counter

Όσκαρ: Συγγνώμη της Ακαδημίας από τη Sacheen Littlefeather 50 χρόνια μετά τη βράβευση του Μάρλον Μπράντο

Όσκαρ: Συγγνώμη της Ακαδημίας από τη Sacheen Littlefeather 50 χρόνια μετά τη βράβευση του Μάρλον Μπράντο
Όσκαρ: Συγγνώμη της Ακαδημίας από τη Sacheen Littlefeather 50 χρόνια μετά τη βράβευση του Μάρλον Μπράντο

Πενήντα χρόνια μετά τη βράβευση του Μάρλον Μπράντο με το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στην επική ταινία του Φράνσις Φορντ Κόπολα, «Ο Νονός» (1972), η Ακαδημία Κινηματογράφου απολογείται στη Sacheen Littlefeather, την Απάτσι που ανέβηκε στη σκηνή εκ μέρους του ηθοποιού για να αρνηθεί το βραβείο.

Η – τότε – 26χρονη διάβασε μια χειρόγραφη επιστολή του Μάρλον Μπράντο και είπε ότι δεν μπορούσε να δεχτεί το Όσκαρ λόγω «της μεταχείρισης των Αμερικανών Ινδιάνων σήμερα από την κινηματογραφική βιομηχανία». Στη συνέχεια, η Sacheen Littlefeather δέχθηκε αποδοκιμασίες, ρατσιστικές χειρονομίες αλλά και απειλές και αποδοκιμασίες για την απομάκρυνσή της από την σκηνή με τη βία.

Για αυτό και, 50 χρόνια μετά, η Ακαδημία Κινηματογράφου ζήτησε συγγνώμη για τη μεταχείρισή της, καθώς έγραψε ιστορία επειδή έγινε η πρώτη γηγενής γυναίκα που ανέβηκε στη σκηνή των Όσκαρ και το Μουσείο Κινηματογράφου της Ακαδημίας θα διοργανώσει ένα ειδικό πρόγραμμα με τίτλο «An Evening with Sacheen Littlefeather» στις 17 Σεπτεμβρίου.

«Σχετικά με τη συγγνώμη της Ακαδημίας προς εμένα, εμείς οι Ινδοί είμαστε πολύ υπομονετικοί άνθρωποι – έχουν περάσει μόλις 50 χρόνια! Πρέπει να διατηρούμε την αίσθηση του χιούμορ μας για αυτό ανά πάσα στιγμή. Είναι η μέθοδος επιβίωσής μας», σχολίασε η ίδια μετά τη συγγνώμη της Ακαδημίας.

Ολόκληρη η επιστολή της Ακαδημίας προς την Sacheen Littlefeather

«Αγαπητή Sacheen Littlefeather,

Σας γράφω σήμερα μια επιστολή που από καιρό έχει φτάσει εκ μέρους της Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, αναγνωρίζοντας ταπεινά την εμπειρία σας στα 45α Βραβεία Όσκαρ.

Όταν βρεθήκατε στη σκηνή των Όσκαρ το 1973 για να μην αποδεχτείτε το Όσκαρ εκ μέρους του Μάρλον Μπράντο, σε αναγνώριση της κακής περιγραφής και κακομεταχείρισης των ιθαγενών Αμερικανών από την κινηματογραφική βιομηχανία, κάνατε μια ισχυρή δήλωση που συνεχίζει να μας υπενθυμίζει την αναγκαιότητα για σεβασμό και τη σημασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Η κακοποιητική συμπεριφορά που υπομείνατε εξαιτίας αυτής της δήλωσης ήταν αδικαιολόγητη και παράλογη. Το συναισθηματικό φορτίο που έχετε ζήσει και το κόστος για τη δική σας καριέρα στον κλάδο μας είναι ανεπανόρθωτα.

Για πάρα πολύ καιρό το θάρρος που δείξατε δεν αναγνωρίστηκε. Για αυτό, ζητάμε βαθύτατα συγγνώμη και εκφράζουμε επίσης τον ειλικρινή μας θαυμασμό.

Δεν μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε την αποστολή της Ακαδημίας να «εμπνέει τη φαντασία και να συνδέει τον κόσμο μέσω του κινηματογράφου» χωρίς τη δέσμευση να διευκολύνουμε την ευρύτερη εκπροσώπηση και συμπερίληψη που αντικατοπτρίζει τον ποικίλο παγκόσμιο πληθυσμό μας.

Σήμερα, σχεδόν 50 χρόνια μετά, και με την καθοδήγηση της Συμμαχίας Ιθαγενών της Ακαδημίας, είμαστε σταθεροί στη δέσμευσή μας να διασφαλίσουμε ότι οι αυτόχθονες φωνές -οι αυθεντικοί αφηγητές- θα είναι ορατοί, σεβαστοί συντελεστές στην παγκόσμια κινηματογραφική κοινότητα.

Είμαστε αφοσιωμένοι στην προώθηση μιας βιομηχανίας με ευρύτερη περιεκτικότητα και σεβασμό που αξιοποιεί την ισορροπία της τέχνης και του ακτιβισμού, με σκοπό να αποτελέσει κινητήριο δύναμη για την πρόοδο.

Ελπίζουμε να λάβετε αυτήν την επιστολή με πνεύμα συμφιλίωσης και ως αναγνώριση του ουσιαστικού σας ρόλου στο ταξίδι μας ως οργανισμός. Το όνομά σας είναι γραμμένο με σεβασμό για πάντα στην ιστορία μας.

Με τους πιο θερμούς χαιρετισμούς,

Ντέιβιντ Ρούμπιν

Πρόεδρος της Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών».

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR