counter

Το δημοψήφισμα, οι αντιδράσεις και οι «καυτές» ημέρες έως τις 5 Ιουλίου

Το δημοψήφισμα, οι αντιδράσεις και οι «καυτές» ημέρες έως τις 5 Ιουλίου
Το δημοψήφισμα, οι αντιδράσεις και οι «καυτές» ημέρες έως τις 5 Ιουλίου

Αλέξης Τσίπρας

Δημοψήφισμα για την επόμενη Κυριακή 5 Ιουλίου, με ερώτημα την αποδοχή ή την απόρριψη της πρότασης των θεσμών, ανακοίνωσε με διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί συζήτηση και ψηφοφορία στη Βουλή για την αποδοχή ή μη της πρότασης. Μάλιστα η Πρόεδρος της Βουλής, κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου δημοσιοποίησε την ημερήσια διάταξη της σημερινής συνεδρίασης της Ολομέλειας στην οποία αναφέρεται και ποιο θα είναι το ερώτημα του δημοψηφίσματος.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, ο κ. Τσίπρας είχε λάβει τις αποφάσεις του πριν επιστρέψει στην Αθήνα από τις Βρυξέλλες και αμέσως μετά την αποτυχία τού να πείσει τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, με τους οποίους είχε συναντηθεί το πρωί της Παρασκευής, να δεσμευθούν στο ζήτημα της διευθέτησης του χρέους. Τις λεπτομέρειες της απόφασης συζήτησε με τους στενούς συνεργάτες του κατά την πτήση της επιστροφής, και αμέσως μετά την άφιξη στην Αθήνα συγκάλεσε υπουργικό συμβούλιο, το οποίο ομόφωνα ενέκρινε την προσφυγή σε δημοψήφισμα.

Στο διάγγελμα του ο Πρωθυπουργός, έκανε λόγο για τελεσίγραφα από την πλευρά των δανειστών, οι οποίοι ζητούν, όπως είπε, από την κυβέρνηση, να εφαρμόσει μνημονιακές πολιτικές, οι οποίες ρίχνουν δυσβάστακτα βάρη στον λαό και δεν δίνει διέξοδο στην πορεία ανάκαμψης της οικονομίας.

Όπως επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, η στάση των δανειστών αποδεικνύει ότι στόχος κάποιων εκ των εταίρων και των θεσμών όχι μόνο δεν ήθελε βιώσιμη συμφωνία, αλλά ίσως και την ταπείνωση ενός ολόκληρου λαού.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε άμεσα την απόφαση της Κυβέρνησης για προσφυγή σε δημοψήφισμα τόσο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όσο και την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ καθώς και τον Διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο οποίος σήμερα θα έχει συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, από την πλευρά του, επικοινώνησε το βράδυ με τους πολιτικούς αρχηγούς, ενημερώνοντας για τις κυβερνητικές αποφάσεις και την διεξαγωγή το Σάββατο στην Ολομέλεια της Βουλής συζήτησης για την "έγκριση" της απόφασης της Κυβέρνησης για δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου. 

"Όχι" στην πρόταση των δανειστών λένε κυβερνητικά στελέχη

Μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού και την εξαγγελία δημοψηφίσματος, οι υπουργοί της κυβέρνησης εξερχόμενοι του Μεγάρου Μαξίμου είπαν «όχι» στην πρόταση των πιστωτών καλώντας παράλληλα τον ελληνικό να πράξει το ίδιο.

Ο ελληνικός λαός θα πει «όχι» στην πρόταση των θεσμών, ανέφερε o υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. «Υπάρχει μια πρόταση των θεσμών στο τραπέζι η οποία είναι ασύμβατη με τη λαϊκή εντολή και με το ομαλό μέλλον της Ελλάδας προς την ανάπτυξη. Συνεπώς, νομίζω ότι είναι μια πολύ καλή νύχτα και θα ξημερώσει μια πολύ όμορφη μέρα στην οποία ο ελληνικός λαός, σε λίγες ημέρες θα μπορέσει να αποφασίσει με ψυχραιμία για το αν αυτή η πρόταση μπορεί να γίνει αποδεκτή», είπε ο υπουργός Επικρατείας.

«Η απόφαση της κυβέρνησης να αποταθεί στο κοινοβούλιο και στον λαό, αποτελεί απόφαση που δικαιώνει τη λαϊκή εντολή», είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Βουλής.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης τόνισε: «Η απόφαση του ελληνικού λαού θα είναι ένα μεγάλο υπερπλειοψηφικό όχι. Η απόφαση του ελληνικού λαού θα είναι ένα μεγάλο υπερπλειοψηφικό όχι. Όλοι θα ψηφίσουμε όχι. Όλος ο ελληνικός λαός θα ψηφίσει όχι».

«Ο ελληνικός λαός δεν εκβιάζεται, θα ψηφίσει με τη συνείδησή του», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, μιλώντας στο ΑΝΤ1. Ο κ. Καμμένος υπενθύμισε ότι μετά από πέντε μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων η ελληνική κυβέρνηση έφθασε στο σημείο να εκβιάζεται με τελεσίγραφα. Μας λένε «The game is over», σημείωσε.

«Το ερώτημα είναι εάν ο λαός θέλει η ελληνική κυβέρνηση να υπερψηφίσει μια συμφωνία που οδηγεί σε παράταση της κοινωνικής καταστροφής, της λιτότητας και δεν δίνει την ευκαιρία να στην κοινωνία να ορθοποδήσει» είπε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης. «Η ψήφος του ελληνικού λαού θα είναι αρνητική προς αυτή τη συμφωνία αλλά θετική προς μια αλλαγή στην Ευρώπη», είπε

Ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης, είπε: «Ο ελληνικός λαός είναι ένας περήφανος λαός. Είμαστε μαχητές ιστορικά, δώσαμε μια πρώτη απάντηση στις 25 Ιανουαρίου και θα τη δώσουμε με μεγαλύτερες πλειοψηφίες σε μια εβδομάδα». Στο ερώτημα αν οφείλουν οι εταίροι να αφήσουν ανοιχτές τις τράπεζες μέχρι ο λαός να ψηφίσει, ο κ. Σπίρτζης απάντησε: «αυτό τους έλειπε».

Μπορεί νωρίτερα να δήλωνε στον ΑΝΤ1 ότι δεν υπάρχει λόγος να μην υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup του Σαββάτου, ωστόσο ο Γιάνης Βαρουφάκης φάνηκε να συμφωνεί με την απόφαση του πρωθυπουργού να διεξαχθεί δημοψήφισμα την επόμενη Κυριακή. Ο υπουργός Οικονομικών επέλεξε και πάλι το Twitter γιανα σχολιάσει τις πολιτικές εξελίξεις, κάνοντας λόγο για τονωτική ένεση στην ευρωζώνη, την οποία χρειαζόταν η Δημοκρατία. "Ας αποφασίσει ο λαός" τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης, σχολιάζοντας το πόσο ριζοσπαστικό ακούγεται όλο αυτό.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης 

«Είναι προφανές ότι η Νέα Δημοκρατία τάσσεται με το μέτωπο της Δημοκρατίας και της Ευρώπης», επισήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς σε δήλωση του μετά το διάγγελμα του Πρωθυπουργού και επιτέθηκε με ιδιαίτερη σφοδρότητα στον Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας ότι «ο κ. Τσίπρας έφερε τη χώρα σε απόλυτο αδιέξοδο. Ανάμεσα σε μια απαράδεκτη συμφωνία και στην έξοδο από την Ευρώπη! Η απαράδεκτη συμφωνία των «θεσμών», ελάχιστα διαφέρει από εκείνη που ο ίδιος πρότεινε πριν λίγες μέρες».

Σκληρή επίθεση στον Πρωθυπουργό και τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο εξαπέλυσε το Ποτάμι, το οποίο σε ανακοίνωση του αναφορικά με τις ραγδαίες εξελίξεις και την διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 5 Ιουλίου "καλεί τον λαό σε αντίσταση".

Ο λαός καλείται να επιλέξει ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη, τόνισε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, καταδικάζοντας τον εκβιασμό, όπως είπε, κυβέρνησης και δανειστών. Το δημοψήφισμα έχει χαρακτηριστικά εκβιασμού απέναντι στο λαό και επιδιώκει να κάνει το λαό συνένοχο σε αντιλαϊκούς σχεδιασμούς, ανέφερε ο κ. Γκιόκας, μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού, ενώ έκανε λόγο για «παραμύθια για δήθεν σεβασμό της λαϊκής βούληση». 

«Δεν χρειάζεται δημοψήφισμαΕφόσον ο κ. Τσίπρας αδυνατεί να λάβει υπεύθυνες αποφάσεις, οφείλει να παραιτηθεί και να αφήσει τους πολίτες να αποφασίσουν με εκλογές για το μέλλον το δικό τους και της χώρας. Η κυβέρνηση απέτυχε και οδηγεί την χώρα σε μεγάλη εθνική περιπέτεια», τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά για την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα για δημοψήφισμα.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR