counter

Πώς να…

Πώς να…
Πώς να…

Πώς να…

Η κριτική είναι αλήθεια ότι σπάνια μας είναι αρεστή. Πώς μπορούμε όμως να επωφεληθούμε από αυτή και να μη νιώσουμε θυμό όταν τη δεχόμαστε;

 

Ψυχραιμία…

 

Η ψυχραιμία είναι απαραίτητη για να μας αποτρέψει από οποιαδήποτε αρνητική αντίδραση της πρώτης στιγμής. Η ψύχραιμη στάση μπορεί να μας βοηθήσει να αναλύσουμε το περιεχόμενο της κριτικής και να διαχωρίσουμε εντέλει τι απ' όσα μας …καταλογίζουν ισχύει και τι όχι. Επίσης, η ψυχραιμία θα μας βοηθήσει να δούμε εάν η κριτική προέρχεται από επιφανειακή κρίση ή κακεντρεχή διάθεση, οπότε σ' αυτή την περίπτωση θα πρέπει είτε να την αγνοήσουμε είτε να επισημάνουμε το λάθος στο άτομο που την εξέφρασε.

 

Ειλικρίνεια…

 

Ένα δεύτερο στοιχείο το οποίο θα μας βοηθήσει να μην αντιδράσουμε με θυμό στην κριτική είναι αυτό της ειλικρίνειας με τον εαυτό μας, ιδιαίτερα εάν η κριτική, μας ασκήθηκε από κάποιο καλοπροαίρετο άτομο ή από κάποιον που εκτιμούμε πολύ. Σ' αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας όσα μας είπε ώστε να βελτιώσουμε στοιχεία του εαυτού μας και ενδεχομένως να αναπτύξουμε ικανότητες που δεν έχουμε. Με λίγα λόγια μπορούμε να εκμεταλλευθούμε οποιαδήποτε καλοπροαίρετη κριτική προς τη σωστή κατεύθυνση για εμάς.

 

Αυτοκριτική…

 

Αυτό που είναι πολύ σημαντικό  είναι να κάνουμε πάντα την αυτοκριτική μας. Να βάλουμε δηλαδή τον εαυτό μας απέναντι και να σκεφτούμε τι γνώμη θα είχαμε εμείς γι’ αυτό που κάναμε εάν το είχε κάνει κάποιος άλλος. Με αυτό τον τρόπο, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε κριτική μας ασκηθεί ψύχραιμα και χωρίς θυμό και να την αξιοποιήσουμε προς όφελός μας.

 

 

Ανακαλύψτε περισσότερα κάνοντας κλικ στο www.formamag.gr.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR