counter

Όταν ταιριάζετε σε όλα εκτός από το σεξ!

Όταν ταιριάζετε σε όλα εκτός από το σεξ!
Όταν ταιριάζετε σε όλα εκτός από το σεξ!

Νέες τάσεις στο sex!

Για όλα φταίει η μυρωδιά του...

Δεν είναι λίγα τα ζευγάρια που αναφέρουν ότι, παρότι τους δένουν δεσμοί αγάπης με το ταίρι τους, δεν υπάρχει ιδιαίτερη σεξουαλική έλξη μεταξύ τους με αποτέλεσμα οι ερωτικές τους συνευρέσεις να μην είναι τόσο συναρπαστικές ή συχνές όσο θα ήθελαν.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η σεξουαλική έλξη εξαρτάται μεταξύ άλλων και από τις φερομόνες, οι οποίες ευθύνονται για τη χαρακτηριστική οσμή του καθενός που με τη σειρά της αποτελεί κριτήριο έλξης μεταξύ των δύο φύλων. 

Όσο κι αν σας φαίνεται απίθανο, αυτές είναι δυνατό να ρυθμίζουν την ανθρώπινη σεξουαλικότητα, παρεμβαίνοντας στον κύκλο της επιθυμίας. Παρόλα αυτά οι ειδικοί εξηγούν πως ακόμα κι αν απουσιάζει αυτή η παράμετρος δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για καλό σεξ απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι αισθήσεις που δημιουργούν τα συναισθήματα, οι σκέψεις και οι φαντασιώσεις. Τα τελευταία είναι παράμετροι που επίσης μπορούν να διεγείρουν τη σεξουαλική επιθυμία οπότε παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο στην ποιότητα της ερωτικής επαφής. 

Μπορεί λοιπόν η ερωτική χημεία που πηγάζει από τη φερομονική έλξη να είναι σημαντική για ένα ζευγάρι, όμως τα συναισθήματα μπορούν επίσης να διεγείρουν την επιθυμία. Αυτό σημαίνει πως ακόμα κι αν φαινομενικά δεν ταιριάζεις με τον σύντροφό σου στο κρεβάτι, υπάρχει ελπίδα!

Επιτροπή... βελτίωσης

Τι μπορείς όμως, να κάνεις όταν ανάμεσα σε σένα και εκείνον απουσιάζει η σεξουαλική χημεία; Αυτό που σίγουρα δεν βοηθάει είναι να ρίξεις τις ευθύνες αποκλειστικά πάνω του. Κατά κανόνα πάντως οι συμβουλές που δίδονται από τους ειδικούς στα ζευγάρια  με προβλήματα σεξουαλικής επιθυμίας, στοχεύουν στην τόνωση της μεταξύ τους ερωτικής έλξης. Μάθε τι μπορεί να βοηθήσει:

Δώσε χρόνο

Πολλές φορές μια γρήγορη εκτίμηση, μπορεί να είναι παραπλανητική γιατί μας εμποδίζει να εκτιμήσουμε τα θετικά στοιχεία κάποιου με τον οποίο θα μπορούσαμε να έχουμε μια αρμονική ερωτική ζωή. Αυτό λοιπόν, που ίσως χρειάζεται, είναι να δώσουμε περισσότερο χρόνο στη σχέση και να εκδηλώσουμε ανοιχτά τη διάθεση να γνωρίσουμε καλύτερα το σύντροφό μας προκειμένου να ανακαλύψουμε πτυχές που πιθανόν να είναι ιδιαίτερα συναρπαστικές και ο ίδιος δεν έχει αποκαλύψει γιατί είναι ακόμα κουμπωμένος. Πολύ συχνά εξάλλου στη θεραπεία ζευγαριών με προβλήματα στην ερωτική ζωή, στόχος είναι κυρίως η ανάπτυξη της οικειότητας μεταξύ τους.

Μην ξεχνάς το πριν και το μετά

Το παιχνίδι πριν από την πράξη (foreplay) σηματοδοτεί το ξύπνημα των αισθήσεων, της ερωτικής διέγερσης, δηλαδή του ερεθισμού τόσο του σώματος, όσο και του μυαλού. Η διέγερση αυτή είναι ένας από τους παράγοντες που μπορούν να μετατρέψουν τη σεξουαλική επαφή από μία συνηθισμένη πράξη σε μια ουσιαστική επικοινωνία και ψυχική ανταλλαγή των δύο συντρόφων.  Είναι σημαντικό μετά το σεξ να υπάρχει η συναισθηματική επικοινωνία που φέρνει το ζευγάρι πιο κοντά. Η σωματική επαφή με αγγίγματα και αγκαλιές δημιουργεί την αίσθηση της ικανοποίησης και της απόλαυσης που επιστεγάζει και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για καλύτερο σεξ.  Συνεπώς, πρέπει να δίνεται η απαραίτητη σημασία και από τους δυο συντρόφους στις στιγμές που ακολουθούν το σεξ, ώστε να έρχεται η χαλάρωση και να επεκτείνεται η ερωτική επικοινωνία.

Επικοινώνησε μαζί του

Αν κάτι δεν σου αρέσει στο κρεβάτι ή από την άλλη, αν περιμένεις κάτι άλλο από το σύντροφό σου, να θυμάσαι ότι είναι αδύνατον εκείνος να το μαντέψει αν εσύ η ίδια δεν του το πεις. Μην μένεις με σταυρωμένα τα χέρια και το στόμα κλειστό. Εξήγησέ του τι σου αρέσει και τι όχι, τι σε διεγείρει και τι σε απωθεί. Κάντο  όμως χωρίς να τον κριτικάρεις και τον βομβαρδίζεις με παράπονα γιατί μπορεί να ρίξεις το εγώ του επηρεάζοντας αρνητικά τις επιδόσεις του. Καθοδήγησέ τον όμως, μην τα περιμένεις όλα από εκείνον. Είναι σημαντικό να πάρεις κι εσύ  πρωτοβουλίες.

Πολέμησε στρες και ρουτίνα

Στις μακρόχρονες σχέσεις η ρουτίνα και το στρες της καθημερινότητας  μπορεί να κάνει την ερωτική ζωή πιο άτονη και να επηρεάσει αρνητικά την επιθυμία. Αν θέλεις σεξ πιο συχνά ή επιθυμείς πιο έντονο πάθος ή περισσότερο πειραματισμό, θα πρέπει να θυμάσαι κι εσύ να στέλνεις στον καλό σου τα κατάλληλα ερεθίσματα που θα ενισχύσουν τη σεξουαλική του όρεξη και φαντασία.  Συνδύασε το σεξ με τη διασκέδαση και το στοιχείο της έκπληξης. Το σεξ θέλει δημιουργικότητα , επινοητικότητα και έμπνευση.

Το σεξ δεν είναι "επίδοση"

Το σεξ είναι απόλαυση! Πολύ συχνά, όμως, η αγωνία μας να ικανοποιήσουμε τους άλλους, η αγωνία μας να ικανοποιηθούμε, η κοινωνική πίεση να είμαστε «οι καλύτεροι», μας κάνουν να μη βλέπουμε τον εαυτό μας σαν πρωταγωνιστή μιας ερωτικής σκηνής, αλλά σαν τον κριτή και βαθμολογητή της ερωτικής μας απόδοσης. Η ουσία του καλού σεξ αφορά στην ποιότητα και όχι στο χρόνο και τον αριθμό.

Μήπως χρειάζεστε ειδικό;

 Κάποια προβλήματα πάντως στο κρεβάτι απαιτούν επίσκεψη στον ειδικό. Αν είσαι δυσαρεστημένη από τον ερωτικό σου σύντροφο επειδή υπάρχουν θέματα όπως δυσκολία στη στύση, πρόωρη εκσπερμάτιση ή εσύ η ίδια έχεις δυσκολία διέγερσης ή κορύφωσης τότε θα πρέπει να το συζητήσεις μαζί του και να εξετάσετε την εναλλακτική να απευθυνθείτε στον ειδικό αντί να αφήσετε το πρόβλημα να διαιωνίζεται. Τα σεξουαλικά προβλήματα στο ζευγάρι μπορούν να αντιμετωπιστούν, αρκεί οι σύντροφοι να τα αναγνωρίσουν και να μη διστάσουν να πάρουν βοήθεια.

 

Με τη συνεργασία της Χριστίνας Χουσιάδα, Ψυχολόγου, Συνεργάτη του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας.

Διαβάστε περισσότερα στο formamag.gr

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR