονάει κάτι περιμένεις να περάσει και, αν επιμείνει αλλά δεν είναι τόσο ενοχλητικό, απλώς δεν ασχολείσαι. Κι όμως, ειδικά όσο μεγαλώνουμε, η ετήσια επίσκεψη στον παθολόγο μας για προληπτικούς λόγους επιβάλλεται.

 

Το ίδιο και στο γυναικολόγο και στον οδοντίατρο. Το κλασικό ρητό «η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία» δε θα πάψει να ισχύει ποτέ. Επίσης μην αγνοείς συμπτώματα όπως πόνους στο στήθος, σύγχυση, επίμονες ζαλάδες κ.λπ., καθώς μπορεί να τα θεωρείς τυχαία ή παροδικά, αλλά ίσως και να μην είναι. Κάποια προβλήματα υγείας όπως τα καρδιαγγειακά (που μπορεί να περιλαμβάνουν κατεπείγουσες καταστάσεις όπως το έμφραγμα ή το εγκεφαλικό), τα οποία μπορεί να έχουν τα παραπάνω συμπτώματα, δεν μπορούν να περιμένουν, γι' αυτό φρόντισε να πάρεις το συντομότερο ιατρική συμβουλή. Και όταν λέμε το συντομότερο εννοούμε τώρα, όχι αύριο ούτε έπειτα από μία εβδομάδα. Σε κάποιες περιπτώσεις μετράνε ακόμα και τα δευτερόλεπτα, παρ' ότι αυτό σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι πρέπει να πανικοβληθείς. Η ψύχραιμη και έγκαιρη αντιμετώπιση είναι πάντα η καλύτερη λύση. 

 

Δεν έχεις δικό σου γιατρό

 

Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε έναν συγκεκριμένο γιατρό τον οποίο εμπιστευόμαστε, τουλάχιστον για μια πρώτη καθοδήγηση. Το να πηγαίνουμε κάθε φορά που χρειάζεται τυχαία σε έναν γιατρό που δε γνωρίζει το ιστορικό μας ούτε εμείς τη δική του κατάρτιση σίγουρα δεν είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε για την υγεία μας. Βρες λοιπόν κάποιον που θα σε κάνει να νιώθεις ότι μπορείς να στηριχτείς στη γνώμη του και έχε τον stand by όποτε χρειάζεσαι μια υπεύθυνη συμβουλή.

 

Δεν υπολογίζεις το αλάτι…

 

Προσέχεις τις θερμίδες σου, προτιμάς τα προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, όμως δε ζεις χωρίς αλάτι. Ξεχνάς ότι τα περισσότερα τρόφιμα από τη φύση τους έχουν ήδη αρκετό, ενώ και τα επεξεργασμένα και συσκευασμένα τρόφιμα επίσης περιέχουν μπόλικο αλάτι, ακόμα κι αν δεν το υποψιάζεσαι (αλάτι έχουν π.χ. ακόμα και τα γλυκά έτοιμα σνακ όπως τα μπισκότα και, φυσικά, τα αλλαντικά κ.λπ.). Γι' αυτό δε χρειάζεται να υπερβάλλεις. Απόφυγε όσο μπορείς τα έτοιμα σνακ και περιόρισε όσο μπορείς το αλάτι όταν μαγειρεύεις. Μην ξεχνάς ότι σε αυτό οφείλεται η αύξηση της αρτηριακής πίεσης και ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτή (π.χ. εγκεφαλικά επεισόδια).

 

Γυμνάζεσαι αλλά δεν προσέχεις τι τρως

 

Μήπως ανήκεις κι εσύ στους ανθρώπους που θεωρούν ότι επειδή γυμνάζονται μπορούν να τρώνε τα πάντα και μάλιστα ότι έτσι θα χάσουν και κιλά; Η άσκηση είναι όντως ζωτική για την υγεία και τη γραμμή μας, αλλά δεν αρκεί αν δε συνδυάζεται με ισορροπημένη διατροφή. Ούτε κιλά πρόκειται να χάσεις αν οι θερμίδες που προσλαμβάνεις είναι περισσότερες από αυτές που καις (και να θυμάσαι ότι οι θερμίδες πιο εύκολα κερδίζονται παρά χάνονται) ούτε την υγεία σου θα ωφελήσεις αν ασκείσαι αλλά τρως λιπαρά, θεωρώντας ότι θα τα κάψεις στο γυμναστήριο.  

 

Το παρακάνεις με τα light

 

Επειδή δεν έχουν τα ίδια λιπαρά και ζάχαρη με τα κανονικά, θεωρείς ότι είναι OK να τα καταναλώνεις αφειδώς. Έτσι πίνεις ποσότητες light αναψυκτικών, βάζεις βούτυρο παντού -δεν πειράζει αφού είναι light, σωστά;-, διπλάσιο τυρί, πάντα ελαφρύ, στα μακαρόνια κ.ο.κ. Το αποτέλεσμα; Το ακριβώς αντίθετο από αυτό που ήθελες. Εξάλλου, αυτό επιβεβαιώνεται και από αρκετές μελέτες που δείχνουν ότι τελικά οι άνθρωποι που παρασύρονται από τις light επιλογές τους καταλήγουν με περισσότερα κιλά από εκείνους που καταναλώνουν τα συμβατικά προϊόντα αλλά με μέτρο, ακριβώς επειδή επαναπαύονται στο ότι είναι πιο υγιεινά. 

 

Πίνεις υπερβολικά πολύ νερό

 

Ναι, το νερό κάνει καλό. Πολύ καλό. Όχι όμως όταν το παρατραβάς. Η υπερβολική πρόσληψη υγρών διαταράσσει την ισορροπία των ηλεκτρολυτών στο σώμα μας ενώ υπονομεύει και τη λειτουργία του νεφρικού μας συστήματος. Πίνε λοιπόν όσο χρειάζεσαι (περίπου 8 ποτήρια τη μέρα ή παραπάνω αν αθλείσαι πολύ ή συντρέχουν άλλοι λόγοι για τους οποίους χρειάζεσαι περισσότερη ενυδάτωση) και όχι όσο νομίζεις ότι χρειάζεσαι.

 

Λες ψέματα στο γιατρό σου…

 

Όταν η γυναικολόγος σου σε ρωτάει αν κάνεις σεξ χωρίς προφυλάξεις, το αρνείσαι, μολονότι η αλήθεια είναι άλλη. Όταν ο γιατρός σου σε ρωτάει πόσα τσιγάρα κάνεις τη μέρα, λες «ποτέ πάνω από πέντε», παρ' ότι κάνεις σίγουρα τα τριπλάσια. Δεν είσαι η μόνη που δε λέει όλη την αλήθεια στο γιατρό της, όμως έχε υπόψη σου ότι αυτή η τακτική δε βγαίνει σε καλό. Ο ειδικός πρέπει να έχει στη διάθεσή του όλα τα στοιχεία που μπορούν να τον βοηθήσουν να βγάλει μια πλήρη γνωμάτευση κι εσύ πρέπει να τον βοηθάς λέγοντάς του όλη την αλήθεια. Είναι για το καλό σου. Αν νιώθεις ότι δεν μπορείς να είσαι απολύτως ειλικρινής μαζί του (επειδή π.χ. μπορεί να σε κάνει να νιώσεις άσχημα ή για άλλο λόγο), ίσως πρέπει να σκεφτείς το ενδεχόμενο να βρεις κάποιον άλλον.

 

Μπαίνεις συνέχεια στο ίντερνετ...

 

...για να ενημερωθείς για θέματα υγείας. Τόσο, που καταλήγεις να πιστεύεις ότι ξέρεις περισσότερα κι από το γιατρό σου. Κι όμως, στο διαδίκτυο υπάρχουν αμέτρητες ανακρίβειες και γενικεύσεις που μπορούν να σε παραπλανήσουν έως και να σε πανικοβάλουν. Αν θες να μάθεις κάτι σχετικό με την υγεία σου, μία είναι πάντα η κίνηση που έχεις να κάνεις: να συμβουλευτείς το γιατρό σου.  

 

Το παρακάνεις με τη γυμναστική

 

Όταν γυμνάζεσαι με τις ώρες κάθε μέρα χωρίς να αφήνεις περιθώρια για ξεκούραση, δεν μπορεί παρά να καταπονήσεις το σώμα σου. Τα συμπτώματα που θα σε προειδοποιήσουν ότι έχεις δείξει υπερβάλλοντα ζήλο είναι: κούραση (σωματική και πνευματική), δυσκολία στον ύπνο, μυοσκελετικοί πόνοι κ.λπ. Προσάρμοσε λοιπόν το πρόγραμμά σου στις δικές σου ανάγκες, προβλέποντας πάντα μέρες ανάπαυλας. 

 

Γίνεσαι εμμονική

Ασχολείσαι υπερβολικά με τις θερμίδες που προσλαμβάνεις, με τα λιπαρά που έχει κάθε τροφή, με το ποσοστό λίπους στο σώμα σου... Χαλάρωσε. Το θέμα είναι να είσαι υγιής και να το απολαμβάνεις, όχι να σου γίνεται εμμονή, γιατί τότε αναιρείς αυτομάτως την έννοια της υγείας, που εμπεριέχει την ισορροπία σε σώμα και πνεύμα. 

 

Δεν έχεις κάνει όλα σου τα εμβόλια

 

Εμβόλια δεν πρέπει να κάνουν μόνο τα παιδιά αλλά και οι ενήλικοι. Ακόμα κι αν έχεις κάνει όλα τα προβλεπόμενα εμβόλια μικρή, κάποια χρειάζονται αναμνηστικές δόσεις. Επίσης κάποια άλλα -όπως αυτό για την πρόληψη του HPV- συστήνεται να γίνονται σε μεγαλύτερες ηλικίες. Επομένως, συμβουλέψου το γιατρό σου για να κινηθείς αναλόγως. 

 

Παρασύρεσαι από τους φίλους σου…

 

Αν οι φίλοι σου καπνίζουν πολύ ή είναι υπέρβαροι, δεν είναι καθόλου απίθανο να υιοθετήσεις κι εσύ τις κακές τους συνήθειες. Σύμφωνα με έρευνες, τόσο οι καλές μας συνήθειες όσο και οι κακές μπορούν να «μεταδοθούν» μεταξύ των κοινωνικών δικτύων στα οποία ανήκουμε. Οπότε, προσπάθησε να τους ενθαρρύνεις να στραφούν σε πιο υγιεινές επιλογές. 

 

 

Ανακαλύψτε περισσότερα κάνοντας κλικ στο www.formamag.gr

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR