counter

Το «μαγικό» άγγιγμα!

Το «μαγικό» άγγιγμα!
Το «μαγικό» άγγιγμα!

Το «μαγικό» άγγιγμα!

Διαπραγματεύεστε την τιμή του σπιτιού που θέλετε να αγοράσετε ή απλώς ποια ταινία θα δείτε το βράδυ με την παρέα σας; Οι ειδικοί λένε ότι  πιθανότατα θα πετύχετε τον στόχο σας αρκεί να …αγγίξετε τον συνομιλητή σας.

Δεν είναι λίγοι οι ψυχολόγοι που έχουν καταλήξει ότι οι άνθρωποι γίνονται πιο πρόθυμοι να βοηθήσουν τους άλλους, όταν κάποιος τους αγγίξει (π.χ. στο χέρι ή στην πλάτη). Μια πιθανή εξήγηση γι’ αυτή τη συμπεριφορά βρίσκεται, όπως ισχυρίζονται, στην απελευθέρωση της ορμόνης ωκυτοκίνης που συμβαίνει με το άγγιγμα, η οποία μας βοηθά να χαλαρώσουμε, περιορίζοντας τις ορμόνες που προκαλούν στρες κάνοντάς μας έτσι πιο δεκτικούς στις προτάσεις των άλλων.

 

Ο ρόλος της επαφής

Η σωματική επαφή ξεκινάει για όλους μας από τη βρεφική ηλικία αφού η επικοινωνία μεταξύ της μητέρας και του παιδιού γίνεται κατά κύριο λόγο με αυτόν τον τρόπο και όχι λεκτικά. Εξαιτίας λοιπόν αυτής της αναβίωσης αισθημάτων τρυφερότητας και εγγύτητας, η σωματική επαφή μπορεί να λειτουργήσει χαλαρωτικά, παρηγορητικά και ανακουφιστικά «κάμπτοντας» τις αντιστάσεις μας.

 

Μέτρον άριστον

Η επαφή, λοιπόν φαίνεται ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην ανθρώπινη επικοινωνία και τις προσωπικές και κοινωνικές σχέσεις γιατί: α) μας φέρνει πιο κοντά τον ένα στον άλλο και β) μας κάνει πιο πρόθυμους να κατανοήσουμε άρα και να βοηθήσουμε τους άλλους.  Ωστόσο πάντα χρειάζεται ένα μέτρο. Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να παρεξηγήσουν ή να παρερμηνεύσουν το άγγιγμα θεωρώντας ότι κάποιος «παίρνει θάρρος» περισσότερο από το «επιτρεπτό».

Συνήθως, τα άτομα αυτά είναι άνθρωποι καχύποπτοι ή φοβισμένοι για κάποιον λόγο. Αυτή η εντύπωση που έχουν όμως μπορεί να τους οδηγήσει σε μια αρνητική αντίδραση. Αν λοιπόν, κάποιος μας στείλει το μήνυμα ότι κάτι τέτοιο τον ενοχλεί (αν για παράδειγμα διακρίνουμε άγχος ή εκνευρισμό από μέρους του) καλό είναι να είμαστε συγκρατημένοι.  

 

 

Ανακαλύψτε περισσότερα κάνοντας κλικ στο www.formamag.gr

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR