counter

Το σεξ μετά τα παιδιά

Το σεξ μετά τα παιδιά
Το σεξ μετά τα παιδιά

Το σεξ μετά τα παιδιά

Μετά την απόκτηση ενός παιδιού η δυναμική της σχέσης μεταβάλλεται κι ο χρόνος κι αφοσίωση που μοιραζότανε το ζευγάρι τώρα μοιράζεται σε περισσότερους. Πολλοί γονείς αρχίζουν να βιώνουν διάφορα δύσκολα συναισθήματα όπως θυμό και ζήλεια κι αυτό τους δημιουργεί εσωτερική σύγκρουση γιατί ταυτόχρονα αισθάνονται κι αγάπη για το σύντροφο και τα παιδιά τους.

Για παράδειγμα κάποιοι άνδρες ίσως νιώσουν ζήλεια επειδή χάνουν την αποκλειστική αφοσίωση της  συντρόφου τους ενώ κάποιες γυναίκες αισθάνονται θυμό απέναντι στον άντρα τους γιατί ίσως δεν καταλαβαίνει πόσο εξαντλούνται προσπαθώντας να ανταπεξέλθουν σε πολλαπλούς ρόλους.

Όπως είναι επόμενο, τα ανάμεικτα συναισθήματα επηρεάζουν και τη σεξουαλική επιθυμία και έκφραση, ωστόσο πολλά ζευγάρια δεν μπορούν να αντιληφθούν συνειδητά πώς οι εσωτερικές τους συγκρούσεις και οι μηχανισμοί άμυνάς τους οδηγούν στην υποβάθμιση της σεξουαλικής τους ζωής.

 

Μητέρα ή γυναίκα;

 

Ειδικά οι γυναίκες μόλις αποκτήσουν παιδιά πολύ συχνά θεωρούν ότι η γονεϊκή τους ιδιότητα δεν είναι συμβατή με τη σεξουαλική πτυχή του εαυτού τους ή του συντρόφου τους. Έτσι για αυτές, η μητρότητα μπορεί αν σηματοδοτήσει και τον παραγκωνισμό των προσωπικών τους αναγκών, ιδιαίτερα αυτών που αφορούν στην απόλαυση όπως το σεξ.


Φταίει και η χαμηλή αυτοεκτίμηση…

Με το πέρασμα του χρόνου και την απόκτηση παιδιών πολλές γυναίκες δυσκολεύονται να ανακτήσουν το σώμα που είχαν πριν και αναπτύσσουν μια αρνητική εικόνα για αυτό και για τη σεξουαλικότητά τους. Έτσι αποφεύγουν το σεξ καθώς φοβούνται ότι κι ο σύντροφός τους θα τις βρει μη ελκυστικές. Η σεξουαλική απομάκρυνση ενισχύει τη χαμηλή τους αυτοεκτίμηση κι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε άγχος, κατάθλιψη και περαιτέρω σεξουαλική αποξένωση.

Αγάπη μου, δεν προλαβαίνω!

Από τη στιγμή που το ζευγάρι αποκτάει παιδιά αφιερώνει πολύ χρόνο προσπαθώντας να καλύψει τις ανάγκες τους. Συνήθως η γυναίκα καλείται να αντεπεξέλθει σε πολλαπλούς ρόλους, συχνά βάζοντας την προσωπική της ικανοποίηση σε δεύτερη μοίρα. Αυτό όμως συντελεί στη σωματική και ψυχολογική της εξουθένωση   οδηγώντας και σε μειωμένη σεξουαλική επιθυμία. Ο ποιοτικός χρόνος που περνούσε το ζευγάρι πριν τα παιδιά και που το βοηθούσε να έρθει κοντά τώρα μειώνεται σημαντικά. Η συναισθηματική αποξένωση όμως οδηγεί μοιραία και στην ερωτική απομάκρυνση.

 

Λιγότερος προσωπικός χώρος…

 

Ενώ πριν τα παιδιά η σεξουαλική δραστηριότητα του ζευγαριού δεν περιοριζόταν στην κρεβατοκάμαρα κάτω από άκρα ησυχία, τα δεδομένα αλλάζουν ριζικά. Συχνά ακόμη κι η κρεβατοκάμαρα παύει να είναι ένας χώρος όπου το ζευγάρι αισθάνεται ασφαλές να εκφραστεί σεξουαλικά αφού κάποιοι γονείς δεν μπορούν να θέσουν όρια στα παιδιά τους, τα οποία προτιμούν να κοιμούνται μαζί τους παρά στο παιδικό δωμάτιο.

 

Η λύση στην πράξη:

 

  • Επικοινωνία. Η προσαρμογή στα καινούρια δεδομένα προαπαιτεί διάθεση για συζήτηση και δυνατότητα ευελιξίας. Μιλήστε, εκφράστε τις απορίες και τις ανησυχίες σας. Προσπαθήστε να συναισθανθείτε πώς βιώνει ο σύντροφός σας αυτή τη μεγάλη αλλαγή. Μην κρίνετε ο ένας τα συναισθήματα του άλλου αλλά προσπαθήστε να βρείτε λύσεις ώστε να βοηθήσετε τη σχέση σας να εξελιχθεί. Αν έχετε άσχημη εικόνα για το σώμα και τη σεξουαλικότητά σας συζητήστε το πρόβλημα με τον άνθρωπό σας αντί να τον αποφεύγετε από φόβο. Στην πραγματικότητα μπορεί να σας βλέπει εντελώς διαφορετικά απ’ ότι νομίζετε. Αν η χαμηλή αυτοεκτίμηση σας έχει οδηγήσει σε κατάθλιψη απευθυνθείτε σε κάποιο ψυχολόγο.

 

  • Αφιερώστε χρόνο στο σύντροφό σας. Προγραμματίστε κάποια ραντεβού που θα επικεντρώνουν στην συναισθηματική και σεξουαλική ανάπτυξη της σχέσης σας. Κάντε πράγματα που διασκεδάζατε να κάνετε μαζί πριν γίνετε γονείς χωρίς να νιώθετε ενοχές. Όσο πιο δυνατό παραμείνει το ζευγάρι σας τόσο πιο ασφαλές και σταθερό θα είναι το οικογενειακό περιβάλλον που θα παρέχετε στα παιδιά σας. Ακόμη κι αν η δυνατότητα για σεξ είναι περιορισμένη φροντίστε να μην απομακρύνεστε. Οι αγκαλιές και τα φιλιά ακόμη κι όταν δεν οδηγούν στο σεξ βοηθάνε τη σχέση να μένει ζωντανή.

 

  • Προγραμματίστε το σεξ. Μην υποκύπτετε στους μύθους που θέλουν το καλό σεξ να είναι το αυθόρμητο σεξ. Ζητείστε από κάποιο έμπιστο πρόσωπο να φροντίσει για κάποιες ώρες τα μικρά σας κι εσείς αφιερώστε αυτό το χρόνο στο σύντροφό σας χωρίς να αγωνιάτε αν θα σας διακόψουν ή θα σας αντιληφθούν. 

 

  • Θέστε όρια.  Επιδιώξτε να μάθετε στα παιδιά σας να σέβονται τον προσωπικό σας χώρο και μην τα ενθαρρύνετε να περνάνε χρόνο στην κρεβατοκάμαρά σας. Πρέπει να συνηθίσουν στην ιδέα ότι η πόρτα της θα μένει κλειστή.

 

 

Ανακαλύψτε περισσότερα κάνοντας κλικ στο www.formamag.gr

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR