counter

Σεξουαλική Νοημοσύνη

Σεξουαλική Νοημοσύνη
Σεξουαλική Νοημοσύνη

Σεξουαλική Νοημοσύνη

Μια θεωρία για το τι είναι η σεξουαλική νοημοσύνη προέρχεται μεταξύ άλλων και από τους Sheree Conrad και Michael Milburn, καθηγητές ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, οι οποίοι στο βιβλίο τους “Sexual Intelligence” υποστηρίζουν ότι και στη σεξουαλικότητα των ανθρώπων μπορεί να υπάρχει νοημοσύνη, όπως υπάρχει ο δείκτης ευφυΐας IQ και η συναισθηματική νοημοσύνη. Όπως υποστηρίζουν μάλιστα, η σεξουαλική νοημοσύνη είναι επίκτητη, επομένως καλλιεργείται και βελτιώνεται έχοντας θετικό αντίκτυπο στην ερωτική ζωή όλων, ακόμα και όσων  θεωρούν ότι δεν είναι ιδιαίτερα «σεξουαλικοί». 

 

Υψηλή Σεξουαλική Νοημοσύνη = Καλή Σεξουαλική Ζωή

 

Η σεξουαλική νοημοσύνη συμβάλλει σε μια καλή σεξουαλική ζωή χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι κάποιος θα πρέπει να επιδίδεται καθημερινά σε πολύωρες και πολλαπλές ερωτικές περιπτύξεις προκειμένου να αυξήσει το δείκτη της σεξουαλικότητάς του. Τα στοιχεία στα οποία βασίζεται είναι η καλή γνώση και αποδοχή του εαυτού και των επιθυμιών μας, σε συνδυασμό με τις ιδιότητες του χαρακτήρα μας που αποκτούμε από την παιδική μας κιόλας ηλικία και που συμβάλλουν στη μετέπειτα σεξουαλική μας συμπεριφορά.

 

Η δύναμη της σκέψης

 

"Το πιο ισχυρό σεξουαλικό όργανο βρίσκεται ανάμεσα στ' αφτιά μας", αποφάνθηκε ο Tζον Mάνεϊ, νευροενδοκρινολόγος στο Πανεπιστήμιο Tζον Xόπκινς της Bαλτιμόρης (HΠA). Σύμφωνα με τους επιστήμονες ο εγκέφαλος παίζει σημαντικό ρόλο στην επίτευξη μιας ικανοποιητικής σεξουαλικής ζωής καθώς πέρα από την πυροδότηση της επιθυμίας και την εξέλιξη της επαφής, μπορεί να δημιουργήσει φαντασιώσεις καθοριστικές για την επιτυχή ερωτική μας δραστηριότητα. Έρευνες μάλιστα καταδεικνύουν ότι όσοι δεν χρησιμοποιούν τη φαντασία τους στο σεξ παρουσιάζουν μειωμένη σεξουαλική επιθυμία. Βέβαια οι επιθυμίες και οι φαντασιώσεις αυτές εννοείται πως έχουν όρια και ανταποκρίνονται σε φυσιολογικές και όχι παρεκκλίνουσες σεξουαλικές συμπεριφορές. 

 

Πως διαμορφώνεται το σεξουαλικό μας προφίλ

 

Πέρα από τα κοινωνικά στερεότυπα και τις πολιτισμικές επιρροές το σεξουαλικό προφίλ κάθε ανθρώπου επηρεάζεται άμεσα και από τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και τις προσωπικές του εμπειρίες. Οι σεξουαλικές μας προτιμήσεις, η επιλογή του ερωτικού μας συντρόφου, ο τρόπος και η ποιότητα του σεξ που αναζητούμε σχετίζονται με τον τρόπο που οι γονείς μας, μας έμαθαν να αντιμετωπίζουμε το σεξ, το γυμνό και τη σωματική επαφή. Ρόλο παίζουν όμως και οι σεξουαλικές μας εμπειρίες καθώς και η αγάπη, η τρυφερότητα και η εμπιστοσύνη που δεχτήκαμε ως παιδιά και έφηβοι αλλά και ως ενήλικες. Γενικότερα το σεξουαλικό μας προφίλ διαμορφώνεται σύμφωνα με τα ταμπού και τις αναστολές που μας έχουν μεταφέρει, το τι επιτρέπεται και τι είναι υγιές καθώς και με τη σχέση που έχουμε αποκτήσει με τον εαυτό μας, το σώμα μας αλλά και τον σύντροφό μας.

 

Αυξήστε τη σεξουαλική σας νοημοσύνη

 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα υψηλό ερωτικό IQ σε συνδυασμό με την απαιτούμενη συναισθηματική νοημοσύνη, μπορεί να εξασφαλίσει και μια ικανοποιητική σεξουαλική ζωή.

 

Πως λοιπόν θα γίνει αυτό:

 

  • Μην αφήνετε τα ερωτικά σας ταμπού να σας καταπιέζουν στο σεξ

 

  • Μην φοβάστε να μοιραστείτε τους φόβους, τις αναστολές αλλά και τις φαντασιώσεις σας με το σύντροφό σας. Η επικοινωνία μπορεί να σας βοηθήσει να αντλήσετε την ερωτική ικανοποίηση που επιθυμείτε.

 

  • Μην αφήνετε τη σχέση σας να εφησυχάζει και μαζί με αυτή ούτε τη σεξουαλική σας επιθυμία.

 

  • Μην προσπαθείτε να υπερβείτε τα όριά σας αλλά ούτε και του άλλου.

 

  • Προσπαθήστε να αποδεχτείτε και να κατανοήσετε και τη «σεξουαλική νοημοσύνη» του συντρόφου σας αφού μια καλή σεξουαλική ζωή στηρίζεται και στους δύο.

 

Έχετε υπ’ όψιν σας ότι για να μπορέσει να εφαρμόσει κανείς όλα τα παραπάνω χρειάζεται μερικές φορές να είναι σε θέση να αφουγκραστεί καλύτερα τον εαυτό του αλλά και να μεταφέρει αυτά τα μηνύματα στον σύντροφό του.  Γι’ αυτό κάποιες φορές  η ψυχοθεραπεία μπορεί να συμβάλλει σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση.  

 

Η σεξουαλική νοημοσύνη σχετίζεται με τη σεξουαλικότητά μας, τη σεξουαλική μας συμπεριφορά, τις ερωτικές μας σχέσεις και καθορίζεται από διάφορους παράγοντες πολλοί από τους οποίους πηγάζουν από τα παιδικά μας βιώματα και το πέρασμα της εφηβείας στην ενήλικη ζωή μας.

 

 

Ανακαλύψτε περισσότερα κάνοντας κλικ στο www.formamag.gr

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR