counter

Ταιριάζουμε σε όλα, γιατί όχι και στο σεξ;

Ταιριάζουμε σε όλα, γιατί όχι και στο σεξ;
Ταιριάζουμε σε όλα, γιατί όχι και στο σεξ;

Ταιριάζουμε σε όλα, γιατί όχι και στο σεξ;

Μερικές φορές προσπαθείτε να ξεγελάσετε τον εαυτό σας, λέτε ότι οι συναισθηματικοί παράγοντες σε μια σχέση είναι πιο σημαντικοί από το καλό σεξ. Άλλες φορές πάλι απελπίζεστε κι αυτό έχει μοιραίες επιπτώσεις στον τρόπο με τον οποίο συνδέεστε συναισθηματικά με τον σύντροφό σας. Τι φταίει;

 

Άλλο αγάπη και άλλο σεξ…

Σίγουρα υπάρχουν πολλοί λόγοι, συνειδητοί και υποσυνείδητοι, που επηρεάζουν τη σεξουαλική χημεία ενός ζευγαριού. Για κάποιους, η σεξουαλική πτυχή του εαυτού τους μπορεί να διαφέρει από τη συναισθηματική, και γι’ αυτό ίσως επιζητούν την ικανοποίηση διαφορετικών αναγκών κατά τη διάρκεια του σεξ απ’ ότι στην καθημερινότητα της σχέσης τους. Για παράδειγμα, ενώ κάποιος μπορεί να επιδιώκει σχέσεις που βασίζονται σε τρυφερότητα κι αμοιβαίο σεβασμό, κατά τη διάρκεια του σεξ ίσως να έχει διαφορετικές ανάγκες που να εκφράζουν κάποιες υποσυνείδητες σαδιστικές ή μαζοχιστικές εκφάνσεις του. Βέβαια, δεν αναφερόμαστε αναγκαστικά σε ακραίες σαδομαζοχιστικές συμπεριφορές, αλλά σε φυσιολογικές συμπεριφορές. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το σεξ είναι ένας διαφορετικός τρόπος έκφρασης απελευθερωμένος από τους κοινωνικούς κανόνες συμπεριφοράς και γι’ αυτό οι ερωτικές εμπειρίες ενός ζευγαριού είναι προσωπικές και άρρηκτα συνδεδεμένες με το συγκεκριμένο ερωτικό πλαίσιο, στο οποίο έχουν από κοινού συναινέσει.

 

Προσωπική υπόθεση

Οι οικογενειακές και θρησκευτικές αξίες, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, προηγούμενες σεξουαλικές εμπειρίες και μύθοι γύρω από το σεξ σίγουρα επηρεάζουν το πως βλέπετε εσείς και ο σύντροφός σας το σεξ. Όσο πιο διαφορετικό το σύστημα αξιών σας κι οι ερωτικές σας εμπειρίες, τόσο πιο πιθανό να δυσκολευτείτε στο να επικοινωνήσετε και να συνδεθείτε κατά τη διάρκεια του σεξ.

Τα καλά νέα είναι ότι αν νοιώθετε έλξη κι επιθυμία για τον άνθρωπό σας, αλλά η σεξουαλική πράξη είναι αυτή που βρίσκετε απογοητευτική, υπάρχουν λύσεις. Ωστόσο, αν δεν νοιώθετε καμία ερωτική έλξη εξαρχής, ίσως να βρήκατε έναν καλό φίλο αλλά όχι σύντροφο.

 

Η λύση στην πράξη...


Επικοινωνία: Τα περισσότερα ζευγάρια έχουν δυσκολεύονται να επικοινωνούν σχετικά με το σεξ, γιατί στις κοινωνίες μας  τέτοιου είδους συζητήσεις αποτελούν ταμπού. Γι’ αυτό σχεδόν κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι ακριβώς σκέφτεται κι επιθυμεί ο σύντροφός του στο σεξ, αν προηγουμένως δεν το έχει συζητήσει με αυτόν. Η προσπάθειά μας να ενεργήσουμε βάση των όσων “μαντεύουμε” συνήθως επιβαρύνει το πρόβλημα, γιατί δεν ανταποκρινόμαστε στις πραγματικές ανάγκες του άλλου, αλλά σε μια φανταστική πραγματικότητα που έχουμε δημιουργήσει σύμφωνα με τις προηγούμενες εμπειρίες μας. Κάθε “αποτυχημένη” προσπάθεια για καλό σεξ επίσης επιδρά ανασταλτικά αφού αυξάνει το άγχος για την επόμενη φορά καθώς και τις αρνητικές σκέψεις για το μέλλον της σχέσης, δημιουργώντας μια γενικότερη ανασφάλεια.

Συμπέρασμα: Συζητείστε με τον σύντροφο σας, εκφράστε τις επιθυμίες σας και δείξτε ενδιαφέρον για τις δικές του προτιμήσεις. Ένας γενικότερος κανόνας που βοηθάει τους περισσότερους τομείς των σχέσεων, είναι η συζήτηση με σκοπό την βελτίωση και τον εμπλουτισμό της σχέσης κι όχι η επικοινωνία που στοχεύει στο να προκαλέσει τον άλλο δημιουργώντας νικητές και ηττημένους.

 

Ανοίξτε το μυαλό σας: Είναι σημαντικό να είστε ανοιχτόμυαλοι και να προσεγγίσετε τη διαφορετικότητα σας ως μια πρόκληση για αλλαγή κι όχι ως ανυπέρβλητο πρόβλημα. Η επικοινωνία γύρω από το σεξ δε χρειάζεται να γίνει με αποστειρωμένο τρόπο, ούτε είναι ανάγκη να μιλήσετε με λεπτομέρειες για προηγούμενες σεξουαλικές σας σχέσεις. Αντιθέτως μπορείτε να συζητήσετε φαντασιώσεις που σας διεγείρουν και συμπεριλαμβάνουν τον σύντροφό σας ή μπορείτε να του πείτε τι σας αρέσει να κάνετε μαζί την ώρα του σεξ. Παρακινήστε τον να σας μιλήσει κι αυτός για τις δικές του επιθυμίες και φαντασιώσεις.

 

Αποφύγετε την επίρριψη ευθυνών: Διερευνείστε τη μη συμβατότητα σας χωρίς να επιρρίπτετε ευθύνες στον σύντροφό σας ή στον εαυτό σας για τη διαφορετικότητά σας. Σκεφτείτε πώς οι προτάσεις του μπορούν να σας βοηθήσουν να εμπλουτίσετε την ερωτική σας ζωή αντί να θεωρείτε ότι υπαινίσσεται πως κάνετε κάτι λάθος.

 

Πειραματιστείτε: Αν ανακαλύψετε ότι οι φαντασιώσεις σας κι οι επιθυμίες σας διαφέρουν, ίσως θα βοηθούσε αν τολμήσετε να δοκιμάσετε αυτό που σας προτείνει ο σύντροφός σας εφόσον θεωρείται ότι αυτό δε σας προσβάλει ως άτομο. Μπορεί στην πράξη να εκπλαγείτε και να ανακαλύψετε καινούριες πτυχές σεξουαλικής ικανοποίησης, διευρύνοντας έτσι το σεξουαλικό σας ρεπερτόριο. Είναι επίσης σημαντικό και ο σύντροφός σας να ανταποκριθεί με παρόμοιο τρόπο στις δικές σας επιθυμίες.

 

Μιλήστε: Μοιραστείτε με το/τη σύντροφό σας κάποιο σεξουαλικό πρόβλημα που ίσως σας απασχολεί και ζητείστε βοήθεια. Για παράδειγμα μπορεί να σας διεγείρει το έντονο σεξ, αλλά ο σύντροφός σας επιλέγει έναν πιο αργό ρυθμό γιατί πάσχει από πρόωρη εκσπερμάτωση και ντρέπεται να το συζητήσει μαζί σας. Όποιο κι αν είναι το πρόβλημα υπάρχουν λύσεις εφόσον το ζευγάρι αποφασίσει να το αντιμετωπίσει από κοινού.

 

Αποφύγετε τις συγκρίσεις: Αφοσιωθείτε στη συγκεκριμένη ερωτική πράξη  με το σύντροφό σας χωρίς να τον/την συγκρίνετε με κάποια προηγούμενη εμπειρία ή και φαντασίωση που έχετε εξιδανικεύσει στο μυαλό σας. Η πλήρης κι απόλυτη συμμετοχή ψυχή τε και σώματι στο σεξ αυξάνει την ερωτική ικανοποίηση και το συναισθηματικό δεσμό ανάμεσα στο ζευγάρι.

Αν δοκιμάσετε τις παραπάνω προτάσεις χωρίς να παρατηρήσετε κάποια βελτίωση ίσως θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό που θα σας προσφέρει πιο συστηματική υποστήριξη , προσαρμοσμένη στη δυναμική και στις ανάγκες της σχέσης σας. Αν δείτε ότι τελικά δεν ταιριάζετε όντως στο σεξ και δεν υπάρχει διάθεση να βρείτε λύση, ίσως πρέπει να αποδεχτείτε ότι αυτή η σχέση δε σας καλύπτει σε αυτό τον τομέα και συνεπώς θα πρέπει να λάβετε τις ανάλογες αποφάσεις.

Το καλό σεξ είναι σημαντικό σε μια σχέση, αφού πέρα από τη σωματική ικανοποίηση συντελεί στην ενίσχυση του συναισθηματικού δεσμού ενός ζευγαριού και σύμφωνα με έρευνες δρα θετικά στην ψυχολογική μας υγεία κι ισορροπία.

 

 

Ανακαλύψτε περισσότερα κάνοντας κλικ στο www.formamag.gr.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR