counter

Πρόωρη εκσπερμάτιση: Ένα από τα πιο συχνά σεξουαλικά προβλήματα

Πρόωρη εκσπερμάτιση: Ένα από τα πιο συχνά σεξουαλικά προβλήματα
Πρόωρη εκσπερμάτιση: Ένα από τα πιο συχνά σεξουαλικά προβλήματα

Ζευγάρι

Η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι μια συχνή και πολύπλοκη διαταραχή. Είναι ένα πρόβλημα το οποίο απασχολεί μεγάλο αριθμό ανδρών (το 30% σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες ) και για το οποίο έχουν δοθεί κατά καιρούς διάφοροι ορισμοί.

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο ορισμό είναι η μόνιμη ή υποτροπιάζουσα εκσπερμάτιση πριν ή λίγο μετά από την είσοδο στον κόλπο και σίγουρα νωρίτερα από την επιθυμία του ατόμου.Είναι μια διαταραχή η οποία προκαλεί σημαντικό stress στον άνδρα και μπορεί να είναι αιτία σημαντικών αναταράξεων στις σχέσεις με τη σύντροφο.

Ο ιατρός θα πρέπει κατά τη διάγνωση να λαμβάνει πάντα υπόψη του διάφορους παράγοντες  όπως το νεαρό της ηλικίας , μια καινούργια σύντροφος ή και η συχνότητα της σεξουαλικής πράξης  που μπορούν να επηρεάσουν το χρόνο της εκσπερμάτισης. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι μερικές φορές άνδρες που πάσχουν από στυτική δυσλειτουργία είναι πιθανόν να παρουσιάσουν και πρόωρη εκσπερμάτιση, διότι βιάζονται να ολοκληρώσουν πριν να χάσουν τη στύση τους .

Τα αίτια της πρόωρης εκσπερμάτισης μπορεί να είναι είτε οργανικά (προστατίτιδες , ουρηθρίτιδες, βραχύς χαλινός , νευρολογικές παθήσεις, χρήση ουσιών), είτε ψυχογενή. Επίσης πρέπει να διακρίνουμε τους πάσχοντες αυτούς που παρουσιάζουν το πρόβλημα από την αρχή της σεξουαλικής τους ζωής και σε αυτούς που το παρουσιάζουν αργότερα, μετά από ένα διάστημα φυσιολογικών σεξουαλικών σχέσεων. Μια άλλη αναγκαία διάκριση είναι ανάμεσα σε εκείνους που έχουν σε όλες τις σεξουαλικές πράξεις αυτό το χαρακτηριστικό και σε εκείνους που το παρουσιάζουν κατά καιρούς.

 

Με βάση την βαρύτητα η πρόωρη εκσπερμάτιση μπορεί να ταξινομηθεί σε:

 

1)Σοβαρή: εκσπερμάτιση μέσα σε 15 δευτερόλεπτα ή σε 3 κολπικές κινήσεις.

 

2)Μέτρια: εκσπερμάτιση μέσα σε 15-30 δευτερόλεπτα ή σε 8 κολπικές κινήσεις.

 

3)Ελαφριά: εκσπερμάτιση μέσα σε 60-120 δευτερόλεπτα ή σε 10 κολπικές κινήσεις.

 

Η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία. Στις ψυχογενείς μορφές υπάρχουν διάφορες τεχνικές όπως η «SQUEEZE TECHNIQUE» και «SEMAN’S MANEUVER» καθώς και άλλες μορφές σεξοθεραπείας. Στις δευτεροπαθείς οργανικές μορφές αντιμετωπίζουμε το αίτιο (π.χ. θεραπεία της προστατίτιδας ). Στις πρωτοπαθείς μορφές αγνώστου αιτιολογίας έχουν χρησιμοποιηθεί διάφορες θεραπείες όπως τοπική χρήση αναισθητικών αλοιφών, χρήση προφυλακτικών με επιβραδυντικό υγρό κ.α. Σήμερα στις περιπτώσεις αυτές χρησιμοποιούμε μικρές δόσεις αντικαταθλιπτικών φαρμάκων οι οποίες καθυστερούν αποτελεσματικά την εκσπερμάτιση. Στο εξωτερικό κυκλοφορεί και ένα εκλεκτικό φάρμακο για την κατάσταση αυτή, η νταποξετίνη.

Με τη συνεργασία του Κωνσταντίνου Ρόκκα, Χειρουργού Ουρολόγου - Ανδρολόγου, Διευθυντή του Ινστιτούτου Ψυχικής & Σεξουαλικής Υγείας.

Διαβάστε περισσότερα στο formamag.gr

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR