counter

Χάος στη Νέα Υόρκη. Απενεργοποιήθηκαν πυρηνικοί σταθμοί. Για ακόμη 48 ώρες στη δίνη του κυκλώνα

Από την Πέπη Τυλιγάδη

Η πόλη της Νέας Υόρκης θυμίζει αμερικανική ταινία επιστημονικής φαντασίας μετά το καταστροφικό πέρασμα της σούπερ καταιγίδας Sandy.

Χτες το απόγευμα, ο αμερικανός Πρόεδρος Barack Obama σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου απευθύνθηκε  στους κατοίκους των πολιτειών της Ανατολικής Ακτής, που θα χτυπούσε η Sandy και τους προειδοποίησε να συνεργαστούν πλήρως με τις αρχές και να εκκενώσουν τα σπίτια τους όταν τους ζητηθεί. Ενημέρωσε για την ένταση της καταιγίδας και ανέφερε ότι το κράτος και οι τοπικές αρχές είναι έτοιμες να προσφέρουν, φαγητό, νερό και προμήθειες στους κατοίκους που θα χτυπηθούν από τη φυσική καταστροφή.

Όταν η καταιγίδα έφτασε στην στεριά στις 6:30 μ.μ., η καταστροφή ήταν πολύ μεγαλύτερη από αυτό που περιέγραφε ο Πρόεδρος. Η πολύβουη Νέα Υόρκη θύμιζε πόλη φάντασμα. Μετά από 26 ολόκληρα χρόνια, ο Ναός του Χρήματος στη Wall Street παρέμεινε κλειστός εξαιτίας της φυσικής καταστροφής. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς παραμένουν ακινητοποιημένα, χιλιάδες σχολεία μένουν κλειστά, τα θέατρα του Broadway έκλεισαν τα φώτα τους και οι δρόμοι του "μεγάλου μήλου" άδειασαν από κόσμο και πλημμύρισαν με τόνους νερού. Εκατοντάδες χιλιάδες Νεουορκέζοι μετά την προτροπή των αρχών αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να διανυκτερεύσουν στα καταφύγια που είχαν στήσει οι αρχές.

Το τείχος του νερού άγγιξε τα 4 μέτρα και πλημμύρισε τα τούνελ και πολλούς σταθμούς του μετρό κατά μήκος της πόλης. Τα έργα που βρισκόταν σε εξέλιξη στο Σημείο Μηδέν (το σημείο που στέκονταν οι Δίδυμοι Πύργοι), καταστράφηκαν ολοσκερώς και χιλιάδες αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά.

Η Sandy "έριξε" το ρεύμα σε περίπου 6,2 εκατομμύρια σπίτια στην Ανατολική Ακτή και ακόμα και το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Νέας Υόρκης αναγκάστηκε να μεταφέρει τους ασθενείς του, όταν βγήκε εκτός λειτουργίας και η γεννήτρια. Οι αρχές αναφέρουν ότι η Νέα Υόρκη μπορεί να μείνει βυθισμένη στο σκοτάδι για ακόμη μία εβδομάδα μετά την μεγάλη έκρηξη που σημειώθηκε σε ηλεκτρικό σταθμό στο Μανχάταν. Αργά χτες το βράδυ, οι υπεύθυνοι πυρηνικού σταθμού ηλεκτρικής ενέργειας, που βρίσκεται 72 χιλιόμετρα από το κέντρο της Νέας Υόρκης αναγκάστηκαν να σταματήσουν τη λειτουργία του υπό το φόβο ατυχήματος που μπορεί να προκαλέσει η δύναμη του τυφώνα. Ο παλιότερος αμερικανικός πυρηνικός σταθμός στο New Jersey επίσης τέθηκε σε κατάσταση συναγερμού, αλλά οι εκπρόσωποι της Ρυθμιστικής Επιτροπής Πυρηνικής Ενέργειας της χώρας επισήμαναν ότι δεν τίθεται προς το παρόν κανένα θέμα ασφάλειας της μονάδας.

Οι έλληνες celebrities που ζουν στη Νέα Υόρκη βρίσκονται και εκείνοι αποκλεισμένοι στα σπίτια τους και μας ενημερωνούν μέσω των social media πως εξελίσσεται ο τυφώνας στο κέντρο της πόλης.

Σύμφωνα με τους μέχρι τώρα υπολογισμούς, οι υλικές ζημιές που αφήνει πίσω της η Sandy αγγίζει τα 12 δισ. δολάρια.

16 νεκροί ο τραγικός απολογισμός μέχρι αυτή την ώρα

Τουλάχιστον 16 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την super καταιγίδα Sandy όπως την αποκαλούν οι μετεωρολόγοι. Μέσα στα θύματα είναι και δύο παιδιά 11 και 13 ετών που σκοτώθηκαν ακαριαία στην αυλή του σπιτιού τους από πτώση δέντρου. Μία ακόμη γυναίκα έχασε την ζωή της από ηλεκτροπληξία όταν καλώδια του ρεύματος έπεσαν πάνω της, ενώ και ένας 29χρονος άντρας τραυματίστηκε θανάσιμα σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Δύο θάνατοι σημειώθηκαν στο Kονέκτικαντ και ακόμη δύο στο New Jersey από πτώση δέντρου.  Ένας άντρας που έκανε jogging στο Prospect Park του Βrooklyn βρήκε τραγικό θάνατο όταν πάνω του έπεσε ένα τεράστιο δέντρο.  

 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR