counter

Πώς να …ξεπεράσετε τον φόβο για το αεροπλάνο!

Πώς να …ξεπεράσετε τον φόβο για το αεροπλάνο!
Πώς να …ξεπεράσετε τον φόβο για το αεροπλάνο!

Πώς να …ξεπεράσετε τον φόβο για το αεροπλάνο!

Τα άτομα που πάσχουν από φοβία για το αεροπλάνο συνήθως εκδηλώνουν κατά τη διάρκεια της πτήσης ανησυχία, δυσφορία, ταχυκαρδία, εφίδρωση και πανικό ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί ακόμα και να αρνούνται ή να αποφεύγουν να ταξιδέψουν.

 

Αν κι εσείς υποφέρετε από αυτή τη φοβία, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι κάθε φορά που αποφεύγετε αυτό που φοβάστε, μπορεί να κατευνάζετε τα συμπτώματα στην πραγματικότητα όμως ενισχύετε τη φοβία σας. Αντίθετα η συχνή επαφή με τον φοβογόνο παράγοντα μπορεί να περιορίσει το πρόβλημα. Γι αυτό:

 

  • Μην αποφεύγετε να σκέφτεστε αυτό που σας προκαλεί φόβο.   Αντίθετα φανταστείτε το ταξίδι με το αεροπλάνο -ακόμα και την αρνητική έκβαση που τόσο φοβάστε- προκαλώντας έτσι στον εαυτό σας ένα τεχνητό στρες με το οποίο σταδιακά θα εξοικειωθείτε.  

 

  • Εκλογικεύστε την αιτία του φόβου και προσπαθήστε να δείτε τα πράγματα αντικειμενικά προετοιμάζοντας τον εαυτό σας για το πως θ’ αντιδράσετε στην κρίσιμη στιγμή.

 

  • Να θυμάστε ότι μια κρίση πανικού διαρκεί δέκα με είκοσι λεπτά (με πιθανά συμπτώματα ανησυχίας, ταχυκαρδίας, εφίδρωσης κλπ) και μετά περνάει. Στόχος σας είναι να πείσετε τον εαυτό σας ότι μπορείτε να βρείτε τη δύναμη να αντεπεξέλθετε την κρίσιμη στιγμή.

 

  • Προτιμήστε να ταξιδέψετε μαζί με κάποιο πρόσωπο που γενικά δεν αγχώνεται, γνωρίζει για τη φοβία σας και μπορεί να σας στηρίξει στην περίπτωση μιας κρίσης πανικού.

 

  • Μην διστάζετε, εφόσον νιώθετε ότι πραγματικά δεν μπορείτε να λειτουργήσετε, να ζητήσετε βοήθεια από τον ειδικό ο οποίος μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα (συνήθως με ψυχοθεραπεία συμπεριφοράς).

 

 

Ανακαλύψτε περισσότερα κάνοντας κλικ στο www.formamag.gr.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR