X
Χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε πως θα έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία ως επισκέπτης στο Fthis.gr. Επιλέγοντας «Συμφωνώ», αποδέχεστε να λαμβάνετε όλα τα cookies . Διαβάστε την πολιτική μας για τα cookies

Χυμός με Παντζάρι από την ΟΛΥΜΠΟΣ

Χυμός με Παντζάρι από την ΟΛΥΜΠΟΣ

Είναι αλήθεια πως μέχρι σήμερα, στο άκουσμα του παντζαριού το μυαλό μας πήγαινε στο φαγητό. Τώρα, όμως, χάρη στην ΟΛΥΜΠΟΣ, αυτός ο τόσο ευεργετικός καρπός συνδυάζεται ιδανικά με πορτοκάλι, μήλο, και καρότο και γίνεται ένας εξαιρετικά εύγεστος, υγιεινός δροσιστικός χυμός ο οποίος αποτελεί πλούσια φυσική πηγή αντιοξειδωτικών!

Οι ευεργετικές για τον οργανισμό μας ιδιότητες του παντζαριού έχουν γίνει πρόσφατα γνωστές. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι το παντζάρι έχει κερδίσει από πολλούς ειδικούς της διατροφής τον χαρακτηρισμό «μαγικό» ή «ελιξίριο ζωής».

Οι Ρωμαίοι είναι εκείνοι που φρόντισαν για την συστηματική καλλιέργεια του στην Νότια Ευρώπη. Στην αρχαιότητα οι βολβοί του άγριου παντζαριού χρησιμοποιούνταν ως φάρμακο σε περιπτώσεις πονοκεφάλων και οδοντόπονων.

Τα κόκκινα παντζάρια έχουν αρκετές ποσότητες μαγνησίου κι έτσι βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου. Περιέχει σε μεγάλη ποσότητα κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο, θείο, ιώδιο, σίδηρο, χαλκό, αλλά και ίχνη από σπάνια μέταλλα, όπως ρουμπίνιο και κάσιο. Επίσης περιέχει βιταμίνες Β1 και Β2, υδατάνθρακες, ίνες, αλλά και πρωτεΐνες. Βελτιώνει την σωματική απόδοση και δρα ευεργετικά για τον οργανισμό.

Το παντζάρι θεωρείται «υπερκαρπός» αφού είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες και αποτελεί φυσική πηγή αντιοξειδωτικών.

Επιστημονικές έρευνες που έχουν γίνει σχετικά με τα παντζάρια, έχουν αποδείξει ότι η κατανάλωσή τους είναι ευεργετική για τον οργανισμό μας. Τα παντζάρια είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, νιτρικά άλατα, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, νάτριο, βιταμίνη C και φυτοθρεπτικά συστατικά όπως η βετανίνη και η βουλγαξανθίνη – το αντιοξειδωτικό που δίνει στα παντζάρια το βαθύ κόκκινο χρώμα τους. Ως εκ τούτου, τα παντζάρια μπορούν να θωρακίσουν τον οργανισμό και να συμβάλλουν στην υγιεινή διατροφή.

Μελέτη που διεξήγαγε το πανεπιστήμιο Exeter δείχνει για πρώτη φορά πώς το νιτρικό άλας που περιέχεται στο χυμό παντζάρι οδηγεί σε μείωση της πρόσληψης οξυγόνου, καθιστώντας την άσκηση λιγότερο κουραστική.   . H έρευνα διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Exeter και Peninsula Medical School και δημοσιεύτηκε στο Journal of Applied Physiology.Η ερευνητική ομάδα διεξήγαγε τη μελέτη τους με οκτώ άνδρες ηλικίας μεταξύ 19 και 38. Τους δόθηκε 500ml ανά ημέρα οργανικό χυμό παντζάρι για έξι συνεχόμενες ημέρες πριν από τη ολοκλήρωση μιας σειράς δοκιμών και  συμμετοχής σε άσκηση με στατικό ποδήλατο. Τα αποτελέσματα μετά την κατανάλωση του χυμού παντζαριών μεταφράστηκαν σε περίπου 2% μείωση του χρόνου που απαιτήθηκε για να καλυφτεί μια συγκεκριμένη απόσταση. 

Επιπλέον έρευνες έχουν γίνει για τις επιδράσεις των διατροφικών νιτρικών αλάτων στην πρόσληψη του οξυγόνου κατά τη διάρκεια της άσκησης

‘’Effects of dietary nitrate on oxygen cost during exercise"

Scandinavian Physiological Society (March 2007)

Department of Physiology & Pharmacology, Karolinska Institutet Stockholm

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Σκωτίας έδειξε ότι ο χυμός παντζαριού μπορεί να ωφελήσει σημαντικά την αθλητική απόδοση σε μεγάλο υψόμετρο

http://www.uws.ac.uk/news---categories/corporate/uws-research-reveals-beetroot-juice-boosts-athletic-performance-at-altitude/. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιευτήκαν στο ‘Medicine and Science in Sports and Exercise, s’’

Χαράς ευαγγέλια λοιπόν για όλους όσοι προτιμούν μια πιο φυσική και πιο υγιεινή διατροφή αλλά και γι’ αυτούς που απλά θέλουν να απολαμβάνουν τη γεύση των ελληνικών φρούτων και καρπών, καθώς η γεύση του νέου Χυμού Πορτοκάλι-Μήλο-Παντζάρι-Καρότο ΟΛΥΜΠΟΣ είναι  δροσιστική και ιδιαίτερα απολαυστική!

 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)