counter

Σεξ: Μιλήστε στη γλώσσα τους

Σεξ: Μιλήστε στη γλώσσα τους
Σεξ: Μιλήστε στη γλώσσα τους

Σεξ: Μιλήστε στη γλώσσα τους

Το σεξ δεν είναι ταμπού αλλά μία φυσιολογική λειτουργία γι’ αυτό και οποιαδήποτε συζήτηση γύρω από αυτό δεν πρέπει να προκαλεί αμηχανία. Οι γονείς οφείλουν να το συνειδητοποιήσουν, έτσι ώστε να μεταφέρουν στα παιδιά τους μέσα από τα λόγια και τη συμπεριφορά τους την αλήθεια βοηθώντας τα να διαμορφώσουν μία ισορροπημένη σεξουαλική προσωπικότητα .

 

Πότε και πώς;

Αν σκεφτεί κανείς ότι σε κάποια σχολεία η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ξεκινάει από την ηλικία των 5 ετών, θεωρείται σχεδόν αυτονόητο ότι κάποια συζήτηση μεταξύ γονιών και παιδιών θα πρέπει να έχει ήδη γίνει στο σπίτι. Πώς όμως πρέπει να μιλήσει κανείς σε ένα παιδί αυτής της ηλικίας για ένα τέτοιο θέμα; Σύμφωνα με τους ειδικούς, έτσι όπως θα μιλούσε για οποιοδήποτε φυσιολογική λειτουργία όμως με τρόπο προσαρμοσμένο στη δυνατότητα κατανόησης και τη διανόηση ενός παιδιού.

 

Με απλά λόγια, κατανοητούς όρους, αμεσότητα και κυρίως λέγοντας την αλήθεια «μεταφρασμένη» στην παιδική γλώσσα. Αν για παράδειγμα ένα παιδί ρωτήσει «πώς γεννιούνται τα παιδιά;»  η απάντηση είναι «Το σποράκι του μπαμπά μπαίνει στην κοιλίτσα της μαμάς και γίνεται το μωρό» και όχι «τα φέρνει ο πελαργός» αφού κάτι τέτοιο δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

 

Επίσης είναι πολύ βασικό να μην επινοούνται λέξεις για την περιγραφή μιας σεξουαλικής ανατομίας ή πράξης (π.χ. «πιπί», «μεμέ» κλπ), γιατί έτσι λαμβάνεται το μήνυμα από το παιδί ότι αυτά τα μέρη του σώματος είναι διαφορετικά γι’ αυτό και υπάρχει μία μυστικότητα και χρησιμοποιούνται κωδικοί.

 

Το σεξ δεν είναι απαγορευμένο!

Είναι αυτονόητο ότι η σεξουαλική ζωή των γονιών δεν μπορεί να γίνεται θέαμα στα μάτια των παιδιών τους. Όμως δεν πρόκειται ούτε για μια εγκληματική πράξη που πρέπει πάση θυσία να μείνει κρυφή. Είναι μία φυσιολογική λειτουργία του ζευγαριού και αυτό το μήνυμα πρέπει να περάσει στο παιδί. Γι’ αυτό οι γονείς δεν θα πρέπει να συμπεριφέρονται σαν να κάνουν κάτι κακό. Δεν χρειάζεται να κλειδαμπαρώνονται στην κρεβατοκάμαρα. Μπορούν απλώς να κλείσουν την πόρτα και να μάθουν το παιδί να χτυπάει πριν μπει μέσα.  Είναι προτιμότερο να ανοίξει την πόρτα και να δει αυτό που κάνουν  οι γονείς του, παρά να καταλαβαίνει ότι όλα είναι κλειδωμένα επειδή συμβαίνει αυτό. Έτσι του δίνεται η εντύπωση ότι πρόκειται για κάτι κακό, απαγορευμένο, κρυφό.

 

Σας έπιασε στα πράσα;

Αν το παιδί εισβάλλει απροειδοποίητα  στην κρεβατοκάμαρα και σάς πιάσει στα… πράσα,  διατηρήστε την ψυχραιμία σας και μην μπείτε στη διαδικασία να απολογηθείτε.

 

Υπενθυμίστε του  ότι δεν πρέπει να μπαίνει στο δωμάτιο όταν η πόρτα είναι κλειστή, χωρίς να χτυπάει. Τα παιδιά που δεν είναι εξοικειωμένα με τη σεξουαλικότητα και το σεξ μπορεί ακόμα και να σοκαριστούν, ενώ τα σύνδρομα των αγοριών προς τη μάνα και των κοριτσιών προς τον πατέρα παίζουν επίσης ρόλο στην άρνηση κάποιων παιδιών να αποδεχθούν το θέαμα. Σε κάθε περίπτωση η ψύχραιμη αντιμετώπιση του γεγονότος και η παραδοχή της αλήθειας είναι η καλύτερη επιλογή.

 

Το… καλό παράδειγμα

Η γονική συμπεριφορά διαμορφώνει το χαρακτήρα της σεξουαλικής ζωής των παιδιών. Κατά συνέπεια όταν δεν υπάρχει ανοιχτή επικοινωνία με τα παιδιά σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, το πιο πιθανό είναι να αποκτήσουν δυσάρεστους τρόπους συμπεριφοράς και να μην έχουν ομαλή σεξουαλικότητα ως ενήλικες. Αντίθετα, αν οι γονείς είναι ανοιχτοί και σχετικά χαλαροί με το θέμα, τότε αυτό δεν θα αποτελεί ταμπού, δεν θα τα φοβίζει  και έτσι θα έχουν μία ισορροπημένη ενήλικη σεξουαλική συμπεριφορά.

 

 

Ανακαλύψτε περισσότερα κάνοντας κλικ στο www.formamag.gr.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR