counter

Πούτιν: Με καθυστέρηση μιας ώρας η άφιξή του

Πούτιν: Με καθυστέρηση μιας ώρας η άφιξή του
Πούτιν: Με καθυστέρηση μιας ώρας η άφιξή του

Πούτιν

Στις 16:45 αναμένεται να προσγειωθεί στο Ελευθέριος Βενιζέλος ο Βλαντιμίρ Πούτιν, αντί για τις 15:30, όπως είχε προγραμματιστεί.

Ο Ρώσος Πρόεδρος θα υπογράψει σειρά συμφωνιών και διακηρύξεων με τον Αλέξη Τσίπρα.

Αμέσως μετά από την άφιξή του, θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα έχει τετ α τετ συνάντηση με τον πρωθυπουργό και αμέσως μετά οι δύο ηγέτες θα έχουν διευρυμένες συνομιλίες.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια ενώ απ' όπου περνάει ο Ρώσος Πρόεδρος οι δρόμοι θα είναι απροσπέλαστοι.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο κ. Πούτιν επισκέπτεται την Ελλάδα στο πλαίσιο του Αφιερωματικού Έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016 και σε συνέχεια των επισκέψεων του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε Κρεμλίνο και Οικονομικό Φόρουμ Αγ. Πετρούπολης το περασμένο έτος, καθώς και του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Μόσχα τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.

Η ατζέντα των συνομιλιών μεταξύ του πρωθυπουργού και του Ρώσου Προέδρου και των δύο κυβερνητικών αντιπροσωπειών, θα επικεντρωθεί α) στην ενίσχυση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων (συμπ. προσέλκυση ρωσικών επενδύσεων, προώθηση ελληνικών εξαγωγών κυρίως στον αγροδιατροφικό τομέα, ενέργεια, τουρισμός), β) στην αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου για διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και ΝΑΤΟ-Ρωσίας γ) και τη συνεργασία στους τομείς του πολιτισμού, της παιδείας, της επιστήμης και της τεχνολογίας στο πλαίσιο, επίσης, του Αφιερωματικού Έτους 2016.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η υπογραφή Πολιτικής Διακήρυξης για ελληνο-ρωσικό διάλογο επί διεθνών και περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Τον Ρώσο Πρόεδρο θα συνοδεύει πολυπληθής κυβερνητική αντιπροσωπεία με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών, Ενέργειας, Μεταφορών, Πολιτισμού, Οικονομικής Ανάπτυξης, Γεωργίας και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου. Επιπλέον, στην αποστολή θα συμμετέχουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Gazprom και της Rosneft και δεκάδες άλλοι επιχειρηματίες.

Οι συμφωνίες

Μετά το πέρας της κατ' ιδίαν συνάντησης πρωθυπουργού και Ρώσου Προέδρου και των διευρυμένων συνομιλιών των δύο αντιπροσωπειών, οι δύο πλευρές αναμένεται να υπογράψουν σειρά διακηρύξεων και συμφωνιών:

* Πολιτική Διακήρυξη για ελληνο-ρωσικό διάλογο επί διεθνών και περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος

* Διακήρυξη Εταιρικής Σχέσης για Εκσυγχρονισμό (σχετικά με οικονομική συνεργασία)

* Συμφωνίες συνεργασίας (μεταξύ υπουργείων) για Επιστήμη και τεχνολογία, Τουρισμό και Μετεωρολογία.

* Συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ φορέων : Enterprise Greece - Invest in Russia, ΕΛΠΕ - Rosneft , Πανεπιστήμιο Πειραιά - Πανεπιστήμιο Ουραλίων και Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας - Ρωσικό Ινστιτούτο Ενέργειας.

Προπομπός του Πούτιν ο Κύριλλος

Στις 2.30 το μεσημέρι έφτασε στο Άγιον Όρος ο Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας κ. Κύριλλος. Στην πρωτεύουσα, τις Καρυές, τον υποδέχτηκαν ο πρωτεπιστάτης του Αγίου Όρους, Παύλος, τα μέλη της Ιεράς Κοινότητας και ο πολιτικός διοικητής, Αρίστος Κασμίρογλου.

O Πατριάρχης έγινε δεκτός με κωδωνοκρουσίες και με όσα προβλέπονται από τα πρωτόκολλα του Αγίου Όρους για τους υψηλούς προσκεκλημένους, ενώ από την πλατεία των Καρυών μετέβη στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου όπου θα τελεστεί η επίσημη δοξολογία.

Ο Πατριάρχης  της Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, Κύριλλος, έφτασε στο αεροδρόμιο Μακεδονία προκειμένου να πραγματοποιήσει προσκυνηματική επίσκεψη στο Άγιο Όρος. Τον Πατριάρχη υποδέχθηκαν ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης και η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά, οι οποίοι είχαν ολιγόλεπτη συνάντηση μαζί του, πριν αναχωρήσει οδικώς για την Ουρανούπολη και το Άγιο Όρος.

Στην υποδοχή παρέστησαν επίσης εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδας ο μητροπολίτης Κασσανδρείας Νικόδημος και ο γενικός πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη Αλεξέι Ποπώφ.

Ο Πατριάρχης Μόσχας θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη την Κυριακή και θα προσκυνήσει στον Ι. Ναό του Αγίου Δημητρίου, ενώ θα παρακολουθήσει τη Θεία Λειτουργία στο μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά.

Αμέσως μετά την αναχώρηση του κ. Κύριλλου από το αεροδρόμιο «Μακεδονία», οι δύο υφυπουργοί έκαναν δηλώσεις.

«Με ιδιαίτερη χαρά η ελληνική πολιτεία υποδέχθηκε τον Πατριάρχη Μοσχας και Πάσης Ρωσίας Κύριλλο» είπε ο κ. Αμανατίδης και σημείωσε ότι η επίσκεψή του συμπίπτει με τις δράσεις στα πλαίσια των εκδηλώσεων του έτους Ελλάδας - Ρωσίας, «οι οποίες δυναμώνουν περισσότερο τους παραδοσιακά καλούς δεσμούς που έχουμε με τη Ρωσία». Πρόσθεσε: «Οι δύο λαοί μας έχουν την ορθόδοξη πίστη, μας ενώνουν ισχυροί δεσμοί και ως εκ τούτου καλωσορίσαμε με ιδιαίτερη χαρά τον Πατριάρχη στην Ελλάδα, αλλά και στη Θεσσαλονίκη, μια πόλη η οποία έχει ιδιαίτερη ιστορία». Ο υφυπουργός είπε ακόμη ότι ο Πατριάρχης ανταπέδωσε τον χαιρετισμό με την ίδια εκτίμηση για τις καλές σχέσεις και την προοπτική ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο χωρών, ενώ ο ίδιος ο υφυπουργός του απηύθυνε ότι όλοι αναμένουν με ελπίδα το μήνυμα που θα εκπέμψει η πανορθοδόξος Αγία και Μεγάλη Συνόδος στην Κρήτη και οι προκαθημένοι των ορθοδόξων εκκλησιών, σε έναν κόσμο που μαστίζεται από μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, επισημαίνοντας τον ρόλο τού Πατριάρχη, ως παράγοντα σταθερότητας της Ορθοδοξίας.

Η υφυπουργός Εσωτερικών, μεταξύ άλλων, ανέφερε στον κ. Κύριλλο το θέμα του ονόματος της Μακεδονίας και της «καπήλευσής του» από τα Σκόπια και πρόσθεσε ότι πατριάρχης «φάνηκε να το γνωρίζει». Η υφυπουργός υπογράμμισε ότι τη «δύναμη του ομόδοξου» και τις κοινές, ιδιαίτερα, θρησκευτικές παραδόσεις μεταξύ των δύο λαών και πρόσθεσε ότι ως, χώρα, έχουμε ανάγκη από όλους τους φίλους και δε μπορούμε να αποκλείουμε κανέναν, «ιδιαίτερα από ένα τόσο φιλικό ομόδοξο έθνος, το οποίο δείχνει φίλια αισθήματα και θέλει να βοηθήσει τη χώρα».

Πηγή: ΑΝΤΕΝΝΑ.GR 

 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR