counter

Πασχάλης Τερζής: Η ηλικία, τα παιδιά και τα τραγούδια που αγαπήσαμε

Πασχάλης Τερζής: Η ηλικία, τα παιδιά και τα τραγούδια που αγαπήσαμε
Πασχάλης Τερζής: Η ηλικία, τα παιδιά και τα τραγούδια που αγαπήσαμε

Ένας από τους κορυφαίους λαϊκούς τραγουδιστές είναι ο Πασχάλης Τερζής. Τα τραγούδια του, τα έχουμε αγαπήσει όλοι ενώ η ηλικία, τα παιδιά και η οικογένειά του ενδιαφέρουν πολύ το κοινό. Πάμε να δούμε λοιπόν όλο το βιογραφικό του.

Πασχάλης Τερζής  - Βιογραφικό

  • Ο Πασχάλης Τερζής γεννήθηκε στην Πυλαία της Θεσσαλονίκης, στις 24 Απριλίου 1949 και η ηλικία του είναι 73 ετών.
  • Η ουσιαστική αρχή και επαφή με το χώρο του τραγουδιού έγινε στην Ρόδο το 1974 με το συνθέτη και μουσικό Γρηγόρη Τζιστούδη. Εκτός από τα λαϊκά τραγούδια ο Πασχάλης τραγουδούσε και δημοτικά και ενθουσίαζε το κοινό. Αν και είχε αρκετές προτάσεις για κυκλοφορία δίσκου από διάφορους, τελικά δεν κατάφερε να πραγματοποιηθεί μέχρι το 1980 (έχοντας ήδη αρκετά χρόνια στο τραγούδι).

Πασχάλης Τερζής: Η δισκογραφία του

Τότε τον άκουσε ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο οποίος και τον έβαλε στη δισκογραφία. Ακολούθησε ο πρώτος προσωπικός του δίσκος με τον τίτλο “Λέω” το 1982. Η επιτυχία αυτού του δίσκου έγινε η αφετηρία για μια στενότερη συνεργασία και φιλία με τον συνθέτη. Παράλληλα με τη δισκογραφική τους δουλειά, πραγματοποίησαν μαζί συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και εμφανίσεις σε κέντρα της Θεσσαλονίκης.

Το 1982, ο Πασχάλης Τερζής συμμετέχει φιλικά στο δίσκο “Παίξε Χρήστο επειγόντως” μαζί με την Ελένη Βιτάλη, τον Γιώργο Σαρρή και τον Δημήτρη Κοντογιάννη, σε μουσική Χρήστου Νικολόπουλου και στίχους Μανώλη Ρασούλη.

Το 1983, ακολουθεί ο δεύτερος επιτυχημένος προσωπικός δίσκος του Πασχάλη Τερζή με τον τίτλο “Μίλα μου στον ενικό”. Ένας δίσκος που περιέχει και το μεγάλο σουξέ “Φαντασία μου πλανεύτρα”. Η μουσική είναι του Χρήστου Νικολόπουλου και οι στίχοι των Λευτέρη Χαψιάδη και Χριστόφορου Μπαλαμπανίδη. Την ίδια περίοδο, ο Πασχάλης Τερζής συμμετέχει στον δίσκο “Όλοι δικοί μας είμαστε” των Χρήστου Νικολόπουλου, Μανώλη Ρασούλη μαζί με τους Νίκο Παπάζογλου, Δημήτρη Κοντογιάννη και Νάντια Καραγιάννη.

Το 1986 είναι η χρονιά του δίσκου “Εθνική Θεσσαλονίκης” με 12 τραγούδια σε συνθέσεις των Θεόδωρου, Χρήστου Νικολόπουλου και στίχους του Λευτέρη Χαψιάδη. Το 1988, ο Πασχάλης Τερζής συνεργάζεται με τον Τάκη Μουσαφίρη στον δίσκο “Καινούρια Χρώματα”, στον οποίο τραγουδάει οκτώ τραγούδια. Τον Μάρτιο του 1990, συνεργάζεται για ακόμη μια φορά με το Χρήστο Νικολόπουλο και την Κατερίνα Κόρου. Δίσκος σταθμός στην καριέρα του με τίτλο “Είμαι μόνος μου”.

Το 1991, κυκλοφορεί ο δίσκος “Θα 'θελα να 'σουν εδώ”. Μια ολοκληρωμένη δουλειά νέων συνθετών του λαϊκού μας τραγουδιού. Ο Πασχάλης Τερζής κέρδισε με αυτή τη δουλειά την αποδοχή και την αγάπη όλων των φίλων του λαϊκού τραγουδιού και θεωρείται αυτή τη στιγμή ένας από τους πιο σπουδαίους ερμηνευτές στο χώρο αυτό. Το 1992, κυκλοφορεί ο δίσκος “Μια αφιέρωση καρδιάς”. Τραγούδια με χρώμα και ύφος λαϊκό των Θανάση Πολυκανδριώτη, Ηλία Μπάσσιου κ.α. Το 1993, κυκλοφορεί ο δίσκος “Αυτοί που δεν μιλάνε”. Είναι ο έβδομος προσωπικός του δίσκος με τις υπογραφές γνωστών δημιουργών.

Το 1994, κυκλοφορεί ο δίσκος “Μεσόγειος”. Ο όγδοος προσωπικός δίσκος του Πασχάλη Τερζή σε συνεργασία με την Σοφία Βόσσου, την Εύη Δρούτσα, τον Μάνο Ελευθερίου, το Φοίβο κ.ά. Σημείωσε τεράστια επιτυχία και έγινε χρυσός.

Τον Νοέμβριο του 1995, κυκλοφορεί ο δίσκος “Άφησε με μόνο”, κι αυτός ο δίσκος έγινε χρυσός. Το ίδιο το “Άφησε με μόνο” χαρακτηρίζεται ένα από τα καλύτερα ζεϊμπέκικα σε ολόκληρο το ελληνικό τραγούδι.

Το 1996, κυκλοφόρησε ο δίσκος “Αυτά είναι τα τραγούδια μου” που συγκεντρώθηκαν όλες οι παλιές επιτυχίες του περιέχοντας και 3 νέα τραγούδια. Έγινε σε διάστημα λίγων μηνών χρυσός.

Το 1997 κυκλοφόρησε ο δίσκος “Παλιόκαιρος” που χαρακτήρισε τη χρονιά και κέρδισε τις καλύτερες κριτικές από όλα τα μέσα. Ο δίσκος έφτασε τις 100.000 πωλήσεις! Τα τραγούδια έγραψαν ο Γιάννης Καραλής, ο Γιώργος Θεοφάνους και η Εύη Δρούτσα.

Τον Νοέμβριο του 1998 κυκλοφόρησε ένας νέος προσωπικός δίσκος του Πασχάλη Τερζή με τίτλο “Ο δικός μου ο δρόμος”. Ο δίσκος έγινε χρυσός από την πρώτη μέρα της κυκλοφορίας του και λίγες μέρες αργότερα και πλατινένιος.

Τον Οκτώβριο του ’99, ο Πασχάλης Τερζής έδωσε μία μοναδική συναυλία στο Λονδίνο, στο Royal Albert Hall. Το 2000 κυκλοφορεί ένα διπλό CD με κάποιες επιτυχίες του Πασχάλη Τερζή με τίτλο “Επιτυχίες χθες, σήμερα, αύριο…”. Συνεχίζει με μεγάλη επιτυχία την ίδια χρονιά τον δίσκο “Δε με κατάλαβες ποτέ” με 18 καταπληκτικά τραγούδια. Επίσης, ένα CD hitmix με 13 επιτυχίες του απ’τους δίσκους “Άφησε με μόνο”, “Ο δικός μου ο δρόμος”, “Λέω” και “Δεν με κατάλαβες ποτέ”.

To 2001, κυκλοφορεί ένα συλλεκτικό CD με τίτλο “Τα ζεϊμπέκικα του Πασχάλη”, στο οποίο περιέχονται τα καλύτερα ζεϊμπέκικα του Π.Τερζή. Επίσης, κυκλοφορεί το CD “Θέλω να πω”. Ο Μάριος Τόκας γράφει 14 επιτυχίες, με τα “Φαντάσου”, “Μια βροχή”, “Θέλω να πω”, “Άλλος ο Θεός του κόσμου”, ”Νύχτα”, ”Μικρό μου” να ξεχωρίζουν. Το 2002, κυκλοφορεί ένα διπλό συλλεκτικό CD “Τραγούδια μιας ζωής” ζωντανά ηχογραφημένο στην Ιερά Οδό με γνωστές παλιές επιτυχίες καθώς και με αγαπημένα τραγούδια του Τερζή. Το 2003 ο διπλός δίσκος “Φωτιά στις νύχτες” με 16 στην κυριολεξία επιτυχίες και 5 τραγούδια για το ξημέρωμα φτάνει στα ύψη με μεγάλα hits “Φεγγάρι μου χλωμό”, ”Παραστράτημα”, “Έχει ένα φεγγάρι απόψε”, “Δικαίωμα μου”.

To 2004, ο Πασχάλης Τερζής συνεργάζεται για τρίτη φορά με τον Γιώργο Θεοφάνους με τον δίσκο “Στα υπόγεια είναι η θέα”, ενώ σιγά-σιγά στο προσκήνιο του τραγουδιού βγαίνει και η κόρη του Γιάννα Τερζή. Ακολουθεί προσωπική του αποχή για ενάμισι χρόνο περίπου από πίστες και επανακυκλοφορεί τρία νέα τραγούδια μαζί με τον τελευταίο δίσκο. Το 2006 κυκλοφορεί το νέο cd του με τίτλο “Είναι κάποιες αγάπες” με έμφαση στο ζεϊμπέκικο (Φεύγω, Ρίξε κι άλλο λάδι στη φωτιά, Δεν πειράζει) καθώς και άλλα μοντέρνα για το ύφος του τραγούδια. 

Τον Νοέμβριο του 2007, ο Πασχάλης συνεργάζεται ξανά με τον Χρήστο Νικολόπουλο. Με τίτλο “Η διαφορά” ένας δίσκος με 14 τραγούδια συνθέσεις, όλες του Νικολόπουλου, με τις μελωδίες να ξεχωρίζουν η μια από την άλλη, με το κλασικό ύφος βέβαια του λαϊκού συνθέτη. Τον Νοέμβριο του 2008, μια δοκιμασμένη και γεμάτη επιτυχίες συνεργασία επαναλαμβάνεται. Ο Πασχάλης Τερζής συνεργάζεται για μία ακόμα φορά με τον Γιώργο Θεοφάνους. «Μια νύχτα ζόρικη» ο τίτλος του δίσκου. Στίχους, εκτός από το Γιώργο Θεοφάνους έχουν γράψει ο Θάνος Παπανικολάου, ο Κώστας Φασουλάς, ο Ανδρέας Νεοφυτίδης και ο μεγάλος μας ποιητής Μάνος Ελευθερίου.

Ακολουθεί ένα promo σε χρονολογία 2010, με στίχους-μουσική Νίκου Καρβέλα με τίτλο “Δεν έχει η κόλαση φωτιές”, ενώ τον Ιανουάριο του 2011 ετοίμασε ένα τραγούδι επανεκτέλεση του Θοδωρή Παπαδόπουλου με τίτλο “Βροχή”.

Στις αρχές του 2015, ο Πασχάλης Τερζής επιστρέφει στα μουσικά δρώμενα, με το “Ένα θα σου πω”. Τη μουσική υπογράφει ο Λάκης Παπαδόπουλος και τους στίχους ο Κυριάκος Ντούμος.

Το 2020 τραγούδησε μαζί με την κόρη του, Γιάννα Τερζή την επιτυχία “Για σένα μόνο”. Διαβάστε εδώ μάλιστα τι είχε πει για την περιπέτεια με την υγεία του.

Πασχάλης Τερζής: Η οικογένειά του

Ο Πασχάλης Τερζής εκτός από τη Γιάννα Τερζή, που επίσης ασχολείται με το τραγούδι έχει ένα ακόμα παιδί, τον γιο του που απέκτησε από τον πρώτο του γάμο. Ο ίδιος έχει πει σχετικά:

«Η πρώτη µου γυναίκα δεν υπάρχει. Νόμιζα τότε πως ήρθε η συντέλεια του κόσμου. Παρ’ όλο που είχα μαζί της έναν γιο, τον Γιώργο µου.

Δεν σ’ το κρύβω, είχα την έντονη επιθυμία να τελειώσω. Αλλά µε φώναξε ένας παππούς και µου είπε: «Τι είναι αυτά που λες, ρε; Αυτό γιατί το έφερες στον κόσμο;». Και µου έδειξε τον μικρό.

Η ζωή συνεχίστηκε και ευτύχησα πράγματι να αποκτήσω μία εξαιρετική οικογένεια. Η ζωή συνεχίζεται κι εγώ με τη γυναίκα µου και τα παιδιά µου είµαστε ευτυχισµένοι. Αλλά δεν θέλω να µιλάω για εκείνα…» εξομολογήθηκε ενώ η κόρη του Γιάννα του λέει: «Πρέπει να μιλάς, ρε πατέρα, για εκείνα. Δεν ήταν μόνο η γυναίκα σου, ήταν η μάνα του παιδιού σου».

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR