counter

Πώς πάει η Ελλάδα στο Eurogroup

Πώς πάει η Ελλάδα στο Eurogroup
Πώς πάει η Ελλάδα στο Eurogroup

 Γιάνης Βαρουφάκης

Συνάντηση διάρκειας περίπου 20 λεπτών, πριν απο την έναρξη του Eurogroup είχαν ο επικεφαλής του και ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, οι οποίοι μπήκαν στο κτήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς να προβούν σε δηλώσεις.

Γερούν Ντάισλεμπλουμ και Γιάνης Βαρουφάκης αντάλλαξαν απόψεις αναφορικά με τις θέσεις με τις οποίες οι δύο πλευρές θα καθίσουν στο τραπέζι του Eurogroup, αναζητώντας κατά πόσον υπάρχει πεδίο για διεύρυνση των σημείων σύγκλισης των δύο πλευρών.

Το ραντεβού διεξήχθη σε παγωμένη ατμόσφαιρα, υπό την σκιά των δηλώσεων του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών, ο οποίος είπε "λυπάμαι τους Έλληνες", διότι έχουν ψηφίσει "μια ανεύθυνη Κυβέρνηση".

Της συνάντησης των κ. Ντάισλεμπλουμ και Βαρουφάκη, ακολούθησε σύσκεψη των Γιάννη Δραγασάκη και Γιάνη Βαρουφάκη, με τα τεχνικά κλιμάκια, που Παρασκευή και Σάββατο μετείχαν στις διαβουλεύσεις με τους τεχνοκράτες των εταίρων.

Ο υπουργός οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης ταξίδεψαν προς τις Βρυξέλλες στην οικονομική θέση και λίγο μετά την απογείωση αποσύρθηκαν στο πίσω μέρος του αεροσκάφους όπου καθόλη την διάρκεια της πτήσης συζητούσαν και εργάζονταν στους υπολογιστές τους.

Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, η διαβουλευση Ευρωπαίων και Ελλήνων τεχνοκρατών έχει εντοπίσει κοινό έδαφος , όμως τα χάσματα παραμένουν μεγάλα.

"Στα εργασιακά, στις ιδιωτικοποιήσεις και στον στόχο του πλεονάσματος είμαστε μακριά" σημείωναν αν και αναγνώριζαν οτι υπάρχουν κάποια ερείσματα εντός Εurogroup για την μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων, που η ελληνική πλευρά ζητά να πέσει στο 1,5%ΑΕΠ αντί για 3% φέτος και 4% ΑΕΠ του χρόνου. "Οι προθέσεις βεβαίως δεν τρώγονται, θα δούμε τι θα πουν στη συνεδρίαση" τόνιζε με νόημα κυβερνητική πηγή, που περιέγραφε ως "Ιερά Εξέταση" την προηγούμενη συνεδρίαση προσθέτοντας ότι κάποιοι εκ των Υπουργών γελούσαν όταν ζητήθηκε από την ελληνική πλευρά να υπογραμμιστεί η διάσταση της ανθρωπιστικής κρίσης, σκηνή που προκάλεσε την παρέμβαση του επιτρόπου οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί ο οποίος πυροσβεστικά έριξε στο τραπέζι τον όρο social unfairness (κοινωνική αδικία).

Πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών είχε κατ'ιδίαν συνάντηση με τον Ολλανδό ομόλογό του. Βαρουφάκης και Ντάισελμπλουμ μπήκαν στη σύσκεψη χωρίς να κάνουν δηλώσεις.

Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στην αίθουσα αναμονής της οικονομικής θέσης

Στην αποψινή συνεδρίαση, θα αναγνωστούν τα δυο κείμενα, ένα της Αθήνας και ένα των εταίρων, και θα επιχειρηθεί να καταγραφεί ο κοινός τόπος. Εξάλλου αυτός ήταν ο στόχος και αυτό είχε προταθεί από τον επικεφαλής του Eurogroup. Κοινοτικές πηγές ανέφεραν  ότι θα ζητηθεί από την ελληνική πλευρά να προσδιορίσει το λεγόμενο "αποδεκτό 70%", να το εξειδικεύσει σε μεταρρυθμίσεις και να ορίσει ορίζοντα υλοοοίησης τους.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι όταν ρωτήθηκαν αν υπάρχει από πλευράς Γερμανίας διάθεση για πολιτική διαπραγμάτευση, που θα δώσει διεξόδους στις συνομιλίες και θα κάμψει την γερμανική επιμονή στις τυπικές διαδικασίες, απαντούσαν με νόημα:"απόφαση βγάζουμε και οι 19".

Τέλος, ζητούμενο για την ελληνική κυβέρνηση είναι στην όποια συμφωνία να υπάρχει αναφορά σε έναν οδικο χαρτη για το ζητημα του χρέους.

Πηγή: ANTENNA.GR 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR