counter

Πώς να…

Πώς να…
Πώς να…

Πώς να…

Η ανησυχία μήπως χάσουμε την υγεία μας υπάρχει σε κάποιο βαθμό σε όλους τους ανθρώπους. Κάποιοι ωστόσο ανησυχούν υπερβολικά. Τι μπορούν να κάνουν για να μη φτάνουν στα άκρα;

 

Ένα άτομο που πλένει υπερβολικά πολλές φορές μέσα στη μέρα τα χέρια του και όχι μόνο στις περιπτώσεις που επιβάλλεται, αλλάζει συνέχεια ρούχα, χρησιμοποιεί γάντια για να αγγίξει κάτι, φοράει μάσκα σε χώρους με κόσμο ή παρουσιάζει μια κοινωνική απόσυρση λόγω της φοβίας του χρειάζεται οπωσδήποτε βοήθεια από ειδικό. Συνήθως πίσω από τη συγκεκριμένη διαταραχή κρύβεται το στρες. Η μικροβιοφοβία δηλαδή μπορεί να είναι μια προβολή της έντασης του γενικού άγχους του ατόμου. Εκτός όμως από κομμάτι των αγχώδων διαταραχών η μικροβιοφοβία μπορεί να αποτελεί και κομμάτι μιας ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής ή και μιας κατάθλιψης. Υπάρχουν όμως κάποιες τακτικές που μπορούν να βοηθήσουν.

 

Προσπαθήσετε να μειώσετε το στρες στη ζωή σας ελαφρύνοντας την καθημερινότητά σας από στρεσογόνους παράγοντες π.χ. υπερβολικός φόρτος εργασίας, πολλαπλές υποχρεώσεις και βάλτε στο πρόγραμμά σας δραστηριότητες που σας χαλαρώνουν και σας ευχαριστούν. Επίσης προσπαθήστε να εντοπίσετε τι είναι αυτό που πραγματικά σας προκαλεί στρες.

 

Ενημερωθείτε από τον γιατρό σας όχι μόνο για το πώς μπορείτε να προφυλαχτείτε αλλά και για το πώς αντιμετωπίζεται η ασθένεια που σας φοβίζει σε περίπτωση που νοσήσετε. Ακολουθείστε τους γενικούς κανόνες για την προστασία της υγείας σας ως μέτρα προφύλαξης κι όχι ως μέσο εκτόνωσης του άγχους σας. Προσπαθήστε να αποφύγετε όσο δύσκολο και αν σας φαίνεται επαναλαμβανόμενες κινήσεις όταν πραγματικά δεν είναι απαραίτητες π.χ πλύσιμο χεριών. 

 

Αν έχετε διαπιστώσει ή ο περίγυρός σας επιμένει ότι η μικροβιοφοβία σας επηρεάζει την ποιότητα της ζωής σας περιορίζοντάς σας ή οδηγώντας σας σε κοινωνική απομόνωση θα πρέπει να απευθυνθείτε στον ειδικό ο οποίος είναι πιθανό να συστήσει ψυχοθεραπεία ή και φαρμακευτική αγωγή.

 

 

Ανακαλύψτε περισσότερα κάνοντας κλικ στο www.formamag.gr.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR